Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Netflix:Έτσι θα μπει τέλος στην κοινή χρήση κωδικών

Τα νέα μέτρα που λαμβάνει η εταιρεία για να τερματίσει την πρακτική των «δανεικών» κωδικών

Η κοινή χρήση κωδικών είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Netflix αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι η εξαιτίας της πρακτικής αυτής η streaming πλατφόρμα έχασε περίπου 200.000 συνδρομητές το 2022, πράγμα το οποίο συνέβη για πρώτη φορά στα 10 χρόνια. Για τους λόγους αυτούς η εταιρεία έχει διαμηνύσει εδώ και πολύ καιρό ότι πρόκειται να λάβει μέτρα για να μπει οριστικό τέλος στους «δανεικούς» κωδικούς.

Πρόσφατα λοιπόν, υπηρεσία μόλις ενημέρωσε την ενότητα των συχνών ερωτήσεων στην ιστοσελίδα της, αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να σταματήσει την κοινή χρήση κωδικών. Ειδικότερα, το Neflix αρχικά διευκρινίζει ότι ένας λογαριασμός Netflix «προορίζεται για χρήση από ένα σπίτι και από άτομα που μένουν στην ίδια τοποθεσία με τον κάτοχο του λογαριασμού». Επομένως, όλες οι συσκευές που συνδέονται στη video streaming υπηρεσία εντός του νοικοκυριού, θα πρέπει να συνδέονται μέσω Wi-Fi στο Netflix τουλάχιστον μία φορά κάθε 31 ημέρες. Για να εντοπίσει τις συσκευές που ανήκουν σε μία κύρια τοποθεσία (πχ. σπίτι), η εταιρεία χρησιμοποιεί διευθύνσεις IP, αναγνωριστικά συσκευών και τη δραστηριότητα λογαριασμού, για να προσδιορίζει «αν μια συσκευή που είναι συνδεδεμένη στον λογαριασμό σας συνδέεται με την κύρια τοποθεσία σας» και να τη χαρακτηρίσει «αξιόπιστη».

Τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος μοιράζεται τους κωδικούς του με κάποιον που δεν μένει μαζί του;

Το Νetflix ξεκαθαρίζει ότι δεν επιτρέπει την κοινή χρήση κωδικών τονίζοντας ότι «τα άτομα που δεν μένουν στο σπίτι σας θα πρέπει να χρησιμοποιούν τον δικό τους λογαριασμό για να βλέπουν Netflix». Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να μοιράζεται τους κωδικούς του, η εταιρεία προτείνει την αγορά νέας συνδρομής με το κόστος να είναι το ίδιο που ισχύει για όλους μέχρι σήμερα. Αυτό ξεκινά από τα 7,99€ το μήνα για 1 συσκευή και με HD ανάλυση, συνεχίζει στα 10,99€ για Full HD ανάλυση και 2 υποστηριζόμενες συσκευές ενώ η κορυφαία πρόταση υποστηρίζει 4K ανάλυση με 4 υποστηριζόμενες συσκευές.

Βλέπουμε λοιπόν ότι τουλάχιστον το πρώτο διάστημα το Netflix δεν προχωρά σε κάποιο εκπτωτικό κοινό συνδρομητικό πακέτο, όπως περιμέναμε.

Σε περίπτωση που κάποιος χρήστης προχωρήσει σε σύνδεση από διαφορετική τοποθεσία εκτός της κύριας, τότε το Netflix μπορεί να προχωρήσει στον αποκλεισμό της πρόσβασης της συγκεκριμένης συσκευής και όχι του λογαριασμού. Τότε ο συγκεκριμένος χρήστης θα πρέπει να αγοράσει νέα συνδρομή, ενώ του προτείνεται να ζητήσει έναν προσωρινό κωδικό προκειμένου να έχει πρόσβαση στην υπηρεσία για 7 συνεχόμενες ημέρες.

Όσον αφορά τους συνδρομητές που ταξιδεύουν ή επιθυμούν να επισκεφθούν κάποια άλλη τοποθεσία για λίγες ημέρες, η εταιρεία διευκρινίζει ότι μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά το πρόγραμμά της φτάνει να «ζητήσουν κάποιο προσωρινό κωδικό πρόσβασης» χωρίς όμως να διευκρινίζει ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια αναφορά για αποκλεισμούς συσκευών, με την εταιρεία να επιθυμεί η εφαρμογή των μέτρων να γίνει σταδιακά για να αποφευχθούν τυχόν αντιδράσεις.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις