Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

2023: Ευρωπαϊκό έτος δεξιοτήτων, μια πρόκληση για το μέλλον

Πρόσφατα η ΕΕ θέσπισε το 2023 ως Ευρωπαϊκό έτος για τις δεξιότητες και έβαλε στο προσκήνιο αυτήν την ατζέντα (European skills agenda) και μέσα από το ΕΣΠΑ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρόκειται να επενδυθούν σημαντικοί πόροι.

* Της Νίκης Δανδόλου

Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ+) χρηματοδοτεί μέσα από το ΕΣΠΑ δράσεις κυρίως στους τομείς της απασχόλησης, της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της Ευρώπης, όπως και της κοινωνικής ένταξης, υπό τις αρχές βέβαια της ισότητας των φύλων, των ίσων ευκαιριών και της μη διάκρισης. Για τη χώρα μας, με την ανεργία να μειώνεται δραστικά και την αγορά εργασίας να ανακάμπτει, αλλά να φέρει τις πληγές της δεκαετούς οικονομικής κρίσης της οικονομίας, όλα αυτά αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία ειδικά σε ό,τι αφορά τους νέους.

Ένα καίριο ερώτημα είναι πάντα το πώς θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη θετική επίπτωση μέσα από τις χρηματοδοτήσεις; Η απάντηση είναι με νέα στρατηγική, ευρωπαϊκού επίπεδου, με νέους Νόμους που διορθώνουν προβλήματα και ενθαρρύνουν σχεδιασμό καινούριων δράσεων και νέα -ψηφιακά και άλλα- εργαλεία για να τις υλοποιήσουμε γρήγορα και σωστά: μέχρι το όφελος να φτάνει εκεί που αφορά, κάθε επιχείρηση, ή πολίτη, ή φορέα. Το αισιόδοξο είναι πως σε όλα αυτά τα πεδία έχουν γίνει μεγάλες βελτιώσεις και αυτό το προσυπογράφει και η ΕΕ μέσα από τις εγκρίσεις για τα σχετικά προγράμματα του ΕΣΠΑ που περνάνε από την αξιολόγησή της.

Οι δεξιότητες είναι ένα κατεξοχήν ζήτημα στο οποίο θέλουμε ακόμα μεγαλύτερη θετική επίπτωση. Πρόσφατα η ΕΕ θέσπισε το 2023 ως Ευρωπαϊκό έτος για τις δεξιότητες και έβαλε στο προσκήνιο αυτήν την ατζέντα (European skills agenda) και μέσα από το ΕΣΠΑ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρόκειται να επενδυθούν σημαντικοί πόροι. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ είναι αυτό για το Ανθρώπινο Δυναμικό και την Κοινωνική Συνοχή και αυτό που θα χρηματοδοτήσει μεγάλες παρεμβάσεις πολλών Υπουργείων για δεξιότητες και με έμφαση σε ειδικές ή ευάλωτες ομάδες όπως οι άνεργοι, οι νέοι, οι γυναίκες, δεξιότητες για άτομα με αναπηρία κ.α.

Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω εδώ τις δράσεις που συνηγορούν στην ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και θα υποστηριχθούν, είτε ως δεξιότητα σε ατομικό επίπεδο, είτε ως εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικών, είτε ως μηχανισμός παρακολούθησης και αξιολόγησης της υλοποίησης των δράσεων. Για την απασχόληση τέτοιες είναι η κατάρτιση, επιμόρφωση ή/και αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ανέργων στη χρήση των νέων τεχνολογιών, ψηφιακών εργαλείων, κοινωνικών μέσων, στην τηλεργασία, κ.α. ως προσόντα για την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας. Ή στον τομέα της Εκπαίδευσης δράσεις μέσα από προγράμματα ψηφιακού εκσυγχρονισμού όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, την προώθηση καινοτόμων προσεγγίσεων ψηφιακής τεχνολογίας και την καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων σε αντικείμενα όπως ο προγραμματισμός, η κυβερνοασφάλεια ή η ρομποτική. Ακόμη, σχεδιάζεται να χρηματοδοτηθούν καινοτόμες δράσεις οι οποίες θα αξιοποιούν την τεχνολογική καινοτομία όπως τη χρήση γλωσσικών τεχνολογιών που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη – ΑΙ (αυτόματη μετάφραση, ανάλυση κειμένων, σύνθεση ομιλίας, διαλογικά ρομπότ τεχνολογίες φωνής, κ.α.), με στόχο την εξυπηρέτηση ειδικών αναγκών (π.χ. ΑμεΑ) και τη βελτίωση της πρόσβασης σε υπηρεσίες όπως στη δημόσια διοίκηση.

Είναι φανερό πως οι τρόποι υποστήριξης θα είναι πολλοί, είτε με -μη επιστρεπτέες- επιδοτήσεις, αλλά και με καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Όλες οι δράσεις θα δημοσιοποιούνται ευρέως και θα έχουν πολύ γρήγορες διαδικασίες. Σε μια εποχή που θέματα όπως το ChatGPT μπαίνουν πια στη ζωή μας, οι προκλήσεις θα είναι πολλές. Το μέλλον δεν μπορούμε να το προβλέψουμε, σίγουρα όμως μπορούμε να προετοιμαστούμε αποκτώντας τις κατάλληλες δεξιότητες για να το αντιμετωπίσουμε με επιτυχία.

# Νίκη Δανδόλου, Ειδική Γραμματέας διαχείρισης προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο STARTUPPER MAG #36

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις