Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Χτίζοντας Πυραμίδες!

Πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση ενός ισχυρότερου οικοσυστήματος, αλλά χρειαζόμαστε επίσης χρόνο για να ωριμάσει αυτό το οικοσύστημα. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να χτίζουμε, γιατί θυμηθείτε: κατακτάμε τον κόσμο!

Του Guy Krief*

 

Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου στην τεχνολογία, αλλά έχω επίσης ασχοληθεί με άλλους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της εστίασης, της μόδας, του κινηματογράφου και των media. Πιστεύω ότι υπάρχει κάτι μοναδικό στην τεχνολογία και στους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτήν: η «κατάκτηση του κόσμου» είναι πάντα μέρος του roadmap. Καμία αγορά ή πελάτης δεν είναι πολύ μεγάλη/ος — ο κόσμος είναι έτοιμος προς κατάκτηση!

Αυτό ήταν το πνεύμα στην Upstream όταν εντάχθηκα στην εταιρεία το 2004 ως ένας από τους πρώτους υπαλλήλους της. Ήμασταν μια μικρή ομάδα ανθρώπων με πολύ διαφορετικά υπόβαθρα, οι περισσότεροι με διεθνή εμπειρία ή εκπαίδευση, όλοι εργαζόμενοι με πάθος σε ένα περιβάλλον όπου η συνεχής καινοτομία ήταν θέμα επιβίωσης. Είμαι βέβαιος ότι αυτό είναι το συναίσθημα που έχουν οι περισσότεροι ιδρυτές και στελέχη των ελληνικών Startups αυτές τις μέρες. Τότε, στην Ελλάδα, μας έβλεπαν ως απόβλητους και περίεργους που είχαν κάνει κακές επιλογές καριέρας.

Ευτυχώς, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία 20 χρόνια, και τώρα έχουμε ένα μικρό αλλά αυξανόμενο τεχνολογικό οικοσύστημα. Κύρια στοιχεία αυτού του οικοσυστήματος περιλαμβάνουν ήδη την υποστήριξη της κυβέρνησης, καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια, συνεργασία, ένα ισχυρό δυναμικό ταλέντων και κάποιες αρχικές επιτυχίες. Κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι χρειαζόμαστε περισσότερα – περισσότερα από όλα – και τείνω να συμφωνήσω, καθώς αυτό σίγουρα θα βοηθήσει. Αλλά επίσης πιστεύω ότι χρειαζόμαστε χρόνο. Κυρίως χρόνο, για να αποκτήσουν περισσότεροι άνθρωποι τη σχετική εμπειρία και βιώματα.

Τα ταλέντα στις υπάρχουσες Startups θα αναπτυχθούν επαγγελματικά με τις εταιρείες τους. Θα περάσουν από χρηματοδοτήσεις και φάσεις ανάπτυξης, θα επεκταθούν σε νέες αγορές, αλλά επίσης θα «μάθουν» την αντοχή αντιμετωπίζοντας προκλήσεις και δυσκολότερες περιόδους, και για μερικούς από αυτούς, θα επωφεληθούν από μια εξαγορά. Αυτή η ανεκτίμητη εμπειρία θα τους καταστήσει σημαντικούς παίκτες στο αυριανό οικοσύστημα. Θα τους εξοπλίσει με τη σωστή εμπειρία για να γίνουν ιδρυτές, επενδυτές, υποστηρικτές γενικά, ανώτερα στελέχη κ.λπ.

Τείνω να το βλέπω ως μια αντίστροφη πυραμίδα: ξεκινώντας στενά στην κορυφή και επεκτεινόμενη προσθέτοντας νέα στρώματα. Μια απεικόνιση αυτού είναι ο αριθμός των επιτυχημένων εταιρειών που ιδρύθηκαν από άτομα που σε κάποιο σημείο εργάστηκαν στην Upstream.

Πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση ενός ισχυρότερου οικοσυστήματος, αλλά χρειαζόμαστε επίσης χρόνο για να ωριμάσει αυτό το οικοσύστημα. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε και να χτίζουμε, γιατί θυμηθείτε: κατακτάμε τον κόσμο!

 

*Ο Guy Krief είναι Co-founder της Persado & Bryq, Venture Partner Big Pi Ventures

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #50

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις