Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο Mark Zuckerberg δημιουργεί ένα AI σύστημα για να καταπολεμήσει όλες τις ασθένειες

Το Chan Zuckerberg Initiative αναπτύσσει έναν εικονικό βιολογικό προσομοιωτή, ο οποίος θα βοηθά τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τις κυτταρικές αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος

Ένα καινοτόμο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για την ανθρώπινη υγεία θέλει να δημιουργήσει να ιδρύσει φιλανθρωπικός οργανισμός Chan Zuckerberg Initiative (CZI) που δημιουργήθηκε το 2015 από τον Mark Zuckerberg και τη σύζυγό του Priscilla Chan.

Ειδικότερα, το CZI χρηματοδοτεί και αναπτύσσει ένα σύμπλεγμα GPU υψηλών επιδόσεων, το οποίο θα χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσει μοντέλα πρόβλεψης για υγιή και άρρωστα κύτταρα. Με λίγα λόγια, ο οργανισμός αναπτύσσει έναν εικονικό βιολογικό προσομοιωτή, ο οποίος θα βοηθά τους επιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα τις κυτταρικές αντιδράσεις του ανθρώπινου σώματος. Το σύστημα θα χρησιμοποιήσει ένα σύμπλεγμα 1.000 GPUs για να εκπαιδεύσει ένα Large Language Model (LLM) πάνω στα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι δυνητικές εφαρμογές αυτού του συστήματος είναι ευρείες. Για παράδειγμα, θα μπορεί να προβλέπει πώς αντιδρούν τα ανοσοποιητικά κύτταρα σε μια λοίμωξη, να κατανοεί τι συμβαίνει στο επίπεδο των κυττάρων όταν ένα παιδί γεννιέται με σπάνια νόσο ή ακόμα και το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει το σώμα ενός ασθενούς σε ένα νέο φάρμακο.

«Οι ερευνητές συγκεντρώνουν περισσότερα δεδομένα από ποτέ σχετικά με τα τρισεκατομμύρια κυττάρων στα σώματά μας, δηλαδή πληροφορίες που είναι υπερβολικά περίπλοκες για τους δικούς μας εγκεφάλους. Η AI θα βοηθήσει στο να πετύχουμε τη θεραπεία, τη πρόληψη ή τη διαχείριση όλων των ασθενειών μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Επικοινωνίας του CZI, Jeff MacGregor.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Mark Zuckerberg και η Priscilla Chan έχουν εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν την αισιοδοξία τους για τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να θεραπεύσει ασθένειες. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το CZI έχει χρηματοδοτήσει αρκετές φορές διάφορες προσπάθειες ανάπτυξης τεχνολογιών στον τομέα της ιατρικής που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη. Για παράδειγμα, το 2021 ο φιλανθρωπικός οργανισμός έκανε μια δωρεά ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων στο Harvard για την ίδρυση του Kemper Institute for the Study of Natural and Artificial Intelligence, το οποίο θα ερευνά τον τρόπο λειτουργίας της AI σε βιολογικά και τεχνητά συστήματα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις