Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ίλον Μασκ: Μηνύει την OpenAI επειδή εγκατέλειψε την αποστολή της «προς όφελος της ανθρωπότητας»

Ο Μασκ υπήρξε ένας από τους ιδρυτές της OpenAI, ωστόσο αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο το 2018 και έκτοτε έχει επικρίνει πολλές φορές την πορεία που ακολούθησε η εταιρεία

Ο Ίλον Μασκ μήνυσε την OpenAI, την εταιρεία που αναπτύσσει το ChatGPT και τον διευθύνοντα σύμβουλό της Σαμ Άλτμαν, λέγοντας ότι εγκατέλειψε την αρχική αποστολή της Startup να αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της ανθρωπότητας και όχι για το κέρδος.

Ισχυρίστηκε ότι παραβίασε το συμβόλαιο, λέγοντας ότι ο Άλτμαν και ο συνιδρυτής του Γκρεγκ Μπρόκμαν τον προσέγγισαν αρχικά για να φτιάξουν μια μη κερδοσκοπική εταιρεία ανοιχτού κώδικα, αλλά η Startup που ιδρύθηκε το 2015 επικεντρώνεται πλέον στο να βγάλει χρήματα.

Η μήνυση κατατέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο και φέρνει τον δισεκατομμυριούχο σε αντιπαράθεση με την Startup που συνίδρυσε και αποτελεί πλέον το πρόσωπο της GenAI, εν μέρει λόγω της χρηματοδότησης δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Microsoft.

«Μέχρι και σήμερα ο ιστότοπος της OpenAI συνεχίζει να δηλώνει ότι ο καταστατικός της σκοπός είναι να διασφαλίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα ωφελεί όλη την ανθρωπότητα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η OpenAI έχει μετατραπεί σε μία κλειστού κώδικα de facto θυγατρική της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στον κόσμο, της Microsoft», αναφέρει η αγωγή.

Ο Ίλον Μασκ αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI το 2018 και έχει συχνά επικρίνει τους δεσμούς της Microsoft με την Startup. Μάλιστα, αιτήθηκε δικαστική απόφαση με την οποία θα ζητούσε από την OpenAI να διαθέσει την έρευνα και την τεχνολογία της στο κοινό και να εμποδίσει την Startup να χρησιμοποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του πιο προηγμένου μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης GPT-4, για οικονομικά οφέλη της Microsoft ή οποιουδήποτε ατόμου.

Ο Μασκ, ο οποίος διευθύνει την Tesla και την κατασκευάστρια εταιρεία πυραύλων SpaceX και αγόρασε το Twitter για 44 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο του 2022, έχει επανειλημμένα ζητήσει τη σύσταση κανονισμών γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

«Η Microsoft έχει έναν πολύ ισχυρό λόγο, αν δεν ελέγχει άμεσα, την OpenAI σε αυτό το σημείο», είχε πει ο Μασκ σε συνέντευξή του στον Τάκερ Κάρλσον τον περασμένο Απρίλιο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις