Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιατί το 90% των Startups αποτυγχάνει και πως μπορεί να ανατραπεί αυτό;

Η εκπαίδευση αίρει τα εμπόδια ανάμεσα στον WANTepreneur και τον ENTRepreneur. Δεν εγγυάται την επιτυχία, αλλά σίγουρα δείχνει τον τρόπο για να δημιουργήσετε μια βιώσιμη επιχείρηση.

Οι περισσότεροι νέοι επιχειρηματίες πιστεύουν ότι χτίζουν την επόμενη μεγάλη εταιρεία. Στην πραγματικότητα, πάνω από το 90% αποτυγχάνουν.
Αλλά εσείς δεν είστε ένας από αυτούς! Σωστά;
Αυτό σκέφτονταν και οι υπόλοιποι. Ωστόσο, έκαναν λάθη που θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει. Ας δούμε 7 από αυτά:

1. Δεν εστίασαν στους πελάτες αλλά στο προϊόν
Το 42% των startups αποτυγχάνουν επειδή δεν έλυσαν μια ανάγκη της αγοράς.
Θέλετε να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη startup; Πρέπει να γνωρίζετε τι κάνει τη λύση σας πολύτιμη για τους άλλους.

Η ζωή είναι πολύ μικρή για να χτίσεις κάτι που κανείς δεν θέλει.

2. Δεν εστίασαν στα σημαντικά
Κατανάλωσαν χρόνο σε συναντήσεις, σε συνέδρια, σε δημόσιες σχέσεις, σε δικτύωση και στα social media και όλα αυτά χωρίς να γνωρίζουν αν έχουν νόημα και αξία. Αυτοί είναι οι σιωπηλοί δολοφόνοι μιας startup. Ο μόνος τρόπος για να παραμείνετε σε καλό δρόμο ως startup είναι να αναπτύξετε το προϊόν και να μιλήσετε με τους χρήστες. Απλώς δεν έχετε χρόνο να ασχοληθείτε με άλλα πράγματα.

3. Προτίμησαν την μοναχικότητα
Οι «μοναχικοί λύκοι» χρειάζονται 3,6 φορές περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν ένα έργο, ενώ μια ομάδα έμπιστων και ικανών συνεργατών εξασφαλίζει 2,9 φορές μεγαλύτερη ανάπτυξη. Βρείτε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ένα άτομο για να ξεκινήσετε μαζί. Αν θέλετε να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη startup, μην είστε ομάδα ενός ατόμου.

4. Αναπτύχθηκαν βιαστικά
Έως και το 70% των startups μεγαλώνουν πολύ νωρίς. Η πρόωρη ανάπτυξη σημαίνει πάρα πολλά, πολύ σύντομα, δηλαδή βιαστικά.
Μην αναπτύσσεστε αν δεν είστε έτοιμοι. Να ξέρετε ποιος είναι ο κύριος πελάτης σας, ποιο πρόβλημα θέλετε να λύσετε και πώς θα δημιουργήσετε έσοδα από αυτόν τον πελάτη.

Η έλλειψη κατεύθυνσης είναι το πρόβλημα, όχι η έλλειψη χρόνου. Όλοι έχουμε εικοσιτετράωρες μέρες.

5. Δεν είχαν επιχειρηματικό σχέδιο
Η δημιουργία μιας βραχυπρόθεσμης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής είναι απαραίτητη για κάθε εταιρεία. Μελετήστε εκτενώς και σχεδιάστε λεπτομερώς πριν ξεκινήσετε.

6. Δεν έκαναν έρευνα και επέλεξαν λάθος αγορά
Πρέπει να ξέρετε τι θέλουν οι πελάτες σας. Πάρα πολλοί επίδοξοι επιχειρηματίες πηγαίνουν στην αγορά νομίζοντας ότι έχουν μια εξαιρετική υπηρεσία ή προϊόν να προσφέρουν, αλλά αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι κανείς δεν θέλει αυτήν την υπηρεσία ή το προϊόν. Όσο πιο καλά εστιασμένη είναι η θέση σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να προωθήσετε το προϊόν σας στο σωστό κοινό.

7. Δεν επένδυσαν στο Marketing
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μια επιχείρηση συνοψίζεται σε δύο πτυχές: μάρκετινγκ και τήρηση βιβλίων. Εάν διαπρέψετε και στα δύο, δεν έχει σημασία τι προσφέρετε, επειδή κάποιος θα το αγοράσει.

Το 90% των startups θα αποτύχουν. Δεν χρειάζεται να είστε εσείς! Μπορείτε να φτάσετε πολύ ψηλότερα. Ο δρόμος είναι ελεύθερος και ανοιχτός.
•Επιλέξτε την επιτυχία από την αποτυχία.
•Επιλέξτε πελάτες έναντι προϊόντων.
•Εστιάστε σωστά στις ανάγκες των πελατών.
•Επενδύστε στο Marketing.
•Κάντε έρευνα και φτιάξτε λεπτομερές επιχειρηματικό σχέδιο
•Επιλέξτε μια ισορροπημένη ομάδα από ένα μοναχικό δρόμο.
•Επιλέξτε προβλέψιμη ανάπτυξη από το “πάρα πολύ, πολύ σύντομα”

Επιλέξτε εκπαίδευση!
Άραγε, οι επιχειρηματίες γεννιούνται ή γίνονται; Το εάν η επιχειρηματικότητα είναι ένας συνδυασμός έμφυτων χαρακτηριστικών ή μαθησιακών ικανοτήτων είναι μια συνεχής συζήτηση. Αν και η ανοχή στον κίνδυνο, η ανθεκτικότητα, η καινοτομία και η δημιουργική επίλυση προβλημάτων μπορούν να αποτελέσουν ένα προβάδισμα, δεν είναι τα μόνα χαρακτηριστικά για να γίνετε επιτυχημένοι επιχειρηματίες.

Σε αντίθεση με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και τις δημογραφικές λεπτομέρειες, μπορείτε να μάθετε την επιχειρηματικότητα μέσω της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Μπορείτε να αποκτήσετε πολύτιμες δεξιότητες και να δημιουργήσετε καινοτόμες ιδέες για να επιτύχετε. Η εκπαίδευση αίρει τα εμπόδια ανάμεσα στον WANTepreneur και τον ENTRepreneur. Δεν εγγυάται την επιτυχία, αλλά σίγουρα δείχνει τον τρόπο για να δημιουργήσετε μια βιώσιμη επιχείρηση.

Σε πρακτικό επίπεδο ο νέος επιχειρηματίας οφείλει να έχει πλήρη και σαφή γνώση των λειτουργιών μιας επιχείρησης. Ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει:
•Την κατανόηση του περιβάλλοντος και της επιχειρηματικότητας.
•Στρατηγική.
•Μεθόδους ανάδειξης της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της δημιουργίας ιδεών.
•Πρακτικές γνώσεις για την έναρξη και τη λειτουργία όπως νομικά, οικονομικά, φοροτεχνικά.
•Γνώσεις δημιουργίας κεφαλαιακής δομής.
•Τεχνικές πωλήσεων, προώθησης, διαφήμισης, marketing, business development, franchising.
•Ψηφιακές δεξιότητες, Operations, Logistics, HR.
•Εκπόνηση Business Plan.

H εκπαίδευση για την επιχειρηματικότητα στις μέρες μας είναι μια αέναη διαδικασία και οδηγεί στην κατοχή ισχυρών δεξιοτήτων και γνώσεων. Θέλετε να κάνετε το βήμα και να ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης; Θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε στο έργο σας και να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις σας μέσα από το Professional Diploma in Innovative Entrepreneurship for Startups του Athens International College.

Γιώργος Χάλκος
Academic Director Athens International College
PhD in Entrepreneurship

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #42

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις