Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 50 top innovative companies: Οι εταιρείες που κάνουν το scaleup και αλλάζουν την Ελλάδα – Part 2

Από νεοφυείς επιχειρήσεις έως καθιερωμένες εταιρείες, οι 50 κορυφαίες καινοτόμες εταιρείες στην Ελλάδα θέτουν νέα πρότυπα αριστείας και εμπνέουν την επόμενη γενιά επιχειρηματιών αλλά και στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων, πολλοί από τους οποίους θα είναι οι σημερινοί πετυχημένοι Startuppers.

Πέρα από τη τουριστική βιομηχανία και την εστίαση, η Ελλάδα βιώνει μια αναγέννηση στις επενδύσεις ελληνικών και ξένων εταιρειών, αλλά και στην εξωστρέφεια, την καινοτομία επιχειρηματικών μοντέλων και τις πρακτικές βιωσιμότητας.

Στην πρώτη γραμμή αυτού του μετασχηματισμού βρίσκονται οι 50 κορυφαίες καινοτόμες εταιρείες, προωθώντας την πρόοδο και διαμορφώνοντας το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και όπως τις επέλεξε η συντακτική ομάδα του Startupper MAG.

Αυτές οι εταιρείες αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών, τομέων και μεγεθών, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιοτεχνολογία έως τη χρηματοοικονομική τεχνολογία και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Κάθε μία έχει διακριθεί για τη δέσμευσή της να διευρύνει τα όρια, να διαταράξει τους παραδοσιακούς κανόνες και να αγκαλιάσει λύσεις αιχμής για ιδία ανάπτυξη αλλά και για τους στόχους βιωσιμότητας που έχουν τεθεί.

Όσον αφορά την τεχνολογική καινοτομία, αυτές οι εταιρείες είναι πρωτοπόροι, αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, των έξυπνων υλικών, του blockchain και του Internet of Things (IoT) για να φέρουν επανάσταση στους αντίστοιχους τομείς τους. Είτε πρόκειται για την ανάπτυξη πρωτοποριακών ιατρικών θεραπειών, τη βελτιστοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού ή την ενίσχυση των ψηφιακών και φυσικών υποδομών και την ενέργεια, οι εταιρείες αυτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής προόδου στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Επιπλέον, αυτές οι εταιρείες δεν καινοτομούν μόνο για χάρη των οικονομικών δεδομένων. Επαναπροσδιορίζουν επίσης τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα για να δημιουργήσουν πιο βιώσιμες και χωρίς αποκλεισμούς πρακτικές. Ενσωματώνοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της ηθικής προμήθειας πρώτων υλών και της κοινωνικής ευθύνης στις δραστηριότητές τους, οι εταιρείες αυτές όχι μόνο αυξάνουν την κερδοφορία τους αλλά και έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Από νεοφυείς επιχειρήσεις έως καθιερωμένες εταιρείες, οι 50 κορυφαίες καινοτόμες εταιρείες στην Ελλάδα θέτουν νέα πρότυπα αριστείας και εμπνέουν την επόμενη γενιά επιχειρηματιών αλλά και στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων, πολλοί από τους οποίους θα είναι οι σημερινοί πετυχημένοι Startuppers.

Douleutaras

Όλα ξεκίνησαν πίσω στο 2015, όταν ο Ανδρέας Γραμμάτης, ο Ιωάννης Πουλουπάτης και ο Cezary Szandecki συνειδητοποίησαν ότι η διαδικασία βελτίωσης και επισκευής ενός σπιτιού μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρα και να μη φέρει πολλές φορές τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισαν να αλλάξουν μια για πάντα τη διαδικασία εύρεσης επαγγελματία, δημιουργώντας μία πλατφόρμα μέσω της οποίας οι χρήστες θα μπορούν μέσα
σε δευτερόλεπτα να βρουν αξιολογημένους επαγγελματίες στην περιοχή τους και να ολοκληρώσουν με υψηλότερη αξιοπιστία κάθε εργασία τους.

Τα χρόνια που ακολούθησαν η πορεία του Douleutara ήταν εντυπωσιακή, με την πλατφόρμα να έχει δεχτεί από το 2015 περισσότερα από 1.000.000 αιτήματα εργασιών. Σε καθημερινή βάση η εταιρεία εξυπηρετεί περισσότερα από 1.000 αιτήματα εργασιών, ενώ συνεργάζεται με 4.200 επαγγελματίες από 90 διαφορετικές ειδικότητες.

Το 2023 κατάφερε να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τη μέρα της ίδρυσής της. Πιο συγκεκριμένα «σήκωσε» το ποσό των 5.000.000 ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με βασικούς επενδυτές το LATSCO Family Office συμφερόντων της Μαριάννας Λάτση και τον Απόστολο Αποστολάκη.

Η εταιρεία έχει πλέον ως στόχο την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λειτουργιών που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη των επαγγελματιών συνεργατών της. Συγχρόνως, επιδιώκει να αυξήσει τη δραστηριότητά της και σε B2B επίπεδο σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, το real estate, και η παροχή υπηρεσιών κατασκευής και συντήρησης εγκαταστάσεων.

Efood

Το efood έχει καθιερωθεί ως κορυφαίος παίκτης στην αγορά του food delivery, εστιάζοντας στην ευκολία, την ποιότητα και την τεχνολογική καινοτομία. Ιδρύθηκε το 2011 και το 2015 εξαγοράστηκε από τον γερμανικό κολοσσό του delivery, Delivery Hero.

Το efood έχει συμβάλλει καθοριστικά στη μεταμόρφωση του τοπίου της παράδοσης τροφίμων στην Ελλάδα. Ξεκίνησε με αποστολή να απλοποιήσει τη διαδικασία παράδοσης φαγητού και να προσφέρει στους πελάτες μια απρόσκοπτη εμπειρία. Η μικρή Startup σταδιακά επέκτεινε τις δραστηριότητές της, συνεργαζόμενη με τοπικά εστιατόρια και κατάφερε να δημιουργήσει μια ισχυρή διαδικτυακή πλατφόρμα, με εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες.

Επενδύει συνεχώς σε τεχνολογικές καινοτομίες με μια φιλική προς το χρήστη εφαρμογή, επιτρέποντας στους πελάτες να περιηγούνται σε μενού, να κάνουν παραγγελίες και να παρακολουθούν τις παραδόσεις, ελαχιστοποιώντας τους χρόνους αναμονής.

Η δέσμευση στην ποιότητα και την ικανοποίηση των πελατών αναγνωρίστηκε μέσα από βραβεία και διακρίσεις από την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα. Οι φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες, όπως η προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασιών και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συνέβαλαν στη θετική φήμη και τη βιώσιμη ανάπτυξή της. Τέλος, σημαντική είναι και η υποστήριξη και ανάπτυξη των χιλιάδων συνεργατών της – μεταφορέων άμεσα και έμμεσα.

Nvisionist

Η nvisionist, η καινοτόμος ελληνική Startup υψηλής τεχνολογίας, ειδικεύεται σε εφαρμοσμένες, προηγμένες ψηφιακές λύσεις με βάση την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση. Το πρωτοποριακό σύστημα nvbird αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση που βρί

σκεται στην αιχμή της παγκόσμιας τεχνολογίας. Εφαρμόζεται σε αιολικά πάρκα για την παρακολούθηση και προστασία σπάνιων πτηνών και με τους εξειδικευμένους αλγόριθμους, το σύστημα εντοπίζει και αναγνωρίζει τα πτηνά που πετούν επικίνδυνα κοντά στις ανεμογεννήτριες, αναλύει την πορεία τους, ενεργοποιεί ηχεία με ήχους ώστε να τα απομακρύνει από τις ανεμογεννήτριες και αν δεν απομακρυνθούν σταματάει την ανεμογεννήτρια ώσπου να απομακρυνθούν.

Οι δραστηριότητές της κινούνται πάντα με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, αφού τα προϊόντα και οι υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας που παρέχει, είναι προς όφελος του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, των τοπικών κοινοτήτων, της «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Κατάφερε να γίνει μια διεθνής εταιρεία, μέσα από την έρευνα και ανάπτυξη αλλά και τη δημιουργία των πλέον εξελιγμένων λύσεων ψηφιακής τεχνολογίας στο ICT και στην αιολική ενέργεια.

Η διεθνώς βραβευμένη εταιρεία κατακτά μια ακόμα επιτυχία, καθώς εκπροσωπεί την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του DIGITALEUROPE και είναι στο top 10 των κορυφαίων ευρωπαϊκών τεχνολογικών scale-up, υποψήφια για το Future Unicorn Award 2024.

 

Epsilon NET

Η Epsilon Net, όντας πρωταγωνίστρια στον χώρο της πληροφορικής, διαθέτει μια δυναμική προσέγγιση στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, διαμορφώνοντας το μέλλον της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η Epsilon Net ηγείται στον τομέα της καινοτομίας, προσφέροντας cutting-edge λύσεις λογισμικού και υπηρεσίες. Η εταιρεία επενδύει σε έρευνα και ανάπτυξη, αξιοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, cloud computing, blockchain και Internet of Things (IoT) για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρήσεων.

Η Epsilon Net δεσμεύεται για την υλοποίηση βιώσιμων πρακτικών, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων της. Η εταιρεία εστιάζει στην ψηφιακή μεταρρύθμιση, υιοθετώντας λύσεις «πράσινης» ενέργειας, προωθώντας την κυκλική οικονομία και ευαισθητοποιώντας τους εργαζόμενους και τους πελάτες της για περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η εταιρεία επενδύει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της, προσελκύοντας και διατηρώντας ταλαντούχους επαγγελματίες. Επεκτείνοντας το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων και υπηρεσιών της, διευρύνοντας το πελατολόγιό της και ενισχύοντας την παρουσία της σε νέες αγορές υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα.

Η ανάπτυξη της «Έξυπνης Ηλεκτρονικής τιμολόγησης» μιας από τις πιο σύγχρονες λύσεις στην αγορά, η υλοποίηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού για επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους μετατρέπουν την Epsilon Net σε πρωτοπόρο της ψηφιακής εποχής, προσφέροντας καινοτόμες, βιώσιμες και αξιόπιστες λύσεις που τροφοδοτούν την ανάπτυξη και την επιτυχία των επιχειρήσεων.

Eurobank

Η Eurobank έχει καθιερωθεί ως μια καινοτόμος ελληνική τράπεζα, επιδεικνύοντας αριστεία στην ανάπτυξη προϊόντων, το επιχειρηματικό μοντέλο, τη βιωσιμότητα, την ανοιχτή καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η προσήλωση της τράπεζας στην καινοτομία γίνεται εμφανής μέσω του Κέντρου Καινοτομίας της Eurobank, το οποίο εντοπίζει πρωτοποριακές τεχνολογίες και συνεργάζεται με αρμόδιες μονάδες αλλά και Startup εταιρείες για την εφαρμογή των βέλτιστων επιλογών, μεταμορφώνοντας έτσι την εμπειρία του πελάτη.

Η Eurobank προωθεί τη συνεργατική και ανοικτή καινοτομία, ενώ η στήριξη της τράπεζας σε νεοφυείς και νέες επιχειρήσεις μέσω πρωτοβουλιών όπως το «egg – enter•grow•go» και η αναγνώρισή της ως η «Πιο Καινοτόμος Ψηφιακή Τράπεζα στη Δυτική Ευρώπη» και η «Καλύτερη Ψηφιακή Τράπεζα Καταναλωτών στην Ελλάδα» αντικατοπτρίζει την αφοσίωσή της στην ανοιχτή καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η τράπεζα αναγνωρίζει την ανάγκη να γίνει πιο βιώσιμη στον πυρήνα της, να είναι ανθεκτική στις μελλοντικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές αλλαγές και να προσφέρει αυξημένη κοινωνική αξία. Η Eurobank έχει αναπτύξει μια πολύπλευρη στρατηγική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), υλοποιώντας κοινωνικές πρωτοβουλίες και συμμετέχοντας σε έργα ορόσημα που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Έχει επίσης αναπτύξει ένα πλαίσιο βιώσιμης χρηματοδότησης, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα βιώσιμων δανείων λιανικής και χονδρικής, περιγράφοντας την προσέγγισή της για την ταξινόμηση βιώσιμων λύσεων δανεισμού και τον καθορισμό των δραστηριοτήτων.

Feel Therapeutics

Η Feel Therapeutics, η healthtech startup, με έδρα στο Σαν Φρανσίσκο και τμήμα R&D στην Αθήνα, αναπτύσσει βιοδείκτες και ψηφιακά θεραπευτικά μέσα αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι διαγιγνώσκουν, διαχειρίζονται και φροντίζουν την ψυχική υγεία.

Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επανάστασης στον τομέα της θεραπευτικής τεχνολογίας. Με αποστολή την ενίσχυση της ανθρώπινης ευημερίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής είναι αφοσιωμένη στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων.

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Ιατρικής Ακριβείας, συλλέγει συνεχώς και παθητικά αντικειμενικά δεδομένα από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των wearables, των ψηφιακών εφαρμογών υγείας, των κινητών τηλεφώνων και των πινάκων ελέγχου των κλινικών. Έχει αναπτύξει μια φορητή συσκευή που παρακολουθεί EDA, HRV, θερμοκρασία δέρματος και σωματική δραστηριότητα. Προηγμένοι αλγόριθμοι επεξεργάζονται το ολοκληρωμένο σύνολο δεδομένων, παράγοντας βιοδείκτες και μετρήσεις που σχετίζονται με δείκτες ψυχικής υγείας όπως η διάθεση, η κατάθλιψη, το άγχος, ο ύπνος.

Υποστηρίζεται από κορυφαίους επενδυτές και συνεργάτες όπως τη Pharma και τη Biotech, για να προωθήσει τις στρατηγικές κλινικής ανάπτυξης, RWE και εμπορευματοποίησης. Το 2023 πρόσθεσε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ για την τεχνολογία ανίχνευσης συναισθημάτων στο χαρτοφυλάκιό της και δημοσίευσε 5 μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές. Πρόσφατα ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση που θα βοηθήσει τα σχέδια επέκτασής της.

Flexcar

Λίγες είναι οι ελληνικές εταιρείες που έχουν καταφέρει να σημειώσουν τόσο μεγάλη επενδυτική επιτυχία όσο η FlexCar. Το 2023, σχεδόν ακριβώς έναν χρόνο μετά τη χρηματοδότηση-ρεκόρ των 210 εκατ. ευρώ (τον Μάιο του 2022), η ελληνική scale-up κατάφερε να «σηκώσει» έναν νέο γύρο χρηματοδότησης, ο οποίος εκτόξευσε τα επενδυτικά κεφάλαια που έχει συγκεντρώσει συνολικά στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει τα κεφάλαια αυτά σε χρονικό διάστημα μόλις δύο ετών!

Το ταξίδι της ξεκίνησε το 2018 και μέχρι σήμερα έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες βλέπουν την απόκτηση οχήματος, χάρη στις υπηρεσίες Leasing αυτοκινήτου «νέας γενιάς» που προσφέρει.

Σε γενικές γραμμές το 2023 ήταν έτος-ορόσημο για τη FlexCar, καθώς έφτασε σε ένα στάδιο ωριμότητας και μεγέθους που την καθιστά πραγματικά διεθνοποιημένη. Η εταιρεία έκανε ακόμα ένα βήμα για να πετύχει τον στόχο της για παγκόσμια πρωτοκαθεδρία, ανοίγοντας τα φτερά της στην αγορά της Λατινικής Αμερικής. Όπως ήταν αναμενόμενο οι επιτυχίες αυτές εξασφάλισαν στη FlexCar μια θέση ανάμεσα στους μεγάλους νικητές των Startupper
Awards 2023.

Για το τρέχον έτος η εταιρεία εξετάζει την είσοδό της σε νέες αγορές, ενώ ταυτόχρονα τρέχει το project «ΟpenCars», για την πώληση αξιόπιστων ελαφρώς μεταχειρισμένων οχημάτων.

Generation Y

Στον συνεχώς εξελισσόμενο κόσμο του ηλεκτρονικού εμπορίου, μια εταιρεία ξεχωρίζει ως πραγματικός ηγέτης στον τομέα.

Η Generation Y, ένα από τα σημαντικότερα brand στο χώρο του e-commerce με εξειδίκευση στη δημιουργία καινοτόμων ηλεκτρονικών καταστημάτων και εφαρμογών καθώς και στην προώθησή τους μέσω στοχευμένων ενεργειών online marketing, εξατομικευμένων για τον κάθε συνεργάτη, έχει συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων στο Διαδίκτυο.

Από το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ιστοσελίδων έως το ψηφιακό μάρκετινγκ και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας των πελατών, προσφέρει ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών προσαρμοσμένων στις μοναδικές ανάγκες κάθε πελάτη. Τα success stories των πελατών της σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι χαρακτηριστικό της ικανότητας του οργανισμού να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα και να οδηγεί την επιχειρηματική ανάπτυξη.

Παρακολουθεί συνεχώς τις τάσεις του κλάδου και αξιοποιεί τις τελευταίες τεχνολογίες για να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Δημιουργεί διαρκώς νέες λύσεις για κάθε ανάγκη, με επίκεντρο την τεχνολογία, την καινοτομία και την υψηλή ποιότητα εξυπηρέτησης και διαθέτει ένα εξαιρετικά διευρυμένο αριθμό λύσεων για επιχειρηματική ανάπτυξη.

Η Generation Υ είναι πλέον μέλος του ομίλου Growth, Prosperity & Abundance, ο οποίος προσφέρει ολοκληρωμένες – εξατομικευμένες λύσεις σε επιχειρήσεις όλων των μεγεθών λειτουργώντας ως ένα «Growth Factor».

Helvia

Το «ταξίδι» της εταιρείας ξεκίνησε το 2016, όταν έγινε αντιληπτό ότι οι συνομιλίες μέσω chat θα είναι ο νέος κανόνας για την καθημερινή επικοινωνία. Πρόκειται για την εποχή που το Facebook Messenger έφτανε το ένα δισεκατομμύριο χρήστες και οι εταιρικές πλατφόρμες επικοινωνίας με chat όπως το Slack έφεραν επανάσταση στην επικοινωνία στο χώρο εργασίας.

Μπορεί το chat να εξελισσόταν σε βασικό μέσο επικοινωνίας, ωστόσο η ανάπτυξη εφαρμογών σε αυτό το κανάλι ήταν ακόμη σε πολύ αρχικά στάδια και υπήρχαν πολύ λίγα εργαλεία για τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων λύσεων. Αυτό το κενό θέλησε να καλύψει και η Helvia.

Ένα σημαντικό milestone για την εταιρεία ήταν το ότι ο πρώτος enterprise πελάτης που ήρθε το 2017 αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στις ΗΠΑ. Το γεγονός αυτό τη βοήθησε να μεγαλώσει και να αναπτύξει κατάλληλα την πλατφόρμα της, έτσι ώστε να υποστηρίζει τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων.

Σήμερα η ομάδα της helvia.ai αποτελείται από 40 άτομα, ενώ η εταιρεία μέσω των partnerships και resellers της παρέχει AI Assistants σε εκατοντάδες επιχειρήσεις παγκοσμίως.
Βασικός στόχος της helvia.ai είναι να καταστήσει προσβάσιμη και προσιτή την πιο προηγμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης σε όλες τις επιχειρήσεις και οργανισμούς ανεξαρτήτως μεγέθους.

Instacar

Η Instacar κατάφερε να κάνει όλο το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας να μιλάει για αυτήν το 2023, όταν ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό να επιταχύνει το στρατηγικό της πλάνο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, συνέχισε τη δυναμική της πορεία ανάπτυξης εξαγοράζοντας τη συνδρομητική υπηρεσία μίσθωσης για ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια, Kineo.
Στόχος της εταιρείας ήταν να διευρύνει την αγορά της μικροκινητικότητας στη χώρα μας
Οι επιτυχίες αυτές όπως ήταν αναμενόμενο της χάρισαν τον τίτλο της «Best Leasing Startup» στα Startupper Awards 2023.

Η ιστορία της Instacar ξεκίνησε το 2018, με την εταιρεία να κάνει το επίσημο λανσάρισμα της υπηρεσίας της τον Σεπτέμβριο του 2019, παρέχοντας μια καινοτόμο λύση, για να καλύψει το κενό ανάμεσα στην ενοικίαση αυτοκινήτου και το παραδοσιακό leasing.

Από τότε η πορεία της Startup είναι διαρκώς ανοδική, καθώς έχει καταφέρει να καταγράψει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, ενώ έχει προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες, που της επιτρέπουν να υλοποιεί ένα διευρυμένο στρατηγικό πλάνo.

Πλέον, στόχος της εταιρείας είναι η δημιουργία του «one stop app» το οποίο θα παρέχει το σύνολο των υπηρεσιών που σχετίζονται με αυτοκίνητο, από τη μίσθωση μέχρι το service, την αλλαγή ελαστικών, το πλύσιμο ή ακόμα και το παρκάρισμα, στην ανάπτυξη υπηρεσιών συνολικά για την κινητικότητα στις πόλεις.

INTRALOT

Η INTRALOT έχει αναδειχθεί σε πρωτοπόρο δύναμη στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών, επιδεικνύοντας ισχυρή δέσμευση για καινοτομία, βιωσιμότητα και ψηφιακό μετασχηματισμό. Το υπερσύγχρονο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών της εταιρείας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού του τομέα των τυχερών παιχνιδιών, προσφέροντας ολοκληρωμένες λύσεις λαχειοφόρων αγορών, στοιχημάτων και τυχερών παιχνιδιών μέσω καναλιών λιανικής και Διαδικτύου.

Η αφοσίωση της INTRALOT στη βιωσιμότητα είναι εμφανής στις πρωτοβουλίες της για υπεύθυνο παιχνίδι και στη δέσμευσή της για μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως αποδεικνύεται από την υιοθέτηση αυστηρών προτύπων δεοντολογίας και την επίτευξη του υψηλότερου επιπέδου πιστοποίησης υπεύθυνου παιχνιδιού από την Παγκόσμια Ένωση Λοταριών.

Η INTRALOT αντιμετώπισε διάφορες προκλήσεις στον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών και τις αντιμετώπισε προληπτικά και αποτελεσματικά. Η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών χαρακτηρίζεται από ταχέως μεταβαλλόμενη τεχνολογία και εξελισσόμενα επιχειρηματικά μοντέλα, παρουσιάζοντας μια πρόκληση για τις εταιρείες να προσαρμοστούν αποτελεσματικά σε αυτές τις αλλαγές.

Περισσότεροι από 300 Έλληνες μηχανικοί και εξειδικευμένα στελέχη τεχνολογίας εργάζονται στο κέντρο Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Intralot που βρίσκεται στην Παιανία, αναπτύσσοντας πρωτοποριακά προϊόντα και λύσεις. Η εταιρεία πάντα θέτει ψηλά τον πήχυ στον τρόπο που αναπτύσσεται και η φιλοσοφία της αποσκοπεί στη δημιουργία αξίας για τους πελάτες, τους ανθρώπους και τους συνεργάτες της.

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Intralot στη διεθνή αγορά είναι οι άνθρωποί της και η εταιρική της κουλτούρα. Η τεχνολογία που αναπτύσσεται στην Ελλάδα και έχει καθιερώσει την εταιρεία στη διεθνή αγορά είναι αποτέλεσμα της σκληρής και συντονισμένης δουλειάς του ανθρώπινου δυναμικού της.

Lamda Development

Η Lamda Development αποτελεί πρωτοπόρο εταιρεία στον τομέα της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων, θέτοντας υψηλά πρότυπα καινοτομίας, βιωσιμότητας και ανάπτυξης.

Η Lamda υιοθετεί μια ολιστική προσέγγιση στην καινοτομία, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες και λύσεις σε όλα τα στάδια ανάπτυξης, από τον σχεδιασμό έως τη λειτουργία. Η εταιρεία επενδύει σε έρευνα και ανάπτυξη, αξιοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακά εργαλεία και Big Data για τη βελτιστοποίηση των ακινήτων και την προσφορά βέλτιστων εμπειριών στους χρήστες.

Η Lamda δεσμεύεται για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των έργων της. Η εταιρεία εστιάζει στην ενεργειακή απόδοση, τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση υδάτινων πόρων και την υιοθέτηση κυκλικής οικονομίας.

Επίσης υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, εστιάζοντας σε έργα με σημαντικό αναπτυξιακό αντίκτυπο. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Κύπρο και Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμμετέχοντας σε έργα αστικής ανάπτυξης, εμπορικά κέντρα, γραφειακούς χώρους, τουριστικά θέρετρα και logistics.

Εμβληματικό έργο της Lamda Development είναι το «The Ellinikon», η μεγαλύτερη αστική ανάπτυξη στην Ευρώπη, με έμφαση στη βιωσιμότητα και την καινοτομία, ενώ το Metropolitan Mall είναι το πρώτο «πράσινο» εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα, με πιστοποίηση LEED Gold.

Η Lamda Development ηγείται της αλλαγής, διαμορφώνοντας το μέλλον του κλάδου με όραμα, υπευθυνότητα και καινοτόμες λύσεις.

LANCOM

Η Lancom, πρωταγωνίστρια στον χώρο των Data Centers, υιοθετεί μια δυναμική προσέγγιση στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, διαμορφώνοντας το μέλλον της ψηφιακής υποδομής.

Η Lancom ηγείται στον τομέα της καινοτομίας, υιοθετώντας cutting-edge τεχνολογίες και λύσεις. Η εταιρεία επενδύει σε έρευνα και ανάπτυξη, αξιοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, αυτοματοποίηση και cloud computing για τη βελτιστοποίηση των Data Centers και την προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πελάτες της.

Η Lancom δεσμεύεται για την υλοποίηση βιώσιμων πρακτικών, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των Data Centers. Η εταιρεία εστιάζει στην ενεργειακή απόδοση, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υιοθετώντας λύσεις υγρόψυξης και εφαρμόζοντας κυκλική οικονομία.

Επιπλέον, υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, επεκτείνοντας το δίκτυο των Data Centers της και προσφέροντας ολοένα και πιο ευέλικτες και κλιμακωτές λύσεις στους πελάτες της. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, Κύπρο και Νοτιοανατολική Ευρώπη, επενδύοντας σε νέες εγκαταστάσεις και υπερσύγχρονες υποδομές.

Η υιοθέτηση τεχνολογιών AI και machine learning για την αυτοματοποίηση της λειτουργίας των Data Centers και η ανάπτυξη λύσεων edge computing για την αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων κοντά στην πηγή καθιστούν τη Lancom ηγέτιδα στην ψηφιακή μετάβαση, προσφέροντας καινοτόμες, βιώσιμες και αξιόπιστες λύσεις Data Centers που τροφοδοτούν το μέλλον.

LIDL Ελλάς

Η LIDL Ελλάς είναι μια κορυφαία αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα που έχει αναγνωριστεί για τα καινοτόμα προϊόντα, το επιχειρηματικό μοντέλο, τη βιωσιμότητα, την ανοιχτή καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η εταιρεία έχει επενδύσει 350 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα έως το 2023, με το άνοιγμα 11 νέων καταστημάτων κατά την τελευταία τριετία.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η LIDL Ελλάς έχει αποδείξει έμπρακτα τη δέσμευσή της στην καινοτομία είναι μέσω του Social Hackathon, ενός ανοιχτού μαραθωνίου καινοτομίας που φέρνει κοντά ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε κοινωνικές προκλήσεις.

Η LIDL Ελλάς συνεργάζεται επίσης με το Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης για την υποστήριξη της κοινωνικής καινοτομίας και έχει απονείμει βραβεία σε πέντε νεοφυείς επιχειρήσεις με καινοτόμες εφαρμογές.

Η LIDL Ελλάς έχει επίσης αποδείξει έμπρακτα τη δέσμευσή της στη βιωσιμότητα, υλοποιώντας διάφορες πρωτοβουλίες, όπως η μείωση της σπατάλης τροφίμων, η προώθηση βιώσιμων συσκευασιών και η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η εταιρεία έχει επίσης λανσάρει μια σειρά βιολογικών προϊόντων και προϊόντων δίκαιου εμπορίου, καθώς και προϊόντων με μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η LIDL Ελλάς έχει υλοποιήσει διάφορες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της εμπειρίας του πελάτη, όπως online αγορές, self-checkout και mobile app. Η εταιρεία έχει επίσης εφαρμόσει διάφορες ψηφιακές λύσεις για τη βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και των λειτουργιών εφοδιαστικής.

Motor Oil

Η Motor Oil είναι ένας κορυφαίος ενεργειακός όμιλος στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με σημαντική παρουσία στο εμπόριο λόγω των κορυφαίων διυλιστηρίων της. Η δέσμευση της εταιρείας στην καινοτομία είναι εμφανής στην εστίασή της στην έρευνα και ανάπτυξη, τη βιωσιμότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Motor Oil επικεντρώνεται στην ενεργειακή μετάβαση και βιωσιμότητα, με έμφαση στην κυκλική οικονομία και την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Η θυγατρική της εταιρείας, MORE (Motor Oil Renewable Energy), δραστηριοποιείται δυναμικά στον τομέα της παραγωγής καθαρής ενέργειας, συμβάλλοντας στην πρόοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα.

Τα καινοτόμα προϊόντα της Motor Oil περιλαμβάνουν λάδια κινητήρα, βασικά λιπαντικά και λύσεις καθαρής ενέργειας, αναδεικνύοντας τη δέσμευση της εταιρείας για ψηφιακό μετασχηματισμό και βιωσιμότητα. Η τεχνική εξειδίκευσή της επιτρέπει να κατασκευάζει προϊόντα με υψηλή προσαρμογή του τελικού μείγματος προϊόντων στις ανάγκες της αγοράς, εξασφαλίζοντας καλύτερες τιμές διανομής.

Η προσέγγιση ανοικτής καινοτομίας της Motor Oil την οδήγησε να συνεργαστεί με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων ερευνητικών ιδρυμάτων, πανεπιστημίων και άλλων εταιρειών, για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που απευθύνονται σε διαφορετικούς κλάδους.

Η δέσμευση της εταιρείας για βιωσιμότητα και ψηφιακό μετασχηματισμό την ωθεί να παραμείνει ανταγωνιστική στον τομέα της ενέργειας και να συμβάλει στην πρόοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #46

Δείτε επίσης: 
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις