Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Οι τεχνολογίες δημοσίου συμφέροντος εξαλείφουν δραστικά τη γραφειοκρατία»

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα με τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του κράτους, αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της Κοινωνίας

Του Σταύρου Ασθενίδη

Η ψηφιακή μεταρρύθμιση του Δημοσίου Τομέα με τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του κράτους, αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της Κοινωνίας. Εμείς το Καλοκαίρι του 2019 θέσαμε σε τροχιά υλοποίησης το σχέδιο που εκπόνησε ο Υπουργός κ. Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνεργασία με τους υφυπουργούς και την επιτελική ομάδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ενσωματώσαμε λοιπόν στο εθνικό μας πλαίσιο παραδείγματα άλλων χωρών και συνάμα κατορθώσαμε να συντονίσουμε και να επικαιροποιήσουμε ψηφιακές πρωτοβουλίες που είχαν συντελεστεί στη χώρα μας στο παρελθόν.  Τίποτα απ’ αυτά που έγιναν τα τελευταία τριάμισι χρόνια δεν ήταν αυτονόητο. Τα αποτελέσματα που βλέπει ο πολίτης καθημερινά στη διάδραση του με το κράτος, οφείλονται στην πολιτοκεντρική μας στρατηγική και στην πεποίθησή μας ότι οι τεχνολογίες δημοσίου συμφέροντος εξαλείφουν δραστικά τη γραφειοκρατία.

Πέρα από κάθε αμφιβολία έχει συντελεστεί μια μεγάλη διοικητική και ψηφιακή αλλαγή με έντονο κοινωνικό αλλά και οικονομικό αποτύπωμα.  Κατορθώσαμε να υλοποιήσουμε μια σειρά ψηφιακών μεταρρυθμίσεων απέναντι σε σύνθετες προκλήσεις και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις καθημερινές συναλλαγές τους με το κράτος διευκολύνοντας ουσιωδώς τη ζωή τους.

Διασυνδέοντας τα μητρώα του Δημοσίου μεταξύ τους επιτρέψαμε στους πολίτες να εξυπηρετούνται δηλώνοντας όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία, καθώς τα περισσότερα αντλούνται αυτόματα.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας η οποία αποτελεί τον κεντρικό κόμβο για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων που ενδυναμώνουν την ψηφιακή σχέση του πολίτη με την Δημόσια Διοίκηση έχει ως βασική και απαρέγκλιτη της επιδίωξη τον μετασχηματισμό της δημόσιας διοίκησης από ένα περιβάλλον γραφειοκρατίας, οργανωτικών προβλημάτων και πολυνομίας σε ένα περιβάλλον ψηφιακό, σύγχρονο και λειτουργικό. Που δείχνει τον σεβασμό του στους πολίτες και τις επιχειρήσεις απλοποιώντας διαδικασίες και απαλλάσσοντας τους από διοικητικά βάρη.

Εργαζόμαστε για ένα Δημόσιο με υπαλλήλους προσαρμοσμένους στην νέα ψηφιακή εποχή, εκπαιδευμένους σε αυτήν, που να μπορούν να λειτουργούν αποδοτικότερα και σε καλύτερες συνθήκες.

Είναι αναγκαίο να κινηθούμε άμεσα σε μια κατεύθυνση που θα μπορέσουν να απλοποιηθούν διαδικασίες και μηχανισμοί, δίκαια και με διαφάνεια και που θα κινητοποιήσουν τους ανθρώπινους πόρους που απαιτούνται, στο χρόνο και στη ποιότητα που απαιτείται.

Όλες μας οι δράσεις κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Με επίκεντρο τον πολίτη, Θεωρώ ότι το 2026 που είναι και το φάσμα ολοκλήρωσης των έργων της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, θα μπορούμε να μιλάμε πλέον για ένα κράτος το οποίο θα έχει αλλάξει…

Σταύρος Ασθενίδης

Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός 

Διευθύνων Σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας Μ.Α.Ε

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Startupper Mag #35

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις