Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

20 Χρόνια σε ένα ταξίδι με την Ελληνο-Ιαπωνική μου Αργώ

Με την εκτενή εμπειρία μου στην υποστήριξη τεχνολογικών startups από τη Βόρεια Αμερική και το Ισραήλ, αναγνώρισα τις ανερχόμενες δυνατότητες στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον σχεδιασμό αναλογικών και RF microchips, με εξαιρετικά ταλέντα από ιδρύματα όπως το Μετσόβιο και το Πανεπιστήμιο Πατρών, τα οποία προσέλκυσαν την προσοχή πολυεθνικών όπως η Intel, η Atmel και η Broadcom.

Του Χρήστου Μακιγιάμα*

 

Η περιπέτειά μου με το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα ξεκίνησε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού τον Απρίλιο του 2004. Η συνάντησή μου με την Helic, έναν πρωτοπόρο στο ελληνικό τεχνολογικό τοπίο, υπήρξε καθοριστική για την επαγγελματική μου καριέρα. Με την εκτενή εμπειρία μου στην υποστήριξη τεχνολογικών startups από τη Βόρεια Αμερική και το Ισραήλ, αναγνώρισα τις ανερχόμενες δυνατότητες στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον σχεδιασμό αναλογικών και RF microchips, με εξαιρετικά ταλέντα από ιδρύματα όπως το Μετσόβιο και το Πανεπιστήμιο Πατρών, τα οποία προσέλκυσαν την προσοχή πολυεθνικών όπως η Intel, η Atmel και η Broadcom.

Η Helic ξεχωρίζει ως πρωτοπόρος, καθώς ήταν η πρώτη ελληνική τεχνολογική επιχείρηση που κατάφερε να προσελκύσει διεθνή επενδυτικά κεφάλαια το 2000. Ξεκίνησε με μια καινοτόμα ιδέα για την παραγωγή ενός microchip για κινητή τηλεφωνία και στράφηκε στην ανάπτυξη EDA εργαλείων, ουσιώδη για τον σχεδιασμό προηγμένων microchips. Η εξέλιξή της μέσω στρατηγικών επενδύσεων από κολοσσούς της βιομηχανίας όπως η Fujitsu, και η τελική της εξαγορά από την ANSYS το 2019, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα επιτυχούς εξέλιξης στην ελληνική τεχνολογική αρένα. 

Σήμερα, το ελληνικό οικοσύστημα Startups έχει επεκταθεί από λίγες δεκάδες επιχειρήσεις σε σχεδόν χίλιες. Το ευρύτερο Startup οικοσύστημα, αναγεννημένο μέσα από την κρίση του 2008, ανθεί τώρα με ένα πλούσιο μείγμα τεχνικών και διοικητικών ταλέντων και χρηματοδότηση από επενδυτικά κεφάλαια που έχει αυξηθεί δραματικά. Ο τομέας των microchips παραμένει σημαντικός, με την Renesas, έναν Ιαπωνικό κολοσσό σχεδίασης, να είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα, κάτι που δεν θα μπορούσα να φανταστώ πριν 20 χρόνια. Επίσης αρκετά αξιοσημείωτα exits όπως της BETA CAE, Think Silicon και άλλα από τεχνολογικούς κολοσσούς. 

Στην τεχνολογία ισχύει το Αιεν Αριστευειν και η Ελλάδα μπορεί να μετασχηματισθεί μέσο της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας. Κοιτάζοντας προς το μέλλον, είμαι αισιόδοξος για τα ελληνικά μυαλά, ιδιαίτερα στον τομέα των ημιαγωγών. Νέοι τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και οι αισθητήρες για διάφορες εφαρμογές προσφέρουν νέες ευκαιρίες. Περιμένω ότι η Ελλάδα θα προσελκύσει ταλέντα από γειτονικές χώρες και Έλληνες της διασποράς, εμπλουτίζοντας περαιτέρω την τοπική τεχνολογική σκηνή με βελτιωμένες δεξιότητες και επαγγελματικές προοπτικές. Η άφιξη περισσότερων έμπειρων επενδυτικών κεφαλαίων, που προσφέρουν μεγαλύτερες επενδύσεις και υποστήριξη για ανάπτυξη, υπόσχεται ένα λαμπρό μέλλον για την ελληνική υψηλή τεχνολογία.

Καθώς γιορτάζουμε την 125η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων Ιαπωνίας-Ελλάδας, βλέπω με περηφάνια τη δημιουργία ισχυρότερων δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μου, καθιστώντας την ενίσχυση της τεχνολογίας και της διμερούς συνεργασίας από τα Ships στα Chips μια αληθινή πραγματικότητα.

 

* Ο Χρήστος Μακιγιάμα είναι Founder & President Silicon Planet, Co-Founder Loctio

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #50

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις