Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το μέλλον των μεταμοσχεύσεων: Τεχνητό νεφρό δίνει ελπίδα στους νεφροπαθείς

Επιστήμονες ανέπτυξαν μία συσκευή βιοαντιδραστήρα που χρησιμοποιεί ανθρώπινα νεφρικά κύτταρα καλλιεργημένα στο εργαστήριο και μιμείται ορισμένες από τις βασικές λειτουργίες ενός νεφρού

Μια νέα πρωτοποριακή συσκευή, η οποία αναπαράγει τις βασικές λειτουργίες ενός νεφρού ανέπτυξαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF), δίνοντας ελπίδα στους ασθενείς που πάσχουν από νεφροπάθεια.

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέπτυξαν μία συσκευή βιοαντιδραστήρα που χρησιμοποιεί ανθρώπινα νεφρικά κύτταρα καλλιεργημένα στο εργαστήριο και μιμείται ορισμένες από τις βασικές λειτουργίες ενός νεφρού. Η συσκευή δοκιμάστηκε με επιτυχία σε χοίρους για μια εβδομάδα χωρίς εμφανείς παρενέργειες ή άλλα προβλήματα.

Όπως μαθαίνουμε, το νέο βιοτεχνητό νεφρό δεν ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα των χοίρων. Οι επιστήμονες πρόσθεσαν μεμβράνες πυριτίου για να προστατεύσουν τα κύτταρα του νεφρού από επιθέσεις και για να λειτουργεί το μικρό μηχάνημα σιωπηλά και αποδοτικά, περίπου όπως ένας βηματοδότης για την καρδιά. Η συσκευή συνδέεται απευθείας στα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να συνδεθεί εύκολα με ένα μηχάνημα για να φιλτράρει τα απόβλητα από το αίμα.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, καθώς όπως γνωρίσουμε αυτή τη στιγμή, οι θεραπείες νεφρικής ανεπάρκειας αναγκάζουν τους ασθενείς να βρίσκονται αρκετές ώρες σε μηχάνημα αιμοκάθαρσης ή να περιμένουν μεταμόσχευση από δότη.

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να κάνουν μηνιαίες δοκιμές σε ζώα και εάν είναι επιτυχείς θα ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές σε ασθενείς.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις