Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 50 top innovative companies: Οι εταιρείες που κάνουν το scaleup και αλλάζουν την Ελλάδα – Part 3

Από νεοφυείς επιχειρήσεις έως καθιερωμένες εταιρείες, οι 50 κορυφαίες καινοτόμες εταιρείες στην Ελλάδα θέτουν νέα πρότυπα αριστείας και εμπνέουν την επόμενη γενιά επιχειρηματιών αλλά και στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων, πολλοί από τους οποίους θα είναι οι σημερινοί πετυχημένοι Startuppers.

Πέρα από τη τουριστική βιομηχανία και την εστίαση, η Ελλάδα βιώνει μια αναγέννηση στις επενδύσεις ελληνικών και ξένων εταιρειών, αλλά και στην εξωστρέφεια, την καινοτομία επιχειρηματικών μοντέλων και τις πρακτικές βιωσιμότητας.

Στην πρώτη γραμμή αυτού του μετασχηματισμού βρίσκονται οι 50 κορυφαίες καινοτόμες εταιρείες, προωθώντας την πρόοδο και διαμορφώνοντας το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και όπως τις επέλεξε η συντακτική ομάδα του Startupper MAG.

Αυτές οι εταιρείες αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών, τομέων και μεγεθών, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιοτεχνολογία έως τη χρηματοοικονομική τεχνολογία και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Κάθε μία έχει διακριθεί για τη δέσμευσή της να διευρύνει τα όρια, να διαταράξει τους παραδοσιακούς κανόνες και να αγκαλιάσει λύσεις αιχμής για ιδία ανάπτυξη αλλά και για τους στόχους βιωσιμότητας που έχουν τεθεί.

Όσον αφορά την τεχνολογική καινοτομία, αυτές οι εταιρείες είναι πρωτοπόροι, αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, των έξυπνων υλικών, του blockchain και του Internet of Things (IoT) για να φέρουν επανάσταση στους αντίστοιχους τομείς τους. Είτε πρόκειται για την ανάπτυξη πρωτοποριακών ιατρικών θεραπειών, τη βελτιστοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού ή την ενίσχυση των ψηφιακών και φυσικών υποδομών και την ενέργεια, οι εταιρείες αυτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής προόδου στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Επιπλέον, αυτές οι εταιρείες δεν καινοτομούν μόνο για χάρη των οικονομικών δεδομένων. Επαναπροσδιορίζουν επίσης τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα για να δημιουργήσουν πιο βιώσιμες και χωρίς αποκλεισμούς πρακτικές. Ενσωματώνοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της ηθικής προμήθειας πρώτων υλών και της κοινωνικής ευθύνης στις δραστηριότητές τους, οι εταιρείες αυτές όχι μόνο αυξάνουν την κερδοφορία τους αλλά και έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Από νεοφυείς επιχειρήσεις έως καθιερωμένες εταιρείες, οι 50 κορυφαίες καινοτόμες εταιρείες στην Ελλάδα θέτουν νέα πρότυπα αριστείας και εμπνέουν την επόμενη γενιά επιχειρηματιών αλλά και στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων, πολλοί από τους οποίους θα είναι οι σημερινοί πετυχημένοι Startuppers.

MYTILINΕOS

Η Mytilineos, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους στην Ελλάδα, πραγματοποιεί «Δυναμική μετάβαση στη νέα εποχή», υιοθετώντας μια δυναμική προσέγγιση στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, διαμορφώνοντας το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας. Η Mytilineos δεσμεύεται για την υλοποίηση βιώσιμων πρακτικών, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής της.

Η εταιρεία εστιάζει στην ενεργειακή απόδοση, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υιοθετώντας λύσεις κυκλικής οικονομίας και με υπεύθυνη διαχείριση των υδάτινων πόρων, δημιουργεί μακροπρόθεσμη και βιώσιμη αξία για όλους τους κοινωνικούς εταίρους, συμβάλλοντας στους παγκόσμιους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και στις αντίστοιχες εθνικές προτεραιότητες.

Η Mytilineos είναι κορυφαία εταιρεία στον τομέα της καινοτομίας, επενδύοντας σε έρευνα και ανάπτυξη, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες και λύσεις. Εστιάζει στην ανάπτυξη «πράσινων» τεχνολογιών, στην ψηφιακή μεταρρύθμιση και στην υιοθέτηση Industry 4.0, διασφαλίζοντας την ανταγωνιστικότητα και την ηγετική θέση της.

Η εταιρεία δεσμεύεται για την υλοποίηση βιώσιμων πρακτικών, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής της και εστιάζοντας στην ενεργειακή απόδοση, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υιοθετώντας λύσεις κυκλικής οικονομίας και διαχειριζόμενη υπεύθυνα τους υδάτινους πόρους.

Η Mytilineos υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε νέες αγορές, λανσάροντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες και ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό, επενδύοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, «πράσινης» ενέργειας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς της.

NOVA

Η NOVA, μέλος του United Group, ηγείται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της ψυχαγωγίας, υιοθετώντας μια δυναμική προσέγγιση στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη.

Η NOVA επενδύει στην έρευνα και ανάπτυξη, υιοθετώντας cutting-edge τεχνολογίες και λύσεις. Η εταιρεία εστιάζει στην ανάπτυξη 5G δικτύων, στο Internet of Things (IoT), στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και στο cloud computing, διασφαλίζοντας στους πελάτες της πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και περιεχόμενο. Η NOVA επεκτείνει το δίκτυό της, λανσάροντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες και ενισχύοντας την παρουσία της σε
νέες αγορές. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Κύπρο και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επενδύοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς της.

Η εταιρεία δεσμεύεται για την υλοποίηση βιώσιμων πρακτικών, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δραστηριότητάς της. Εστιάζει στην ενεργειακή απόδοση, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υιοθετώντας λύσεις κυκλικής οικονομίας και προωθώντας την ψηφιακή ένταξη.

Με την ανάπτυξη και υλοποίηση του 5G δικτύου στην Ελλάδα, την επένδυση σε υποδομές οπτικών ινών, προσφέροντας στους πελάτες gigabit ταχύτητες και την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών, όπως η EON TV, η οποία προσφέρει πρόσβαση σε πλήθος τηλεοπτικών καναλιών και περιεχομένου on demand, η εταιρεία NOVA κατατάσσεται στις ηγέτιδες εταιρείες για την ψηφιακή εποχή, προσφέροντας καινοτόμες, βιώσιμες και αξιόπιστες λύσεις που τροφοδοτούν την ανάπτυξη και την πρόοδο.

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ – PMI

Η «Παπαστράτος», η μεγαλύτερη εταιρεία καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα και θυγατρική της Philip Morris International, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, έχοντας ηγετική θέση στην ανάπτυξη προϊόντων, το επιχειρηματικό μοντέλο, τη βιωσιμότητα, την ανοιχτή καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να επιτύχει πάνω από το 75% των καθαρών εσόδων από καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα, επιδεικνύοντας τη δέσμευσή της στην καινοτομία και τη διαφοροποίηση των προϊόντων. Η «Παπαστράτος» συμμετέχει ενεργά στο ελληνικό οικοσύστημα Startups με πολλά projects ανοικτής καινοτομίας ενώ συνεργάζεται και με ελληνικές Startups. 

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα, η «Παπαστράτος» έχει αναγνωριστεί ως ο πιο ελκυστικός εργοδότης στην Ελλάδα για τρία συναπτά έτη, αντανακλώντας τη δέσμευσή της για βιώσιμες και καινοτόμες επιχειρηματικές πρακτικές. Η προσέγγιση ανοιχτής καινοτομίας της εταιρείας είναι εμφανής στον ενεργό ρόλο της ως στρατηγικού εταίρου στην προώθηση της καινοτομίας και της αλλαγής.

Η αφοσίωσή της στον ψηφιακό μετασχηματισμό αντικατοπτρίζεται στις προσπάθειές της για ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων προϊόντων, επαναπροσδιορίζοντας έτσι το επιχειρηματικό της μοντέλο.
Αυτές οι πρωτοβουλίες τοποθετούν συλλογικά την «Παπαστράτος» ως κορυφαία καινοτόμο εταιρεία στην Ελλάδα, οδηγώντας σε θετικές αλλαγές και βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της δέσμευσής της για καινοτομία και μετασχηματισμό σε μια γεμάτη προκλήσεις αγορά. 

Polygreen

Η Polygreen, πρωτοπόρος στον χώρο της ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων, υιοθετεί μια δυναμική προσέγγιση στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, διαμορφώνοντας το μέλλον της κυκλικής οικονομίας. Όπως δηλώνει ο ιδρυτής της Θανάσης Πολυχρονόπουλος, «σκοπός της εταιρείας μου είναι μέχρι το 2050 η δουλειά που κάνω σήμερα να είναι ξεπερασμένη».

Με επέκταση των δραστηριοτήτων της σε νέες αγορές, λανσάροντας νέες υπηρεσίες και ενισχύοντας την παρουσία της σε καίριους κλάδους, η εταιρεία πραγματοποιεί δυναμικά τις επενδύσεις της. Η Polygreen δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Κύπρο, Νοτιοανατολική Ευρώπη και σε χώρες της Μέσης Ανατολής, επενδύοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς της. Στον τομέα της καινοτομίας, υιοθετεί τεχνολογίες αιχμής και λύσεις για την ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων. Εστιάζει στην ανάπτυξη νέων μεθόδων ανακύκλωσης, στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών και στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, βελτιστοποιώντας την απόδοση και προσφέροντας καινοτόμες λύσεις στους πελάτες της.

Επιπλέον, συμμετέχει στην κοινοπραξία των εταιρειών Polygreen, Aldar και Tadweer όπου αναλαμβάνει σύμβαση για την υλοποίηση του προγράμματος Ecoloop, για τη διαχείριση απορριμμάτων, στο Άμπου Ντάμπι.

Το πρόγραμμα συλλογής και αξιοποίησης αποβλήτων που θα εφαρμοστεί βασίζεται στην τεχνολογία η οποία διαμορφώθηκε στο πρότυπο του «Just Go Zero» της Polygreen, το οποίο έχει εκτρέψει από την ταφή με επιτυχία το 100% των αστικών στερεών αποβλήτων στο νησί της Τήλου.

Prisma Electronics

Η Prisma Electronics παρέχει τεχνολογικές λύσεις για επιχειρήσεις και οργανισμούς. Μέσω του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης αναπτύσσει και παράγει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων πληροφορικής, ασύρματων συστημάτων και ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών.

Η εταιρεία με έδρα τη Β. Ελλάδα εξυπηρετεί ένα μεγάλο εύρος πελατών σε πληθώρα τομέων όπως ο αγροτικός, τα μουσεία, η ναυτιλία, οι επίγειες μεταφορές, η άμυνα καθώς και η αεροδιαστημική. Η εταιρεία, λανσάροντας νέα προϊόντα και υιοθετώντας νέες τεχνολογίες, επενδύει σε έρευνα και ανάπτυξη, αξιοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, Internet of Things (IoT) και Industry 4.0, διασφαλίζοντας την ανταγωνιστικότητα και την ηγετική θέση της.

Η Prisma Electronics δεσμεύεται για την υλοποίηση βιώσιμων πρακτικών, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής της. Υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε νέες αγορές όπως το Διάστημα, λανσάροντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες και ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιό της. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό, επενδύοντας στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς της.

Με την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων «έξυπνων» πόλεων (smart cities), την επένδυση στην παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση, την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για την αυτοματοποίηση βιομηχανικών διεργασιών και τη συμμετοχή της σε διαστημικά προγράμματα με την κατασκευή ηλεκτρονικών συστημάτων και με έρευνα στην ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας, η Prisma Electronics διαμορφώνει το μέλλον της ελληνικής τεχνολογίας με όραμα, υπευθυνότητα και καινοτόμες λύσεις.

Prosperty

Η proptech startup Prosperty δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία, αλλάζοντας τα δεδομένα στον κλάδο του real estate στην Ελλάδα, κάνοντας disrupt σε μία παραδοσιακή αγορά, με πυρήνα την τεχνολογία και την καινοτομία.

Η ιστορία της ξεκίνησε το 2020, με ιδρυτές τον Αντώνη Μαρκόπουλο, Νίκο Πατσιόγιαννη και Αντώνη Δεσποτάκη, με στόχο να προσφέρει μια νέα εμπειρία στη διαχείριση των ακινήτων. Ηγείται του ψηφιακού μετασχηματισμού του real estate, με την πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα της, η οποία αυτοματοποιεί τον τρόπο αγοραπωλησίας και ενοικίασης ακινήτων.

Πρωταρχικός στόχος της εταιρείας είναι να βοηθήσει τους πελάτες στην αγορά, πώληση και ενοικίαση ακινήτων στην Ελλάδα. Παρέχει τα απαραίτητα ψηφιακά εργαλεία και την καλύτερη υποστήριξη, για να καλύψει τις διαφορετικές ανάγκες των πελατών της, επενδύοντας σε δεδομένα και καινοτόμο τεχνολογία.

Από τη διεξαγωγή έρευνας για τα ακίνητα, μέχρι τη διαπραγμάτευση και τη διεκπεραίωση νομικών διαδικασιών, η Prosperty καθοδηγεί τους πελάτες της σε κάθε βήμα της διαδικασίας, εξασφαλίζοντας μια ομαλή και χωρίς προβλήματα εμπειρία, με αποτέλεσμα η διαδικασία να ολοκληρώνεται άμεσα. Παρακολουθεί στενά τις τάσεις και τις εξελίξεις της αγοράς, εντοπίζοντας τις κατάλληλες ευκαιρίες και με την τεχνογνωσία της βοηθά τους πελάτες να λαμβάνουν σωστές επενδυτικές αποφάσεις. 

Safesize

H tech startup SafeSize φέρνει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βρίσκουν τα κατάλληλα παπούτσια, με την καινοτόμο τεχνολογία 3D σάρωσης, η οποία ολοκληρώνεται σε 5 δευτερόλεπτα και με ακρίβεια χιλιοστού.

Το ScanMate 3D foot scanner βρίσκεται σε επιλεγμένα φυσικά καταστήματα και δημιουργεί ένα τρισδιάστατο ψηφιακό αντίγραφο του ποδιού του πελάτη. Ο αλγόριθμος της «δοκιμάζει» όλα τα παπούτσια στο πόδι του καταναλωτή και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα προσφέρει προσωποποιημένες προτάσεις για παπούτσια με άψογη εφαρμογή. Για τις online αγορές, έχει αναπτύξει τοFitMate, που δημιουργεί το ψηφιακό αντίγραφο του ποδιού χρησιμοποιώντας την κάμερα του smartphone και επιλέγει το κατάλληλο νούμερο παπουτσιού.

Έχει επίσης αναπτύξει τεχνολογία τρισδιάστατης σάρωσης παπουτσιών με την οποία δημιουργεί 3D απεικονίσεις για όλα τα παπούτσια που κυκλοφορούν στην αγορά. Κάθε χρόνο οι εννέα μονάδες της SafeSize σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική δημιουργούν ψηφιακές απεικονίσεις για περισσότερα από 1,5 εκατ. παπούτσια κάθε τύπου. Πρόκειται για τη μόνη εταιρεία στον κόσμο με δική της βάση δεδομένων για τις εσωτερικές διαστάσεις των παπουτσιών.

Διαθέτει πελάτες σε 50 χώρες και έχει βοηθήσει περισσότερους από 20 εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να επιλέξουν το κατάλληλο μέγεθος παπουτσιού. Οι τεχνολογικές λύσεις της ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες οι πελάτες να λάβουν παπούτσια με κακή εφαρμογή, οδηγώντας σε λιγότερες επιστροφές, συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος. Τέλος, ξεχώρισε και στα Startupper Awards στην κατηγορία του PropTech.

Satori Analytics

H Satori Analytics είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ελληνικές Startups. Άλλωστε, όπως μαρτυρά το όνομά της (το Satori είναι ένας φιλοσοφικός όρος, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «μια στιγμή διαύγειας»), σκοπός της εταιρείας είναι να προσφέρει στους πελάτες της σαφήνεια στη λήψη αποφάσεων και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω της προηγμένης ανάλυσης δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Founder και CEO της Satori Analytics, Μιχάλης Γεωργακόπουλος, ίδρυσε την εταιρεία το 2014, τότε που το οικονομικό κλίμα ήταν πολύ πιο δύσκολο από ό,τι είναι τώρα και το Machine Learning και AI υπήρχαν απλώς ως αφηρημένες έννοιες. Και, όμως, τα κατάφερε. Σήμερα, η Satori έχει φτάσει να απασχολεί 75+ εργαζόμενους. Το 90% του προσωπικού είναι certified experts στη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων. Συγχρόνως, έχει παρουσία σε πάνω από 10 χώρες σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ είναι premium partner με πρωτοπόρους του τομέα όπως Microsoft Azure, AWS, GCP, Databricks, Salesforce και άλλους. 

Στόχος της εταιρείας για το 2024 είναι να συνεχίσει την καινοτομία και έρευνα, καθώς και να προσφέρει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και παραγωγικές, εντάσσοντας την AI στις καθημερινές λειτουργίες τους με ασφάλεια και προσιτό κόστος. 

Spitogatos

O Spitogatos είναι αναμφίβολα μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες του εγχώριου οικοσυστήματος, έχοντας καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα. 

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2006 και έγινε η πρώτη ελληνική Startup που άντλησε κεφάλαια από venture capital fund. Τα χρόνια που ακολούθησαν η ανάπτυξή της ήταν μετεωρική και σήμερα αποτελεί τη Νο 1 ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα με περισσότερες από 400.000 ενεργές αγγελίες ακινήτων προς πώληση και ενοικίαση, διαθέσιμες σε εκατομμύρια χρήστες που ψάχνουν για ακίνητο προς ενοικίαση ή πώληση. Παράλληλα, έχει λανσάρει και την υπηρεσία Spitogatos Insights, προσφέροντας δεδομένα, κατά βάση στους θεσμικούς επενδυτές, για τις τάσεις στην αγορά ακινήτων. 

Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Spitogatos πλέον ανήκει στον όμιλο της Real Web, που ελέγχει, μεταξύ άλλων, το Immobiliare.it, τη No 1 ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ιταλία. 

Σε επίπεδο δικτύου, ο Spitogatos μαζί με το Spiti24, το Tospitimou και το Spitogatos.com.cy απαρτίζουν τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων ακινήτων και επαγγελματιών του real estate στην Ελλάδα και την Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα, το 90% των διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση στην Ελλάδα προβάλλεται στο Spitogatos Network, προσφέροντας ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο ύψους 250 δισεκατομμυρίων ευρώ με βάση την τιμή προσφοράς.

Spotawheel

Τα αυτοκίνητα είναι ο τομέας της Spotawheel, γι’ αυτό και η ιδία φροντίζει να «τρέχει» με… 1.000! Γνωστή και ως «η Amazon των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων», το 2023 η ελληνική Startup βρέθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη λίστα των Financial Times με τις 1.000 ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης, καταντώντας την 243η θέση.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016 από τον Χάρη Αρβανίτη με στόχο να ψηφιοποιήσει την αγορά των μεταχειρισμένων οχημάτων. Μέσα σε μόλις λίγα χρόνια, η εταιρεία κατάφερε να κάνει disrupt στην αγορά μεταχειρισμένων οχημάτων και να γίνει μία από τις 10 κορυφαίες ελληνικές Startups. Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2022 πέτυχε να «ταράξει» τα νερά του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας, όταν ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση 100 εκατ. ευρώ, καθώς και την περαιτέρω διεθνή της επέκταση.

Η Spotawheel εστιάζει στη διαφάνεια, επανασχεδιάζοντας ολόκληρη τη διαδικασία πώλησης και αγοράς μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Μέσα από την καινοτόμο πλατφόρμα της, η ελληνική Startup δίνει τη δυνατότητα στους υποψήφιους αγοραστές να δοκιμάσουν το αυτοκίνητο που σκέφτονται να αγοράσουν και στη συνέχεια αναλαμβάνει να τους το παραδώσει για δοκιμή σε όποιο σημείο της χώρας έχουν επιλέξει.

Το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Spotawheel είναι ο εξειδικευμένος αλγόριθμος αξιολόγησης και αγοράς οχημάτων που έχει αναπτύξει, συνδυάζοντας αρμονικά τεχνολογίες αιχμής όπως Big Data και τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), με την τεχνογνωσία των ανθρώπων της. Η εταιρεία είναι μάλιστα σε θέση να προβλέπει τις τάσεις προσφοράς και ζήτησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, στην πανευρωπαϊκή αγορά, με ακρίβεια και ταχύτητα.

ΤΙΤΑΝ GREECE

Με ιστορία 120 ετών και πάνω από 5.000 προσωπικό, o Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει ενσωματώσει με συνέπεια τη βιωσιμότητα και την τεχνολογία στο επιχειρηματικό του μοντέλο, επιδιώκοντας να έχει θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον μέσω των προϊόντων και των λειτουργιών. Πολλοί είναι αυτοί που τον χαρακτηρίζουν μια τεχνολογική εταιρεία, παγκόσμιας κλάσης στην παραγωγή οικοδομικών υλικών και ειδικά τσιμέντου.

Η εστίαση του Τιτάνα στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, τη βιοποικιλότητα και τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών αποδεικνύει περαιτέρω την αφοσίωσή του στη βιωσιμότητα και την καινοτομία.

Μέσω της συνεχούς ανάπτυξης «πράσινων» προϊόντων υψηλής ποιότητας, των υπεύθυνων επιχειρηματικών πρακτικών και της δέσμευσής του στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ παραμένει στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας στον τομέα του τσιμέντου και της οικοδομής.

Πιο συγκεκριμένα ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ έχει υιοθετήσει αρκετά καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, ένα εκ των οποίων είναι η εστίαση της εταιρείας στην ψηφιοποίηση, η οποία επέτρεψε να βελτιστοποιήσει τις λειτουργίες του και να αποφέρει σημαντικά οφέλη στους πελάτες, τους υπαλλήλους, τους προμηθευτές, τις κοινότητες και το περιβάλλον.

Τέλος, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ εγκαινίασε μια νέα εταιρεία, τη CemAI, για την παροχή προληπτικής συντήρησης με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και συγκαταλέγεται μεταξύ των ηγετών της ψηφιακής καινοτομίας στον κλάδο της τσιμεντοβιομηχανίας.

Vodafone

Η Vodafone Ελλάδας έχει κάνει σημαντικά βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τόσο για την ίδια όσο και για τους πελάτες της, με ένα μεγάλο ιδιωτικό δίκτυο οπτικών ινών και δέσμευση για επιτάχυνση των υποδομών και κλιμάκωση της εφαρμογής οπτικών ινών μέχρι το σπίτι αλλά και την παροχή καινοτόμων λύσεων στο χώρο του ICT.

Η Vodafone Innovus, ελληνική θυγατρική αλλά και παγκόσμιο κέντρο καινοτομίας της εταιρείας, έχει συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία και την παροχή ενός ευρέος φάσματος υψηλής ποιότητας, ολοκληρωμένων λύσεων και προϊόντων IoT. 

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα, η Vodafone Ελλάδας έχει δεσμευτεί να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα κατά 50% και επενδύει για την επιτάχυνση της οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Το Ίδρυμα Vodafone συνεργάζεται με περισσότερους από 99 οργανισμούς και ιδρύματα της χώρας, υποστηρίζοντας δράσεις και προγράμματα για την κάλυψη σημαντικών και διαρκών αναγκών στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος.

Τέλος, η πρόσφατη στρατηγική συνεργασία της εταιρείας με τα Public, που περιλαμβάνει την επέκταση του δικτύου καταστημάτων της και τη δημιουργία νέων σημείων εξυπηρέτησης στα καταστήματα Public σε όλη την Ελλάδα, αποτελεί περαιτέρω παράδειγμα του καινοτόμου επιχειρηματικού μοντέλου της.

Warply

Η Warply είναι αδιαμφισβήτητα ένα λαμπρό παράδειγμα για την ελληνική Startup σκηνή, καθώς έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε ηγέτιδα εταιρεία στα προγράμματα loyalty και επιβράβευσης πελάτη, έχοντας διαγράψει μια δυναμική παρουσία στις διεθνείς αγορές.

Έχοντας κλείσει πάνω από μία δεκαετία, η Warply έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ολόκληρο all-in-one οικοσύστημα «loyalty» με μηχανισμούς για επιβράβευση, engagement personalization, cross platform benefits, καθώς και ψηφιακά πορτοφόλια, εξασφαλίζοντας σπουδαίες συνεργασίες. 

Φυσικά και το 2023 η εταιρεία προχώρησε σε σημαντικές πρωτοβουλίες και συνεργασίες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι υιοθέτησε την τεχνητή νοημοσύνη σε ποσοστό 100%, φροντίζοντας οι εργαζόμενοί της να έχουν πρόσβαση σε generative AI εργαλεία, συμπεριλαμβανομένων των Dall·E2, ChatGPΤ, Copilot και Synthesia. 

Συγχρόνως, ανάμεσα στις συνεργασίες που ξεχωρίζουν βρίσκεται το πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών «Fridays Club» που δημιούργησε για τα TGI Fridays. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε την πλατφόρμα NetΖeroNow που λάνσαρε για άμεση αντιστάθμιση ρύπων από τους καταναλωτές σε συνεργασία με την Blue Marble Disruptive Technologies. 

Ακόμα, η Warply προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου (MOU) με τη Mastercard, με στόχο να στόχο να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε διαφορετικούς τομείς στην περιοχή MENA, συμπεριλαμβανομένου του Κουβέιτ, του Κατάρ, του Ομάν, των ΗΑΕ και του Πακιστάν. 

Wealthyhood

Η Wealthyhood είναι μια εφαρμογή επενδύσεων που ιδρύθηκε με ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα: Να δώσει τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τα χρήματά τους, ανεξάρτητα από το πόσα είναι αυτά, ή το ποια είναι η εμπειρία τους στις επενδύσεις.

Και έτσι έγινε λοιπόν. Το 2020 ο Αλέξανδρος Χριστοδουλάκης και ο Κωνσταντίνος Φαλιάγκας ξεκίνησαν το Wealthyhood στο Λονδίνο. Μετά το αρχικό product development λάνσαραν και τις mobile εφαρμογές της Wealthyhood σε iOS και Android.

Στην ουσία η εφαρμογή καθοδηγεί τους μακροπρόθεσμους μικροεπενδυτές, ώστε να επενδύουν «έξυπνα» τα χρήματά τους, με τον τρόπο που θέλουν και με λιγότερες προμήθειες. Με άλλα λόγια, αυτό που κάνει η εφαρμογή είναι να προσομοιάζει την αλληλεπίδραση ενός πελάτη με τον προσωπικό του σύμβουλο επενδύσεων. Ωστόσο, η βασική διαφορά είναι ότι γίνεται at scale και χωρίς το αντίστοιχο κόστος.

Αυτό που ξεχωρίζει την Wealthyhood από τον ανταγωνισμό είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στον κάθε χρήστη να έχει μια πλήρως προσωποποιημένη εμπειρία, με πολλά περισσότερα εργαλεία, εκπαιδευτικά resources και με το μικρότερο κόστος σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Σήμερα, το Wealthyhood μετρά πάνω από 25.000 ενεργούς χρήστες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον αριθμό διαρκώς να αυξάνεται κάθε μήνα, ενώ διαθέτει μια άκρως δυναμική ομάδα, η οποία βρίσκεται κυρίως στην Ελλάδα. 

WingsICT

Η WingsICT είναι μια καινοτόμος εταιρεία στην Ελλάδα που παρέχει ολοκληρωμένες ψηφιακές λύσεις και μετασχηματισμούς για καθετοποιημένους τομείς. Η τεχνογνωσία της εταιρείας στο IoT, τις ασύρματες υποδομές, την τεχνητή νοημοσύνη και το AR / VR της επέτρεψε να προσφέρει καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που καλύπτουν διαφορετικούς κλάδους.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της WingsICT επικεντρώνεται στην αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα Big Data, οι τεχνολογίες Cloud, τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, οι προηγμένες τεχνικές οπτικοποίησης και οι εφαρμογές για κινητά για την παροχή αξιόπιστων λύσεων που βοηθούν τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν τη λήψη αποφάσεων, την πρόβλεψη και την προγνωστική ανάλυση.

Η δέσμευση της WingsICT για βιωσιμότητα είναι εμφανής στις λύσεις της που επιδιώκουν να ευθυγραμμίσουν την τεχνολογία και τη βιωσιμότητα χωρίς συμβιβασμούς. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες της εταιρείας καλύπτουν διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του περιβάλλοντος, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των υποδομών, της παραγωγής και της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Οι ψηφιακές λύσεις της WingsICT εφαρμόζονται σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών και η εταιρεία πιστεύει στη συνεχή πρόοδο των τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Η προσέγγιση ανοικτής καινοτομίας της WingsICT της επέτρεψε να συνεργαστεί με διάφορους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένων άλλων επιχειρήσεων, διαχειριστών έργων, αρχιτεκτόνων, προγραμματιστών λογισμικού. 

Zone01 Athens

Το Zone01 Athens ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο της εκπαίδευσης ταλέντων προγραμματισμού και στην Ελλάδα, ως μέρος του διεθνούς δικτύου σχολών του συστήματος 01Edu που αναπτύχθηκε από τον Nicolas Sadirac, με μια μοναδική προσέγγιση στην εκπαίδευση και την καλλιέργεια προγραμματιστών επόμενης γενιάς και η οποία την έχει ξεχωρίσει ως μια πρωτοπόρο στον κλάδο.

Η καινοτόμος πλατφόρμα 01Edu του Zone01, ένα σύστημα μάθησης peer-to-peer και gamified, έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα αποκτούν δεξιότητες προγραμματισμού, καθιστώντας τη μάθηση συνεργατική και προσβάσιμη σε όλους, ανεξάρτητα από προηγούμενη εμπειρία ή ακαδημαϊκά προσόντα με την εκπαίδευση των δύο ετών να προσφέρεται χωρίς δίδακτρα!

Επιπλέον, η δέσμευση της Zone01 για βιωσιμότητα και ένταξη στην αγορά εργασίας είναι μοναδική στον κλάδο αφού και μετά το εντατικό διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης προσφέρεται εγγυημένο συμβόλαιο εργασίας τριών ετών σε μεγάλες εταιρείες της Ελλάδας με ανταγωνιστικούς μισθούς. Με αυτό τον τρόπο προσφέρονται ίσες ευκαιρίες για άτομα που επιδιώκουν να εισέλθουν στον συγκεκριμένο τομέα.

Η έμφαση της εταιρείας στη διαφορετικότητα και την ένταξη υπογραμμίζει περαιτέρω την αφοσίωσή της στην προώθηση ενός υποστηρικτικού και προσβάσιμου μαθησιακού περιβάλλοντος ενώ παράλληλα καλύπτει ένα τεράστιο κενό στην αγορά των νέων developers. 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #46

Δείτε επίσης:

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις