Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γεωργία, αειφορία και τεχνητή νοημοσύνη. Μπορούν να συναντηθούν;

Το Smart Agro Hub, κέντρο ικανοτήτων στην ευφυή γεωργία, σύμπραξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με εταιρίες αγροδιατροφής και τεχνολογίας, είναι η startup που έχει ως αποστολή να κερδίσει αυτό το παιχνίδι.

Του Φώτη Χατζηπαπαδόπουλου *

 

Τη γεωργία τη γνωρίζουμε όλοι, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Μας θρέφει στην κυριολεξία και εξαιτίας της άλλαξε ο ρους της ανθρώπινης ιστορίας. Αποκτήσαμε εστία, χωριά, πόλεις, πολιτισμό. Για να νιώσουμε τη σημασία της καλύτερα, ας αναλογιστούμε τι θα συμβεί αν όπως είχαμε την πρόσφατη υγειονομική κρίση ερχόταν κάποια στιγμή και διατροφική κρίση. Πανδημία θα λέμε και θα κλαίμε από νοσταλγία.

12.000 και πλέον χρόνια μετά την ανακάλυψη της γεωργίας, διανύουμε για πρώτη φορά μια χρονική περίοδο λίγων δεκάδων ετών που συζητάμε την αναγκαιότητα της αειφορίας σε αυτήν. Πρωθύστερα, ήταν έννοιες σχεδόν ταυτόσημες. Η καλλιέργεια της γης παραδοσιακά όχι μόνο διατηρούσε αλλά βελτίωνε και αναβάθμιζε το οικοσύστημα. Οι τεχνολογικές επαναστάσεις του προηγούμενου αιώνα που αναβάθμισαν την παραγωγή τροφής ποσοτικά, υποβάθμισαν έως και εξάλειψαν την αειφόρο διάσταση της γεωργίας.

Πλέον, δεν απέχουμε πολύ από το αδιέξοδο δίλημμα τροφή ή περιβάλλον. Μπορεί όμως η γη να παράξει αρκετή τροφή και ταυτόχρονα να διατηρούνται και ακόμα περισσότερο να αναγεννώνται οι φυσικοί πόροι που αξιοποιούνται για την παραγωγή της; Θεωρητικά ναι, πρακτικά αποδεικνύεται πολύ δύσκολο με τους σύγχρονους όρους και συνθήκες παραγωγής. Η δυσκολία έγκειται σε πολλούς παράγοντες με προεξέχοντα αυτόν της γνώσης. Η καλύτερα, της έλλειψής της. Η γνώση έχει πολλές μορφές και φορείς, αυτό που έχει σημασία είναι πως μετουσιώνεται σε απλές καθημερινές καλλιεργητικές αποφάσεις. Κάθε φαινομενικά απλή απόφαση σε κάθε στάδιο της καλλιέργειας έχει σημαντική επίδραση τόσο βραχυπρόθεσμα, στην οικονομική απόδοση, όσο και μεσομάκροπρόθεσμα, στην αειφορία.

Σε αυτό το δύσκολο παιχνίδι μπαίνει και η τεχνολογική μόδα της εποχής, η τεχνητή νοημοσύνη. Μόνο που το γήπεδο της γεωργίας είναι ιδιαίτερα εχθρικό. Βλέπετε, η ΤΝ χρειάζεται δεδομένα, πολλά δεδομένα, τα οποία να καλύπτουν σε εύρος και βάθος όλο το χώρο των ενδεχομένων του συστήματος που καλείται να εκπαιδευτούν οι αλγόριθμοί της. Εκεί όμως στο χωράφι, όλα συμβαίνουν αργά, κάθε επανάληψη διαρκεί μήνες, και σχεδόν όλα διαφοροποιούνται πολύ από περιοχή σε περιοχή, το έδαφος, το κλίμα, τα φυτά, τα έντομα, οι μικροοργανισμοί, το οικοσύστημα.

Το Smart Agro Hub, κέντρο ικανοτήτων στην ευφυή γεωργία, σύμπραξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με εταιρίες αγροδιατροφής και τεχνολογίας, είναι η startup που έχει ως αποστολή να κερδίσει αυτό το παιχνίδι. Δεν μπορούμε όμως μόνοι μας, οι καινοτόμες εταιρίες του χώρου είναι οι συμπαίκτες μας. Ελάτε να φτιάξουμε την ομάδα που θα κερδίσει τη μάχη να ξαναγίνει η γεωργία συνώνυμο της αειφορίας.

 

* Ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος είναι  Διευθύνων Σύμβουλος της Smart Agro Hub

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #49

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις