Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 50 top innovative companies: Οι εταιρείες που κάνουν το scaleup και αλλάζουν την Ελλάδα – Part 1

Από νεοφυείς επιχειρήσεις έως καθιερωμένες εταιρείες, οι 50 κορυφαίες καινοτόμες εταιρείες στην Ελλάδα θέτουν νέα πρότυπα αριστείας και εμπνέουν την επόμενη γενιά επιχειρηματιών αλλά και στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων, πολλοί από τους οποίους θα είναι οι σημερινοί πετυχημένοι Startuppers.

Πέρα από τη τουριστική βιομηχανία και την εστίαση, η Ελλάδα βιώνει μια αναγέννηση στις επενδύσεις ελληνικών και ξένων εταιρειών, αλλά και στην εξωστρέφεια, την καινοτομία επιχειρηματικών μοντέλων και τις πρακτικές βιωσιμότητας.

Στην πρώτη γραμμή αυτού του μετασχηματισμού βρίσκονται οι 50 κορυφαίες καινοτόμες εταιρείες, προωθώντας την πρόοδο και διαμορφώνοντας το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και όπως τις επέλεξε η συντακτική ομάδα του Startupper MAG.

Αυτές οι εταιρείες αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών, τομέων και μεγεθών, από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιοτεχνολογία έως τη χρηματοοικονομική τεχνολογία και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Κάθε μία έχει διακριθεί για τη δέσμευσή της να διευρύνει τα όρια, να διαταράξει τους παραδοσιακούς κανόνες και να αγκαλιάσει λύσεις αιχμής για ιδία ανάπτυξη αλλά και για τους στόχους βιωσιμότητας που έχουν τεθεί.

Όσον αφορά την τεχνολογική καινοτομία, αυτές οι εταιρείες είναι πρωτοπόροι, αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης, των έξυπνων υλικών, του blockchain και του Internet of Things (IoT) για να φέρουν επανάσταση στους αντίστοιχους τομείς τους. Είτε πρόκειται για την ανάπτυξη πρωτοποριακών ιατρικών θεραπειών, τη βελτιστοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού ή την ενίσχυση των ψηφιακών και φυσικών υποδομών και την ενέργεια, οι εταιρείες αυτές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής προόδου στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Επιπλέον, αυτές οι εταιρείες δεν καινοτομούν μόνο για χάρη των οικονομικών δεδομένων. Επαναπροσδιορίζουν επίσης τα παραδοσιακά επιχειρηματικά μοντέλα για να δημιουργήσουν πιο βιώσιμες και χωρίς αποκλεισμούς πρακτικές. Ενσωματώνοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, της ηθικής προμήθειας πρώτων υλών και της κοινωνικής ευθύνης στις δραστηριότητές τους, οι εταιρείες αυτές όχι μόνο αυξάνουν την κερδοφορία τους αλλά και έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Από νεοφυείς επιχειρήσεις έως καθιερωμένες εταιρείες, οι 50 κορυφαίες καινοτόμες εταιρείες στην Ελλάδα θέτουν νέα πρότυπα αριστείας και εμπνέουν την επόμενη γενιά επιχειρηματιών αλλά και στελεχών μεγάλων επιχειρήσεων, πολλοί από τους οποίους θα είναι οι σημερινοί πετυχημένοι Startuppers.

Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που ιδρύθηκε το 1963, έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη και ιστορικότερη ελληνική ζυθοποιία, γιορτάζοντας 60 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης και καινοτομίας. Η δέσμευση της εταιρείας για «Brewing a Better Future» είναι εμφανής στη μακρόχρονη αφοσίωσή της στη βιωσιμότητα, την υπεύθυνη παραγωγή και την προστασία του περιβάλλοντος.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας έχει διαμορφωθεί από τις καινοτόμες ιδέες και τη συνεχή ανάπτυξή της, με σημαντικά ορόσημα το λανσάρισμα νέων και καινοτόμων προϊόντων, όπως η πρώτη ελληνική μπίρα με 0,0% αλκοόλ και η ελληνική αφιλτράριστη μπίρα σίτου, αντανακλώντας τη δέσμευσή της για καινοτομία προϊόντων και την ικανοποίηση των εξελισσόμενων προτιμήσεων των καταναλωτών.

Επιπλέον, η συμμετοχή της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στον όμιλο Heineken NV έχει προωθήσει περαιτέρω τις καινοτόμες και βιώσιμες πρωτοβουλίες της, ευθυγραμμιζόμενη με τη δέσμευση του ομίλου για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, «Net Zero 2030», και προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης.

Η υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών από την εταιρεία και η εστίασή της στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών παραγωγής και στη διασφάλιση ενός ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος αντικατοπτρίζουν τη δέσμευσή της για καινοτομία και προσαρμοστικότητα σε έναν συνεχώς εξελισσόμενο κλάδο.

Συμπερασματικά, η διαρκής κληρονομιά της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, οι καινοτόμες προσφορές προϊόντων, το βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο και η προληπτική προσέγγιση στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανοιχτή καινοτομία έχουν εδραιώσει τη θέση της στην πρωτοπορία καινοτομίας στην Ελλάδα. 

ΔΕΗ

Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) είναι μια κορυφαία καινοτόμος εταιρεία στην Ελλάδα, με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη βιωσιμότητα και την ανοιχτή καινοτομία. Η εταιρεία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα για πάνω από 60 χρόνια και πρόσφατα έχει μετασχηματιστεί για να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες αγορές και δεδομένα.

Όσον αφορά τα προϊόντα της, η ΔΕΗ επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και την προώθηση της βιωσιμότητας. Αναπτύσσει επίσης έξυπνα δίκτυα και λύσεις αποθήκευσης ενέργειας για τη βελτίωση της απόδοσης και της αξιοπιστίας. 

Το επιχειρηματικό μοντέλο της ΔΕΗ έχει εισέλθει σε σαφώς πιο πελατοκεντρική τροχιά, με έμφαση στην παροχή εξατομικευμένων υπηρεσιών και λύσεων. Η εταιρεία αξιοποιεί τις ψηφιακές τεχνολογίες για να βελτιώσει την εμπειρία των πελατών της, όπως μέσω της εφαρμογής για κινητά και των διαδικτυακών υπηρεσιών της. 

Η ΔΕΗ αγκαλιάζει την ανοιχτή καινοτομία, συνεργαζόμενη με Startups αλλά και επενδύοντας σε αυτές, ενώ συνεργάζεται επίσης με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και λύσεων. Συμμετέχει σε διάφορα προγράμματα καινοτομίας και πρωτοβουλίες για την προώθηση μιας κουλτούρας καινοτομίας εντός του οργανισμού, ενώ λειτουργεί και ένα μεγάλο κέντρο καινοτομίας.
Σε ό,τι αφορά τη καινοτομία στο επιχειρηματικό της μοντέλο, η πρόσφατη εξαγορά της «Κωτσόβολος» σηματοδοτεί μια νέα πτυχή για την πρόσβαση στη λιανική αγορά για ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. 

ΔΩΔΩΝΗ 

Η ΔΩΔΩΝΗ διαπρέπει στην καινοτομία προϊόντων, το επιχειρηματικό μοντέλο, τη βιωσιμότητα, την ανοιχτή καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η εταιρεία, κορυφαίος εξαγωγέας τυροκομικών προϊόντων, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ενσωμάτωσης καινοτόμων και βιώσιμων λύσεων στις δραστηριότητές της, υποστηριζόμενη από ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες.

Πρόσφατα μάλιστα η ΔΩΔΩΝΗ προχώρησε σε μια μεγάλη επένδυση η οποία αφορά την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων, την αναβάθμιση των υφιστάμενων και τον εξοπλισμό τους με νέα γραμμή παραγωγής. Μάλιστα, η εταιρεία επιδιώκει την αυτοματο- ποίηση μέρους των εργασιών της, ενώ έχει ως στόχο να επεκτείνει την δυναμικότητα του δικτύου της, καθώς και των υποδομών αποθήκευσης.Ακόμα, το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας περιλαμ- βάνει ψηφιακή της αναβάθμιση μέσω της εγκατάστασης νέων πληροφοριακών συστημάτων. Η ΔΩΔΩΝΗ έχει αποδείξει εδώ και πολλά χρόνια την αφοσίωση της βιωσιμότητα και στις υπεύθυνες πρακτικές παραγωγής. Τον Απρίλιο του 2023, η γαλακτοβιομηχανία εγκαινίασε δύο νέες σύγχρονες μονάδες της, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, για την παραγωγή φυτικών προϊόντων και τη συσκευασία σκληρών τυριών στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της, στην Ελεούσα Ιωαννίνων.

Παράλληλα η εταιρεία συνεχίζει να μένει πιστή στην παράδοση σεβόμενη την κληρονομιά της, ωστόσο φροντίζει να αξιοποιεί την καινοτομία για να καλύψει πλήρως τις σύγχρονες και διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των καταναλωτών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη γαλακτοβιομηχανία στην Ελλάδα που πιστοποίηση V-Label για τα φυτικά επιδόρπια Plant’d, ενώ στο ίδιο μοτίβο έχει λανσάρει και τα Σνακ Φέτας με 100% Φέτα ΠΟΠ ΔΩΔΩΝΗ κι άλλα φυσικά συστατικά, τα οποία είναι ιδανικά για χορτοφάγους.

Εθνική Τράπεζα

 

Με νέα εταιρική ταυτότητα και μότο «Η Τράπεζα Σήμερα», η Εθνική Τράπεζα εισέρχεται στη νέα τεχνολογική εποχή με έμφαση την καλύτερη εμπειρία πελάτη και τη βιωσιμότητα. 

Η δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας για την προώθηση της καινοτομίας αποδεικνύεται πρώτα απ’ όλα από το πρόγραμμα NBG Business Seeds, το οποίο περιλαμβάνει ετήσιο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας με στόχο τον εντοπισμό και την υποστήριξη πρωτοποριακών τεχνολογικών εξελίξεων. Η αφοσίωση της τράπεζας στην ανοιχτή καινοτομία υπογραμμίζεται περαιτέρω από τη συνεργασία της με κορυφαίους οργανισμούς, αντανακλώντας τη δέσμευσή της να προωθήσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να καλλιεργήσει μια κουλτούρα ανοικτής συνεργασίας. 

Η τράπεζα ήταν από τις πρώτες στην Ελλάδα που εισήγαγε την πλήρως ψηφιακή ένταξη (digital onboarding) για ιδιώτες και επιχειρήσεις, καθώς και η πρώτη που προσέφερε ψηφιακά καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην ψηφιακή της εξέλιξη. 

H Εθνική Τράπεζα έχει θεσπίσει ένα πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης, το οποίο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα βιώσιμων δανείων λιανικής και χονδρικής, σκιαγραφώντας την προσέγγισή της για την ταξινόμηση βιώσιμων δανειοδοτικών λύσεων και προσδιορίζοντας ποιες δραστηριότητες ευθυγραμμίζονται με βιώσιμες πρακτικές

Ο μετασχηματισμός αυτός όχι μόνο ενίσχυσε τη λειτουργική αποτελεσματικότητα, αλλά και ώθησε την Εθνική Τράπεζα στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής καινοτομίας, καταλαμβάνοντας τις πρώτες θέσεις στην Ελλάδα αναφορικά με ψηφιακούς χρήστες σε όλα τα κανάλια της. 

KAIZEN Gaming

Η Kaizen Gaming είναι μια κορυφαία ελληνική εταιρεία GameTech και από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη, με έμφαση στην τεχνολογία και τον άνθρωπο. Η εταιρεία λειτουργεί το εμπορικό σήμα Stoiximan στην Ελλάδα και την Κύπρο και το διεθνές εμπορικό σήμα Betano στη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Πορτογαλία και τη Βραζιλία. 

Η δέσμευση της Kaizen Gaming για καινοτομία είναι εμφανής στα προϊόντα και τις υπηρεσίες αιχμής της, τα οποία προσφέρουν την καλύτερη και πιο αξιόπιστη εμπειρία διαδικτυακού παιχνιδιού. Προσφέρει επίσης ένα ευρύ φάσμα αθλητικών στοιχημάτων και παιχνιδιών καζίνο, με πάνω από ένα εκατομμύριο αθλητικά γεγονότα για το 2023.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της Kaizen Gaming επικεντρώνεται στην τεχνολογία και τους ανθρώπους, με έμφαση στη συνεχή βελτίωση των προϊόντων και των υπηρεσιών της. Η εταιρεία διαθέτει μια ομάδα άνω των 2.500 ατόμων σε τρεις ηπείρους, με πάνω από το 15% να εργάζονται αποκλειστικά στον τομέα της τεχνολογίας. 

Η δέσμευση της Kaizen Gaming για ανοιχτή καινοτομία είναι εμφανής στη συνεργασία της με Startups και στη συμμετοχή της σε διάφορα προγράμματα και πρωτοβουλίες καινοτομίας. Τα Kaizen Labs της εταιρείας στην Αθήνα αποτελούν απόδειξη της αφοσίωσής της στην προώθηση της καινοτομίας και της συνεργασίας στον κλάδο του GameTech.

Η εστίαση της Kaizen Gaming στην τεχνολογία και τους ανθρώπους την έχει τοποθετήσει στην πρώτη θέση στον ψηφιακό μετασχηματισμό στον κλάδο του GameTech. 

Ολυμπιακή Ζυθοποιία

Το βασικό μότο της εταιρείας είναι: «Με σταθερό βηματισμό, έντονη εξωστρέφεια, καινοτομία και κυρίως τους ανθρώπους μας, υπηρετούμε τον Σκοπό μας να Ζυθοποιούμε για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο». Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία, μία από τις μεγαλύτερες ζυθοποιίες στην Ελλάδα, υιοθετεί μια δυναμική προσέγγιση στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, διαμορφώνοντας το μέλλον της ελληνικής ζυθοποιίας.

Στον τομέα της καινοτομίας, λανσάρει νέα προϊόντα και υιοθετώντας νέες τεχνολογίες η εταιρεία επενδύει σε έρευνα και ανάπτυξη, αξιοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, αυτοματοποίηση και Big Data για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, την ανάπτυξη νέων γεύσεων και την προσφορά μοναδικών εμπειριών στους καταναλωτές.

Η εταιρεία ακολουθεί ένα πρόγραμμα που λέγεται «Together Towards ZERO and Beyond» και δεσμεύεται για την υλοποίηση βιώσιμων πρακτικών, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής της.
Επιπλέον, εστιάζει στην ενεργειακή απόδοση, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υιοθετώντας λύσεις κυκλικής οικονομίας και διαχειριζόμενη υπεύθυνα τους υδάτινους πόρους.

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία πραγματοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα, επεκτείνοντας τις εγκαταστάσεις της, λανσάροντας νέα brands και διευρύνοντας το πελατολόγιό της.

Η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων, όπως η FIX Άνευ, η πρώτη ελληνική μπίρα χωρίς αλκοόλ, η υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, όπως η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εργοστάσιο της Σίνδου και η επέκταση της δραστηριότητάς της σε νέες αγορές, όπως η Κύπρος και οι Ηνωμένες Πολιτείες,
οδηγούν την Ολυμπιακή Ζυθοποιία στην πρωτοπορία για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της ελληνικής ζυθοποιίας.

ΟΠΑΠ 

Ο ΟΠΑΠ, η κορυφαία εταιρεία τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, έχει επιδείξει ισχυρή δέσμευση για καινοτομία σε όλα τα προϊόντα, ενώ αξιοσημείωτη είναι η προσέγγιση στο υπεύθυνο παιχνίδι και τις προσφορές online καζίνο. Η εστίαση της εταιρείας στην ανάπτυξη κορυφαίων προϊόντων και υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών την έχει ξεχωρίσει ως πρωτοπόρο στον κλάδο.

Η αξιοποίηση του affiliate marketing από τον ΟΠΑΠ για την προώθηση του υπεύθυνου παιχνιδιού αποτελεί απόδειξη του καινοτόμου επιχειρηματικού μοντέλου. Αυτή η προσέγγιση, πρώτη στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αναδεικνύει την αφοσίωση της εταιρείας στην ενσωμάτωση των παγκόσμιων αρχών του υπεύθυνου παιχνιδιού στις δραστηριότητές της.

Για τα εικονικά αθλήματα ο ΟΠΑΠ προέβη σε συνεργασίες για την ανάπτυξη καινοτόμων και ελκυστικών προϊόντων, ενισχύοντας την εμπειρία παιχνιδιού τόσο στο εκτεταμένο δίκτυο πρακτορείων της όσο και στο Διαδίκτυο, ενώ η εφαρμογή «opapp» για όλες τις κινητές συσκευές, έχει στόχο να βελτιώσει την εμπειρία παιχνιδιού, καθιστώντας την πιο προσιτή και συναρπαστική για τους χρήστες.

Συμπερασματικά, η καινοτόμος προσέγγιση του ΟΠΑΠ στο υπεύθυνο παιχνίδι, οι προσφορές online καζίνο και η πρωτοποριακή χρήση του affiliate marketing αποτελούν παράδειγμα της ηγετικής του θέσης στην καινοτομία τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Η εστίαση της εταιρείας στη βιωσιμότητα, την ανοιχτή καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό εδραιώνει περαιτέρω τη θέση της στη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών.

Τράπεζα Πειραιώς

Η τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει ένα ολοκληρωμένο ταξίδι ψηφιακού μετασχηματισμού, συνεργαζόμενη με παγκόσμιους ηγέτες του κλάδου όπως η Oracle, η Microsoft και η Accenture για να αξιοποιήσει τις σύγχρονες υποδομές τεχνολογίας cloud και να επιταχύνει την ψηφιακή της εξέλιξη.

Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει σημαντικά βήματα στη βιώσιμη τραπεζική, ενσωματώνοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους περιβαλλοντικής και κοινωνικής ευθύνης της. Η έμφαση της τράπεζας στην υπεύθυνη τραπεζική και την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί παράδειγμα της αφοσίωσής της στην προώθηση θετικών αλλαγών και βιωσιμότητας στις λειτουργίες και τα προϊόντα της.

Επιπλέον, η διείσδυση της Τράπεζας Πειραιώς στην ανοιχτή καινοτομία και το Fintech, όπως αποδεικνύεται από το στρατηγικό της εγχείρημα με τη Natech, εδραιώνει περαιτέρω τη θέση της στην πρωτοπορία του κλάδου, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες για την προώθηση της στρατηγικής ανάπτυξης και της λειτουργικής αποδοτικότητας.

Η τράπεζα έχει αγκαλιάσει ενεργά τον ψηφιακό μετασχηματισμό, εγκαινιάζοντας αυτοματοποιημένα ηλεκτρονικά καταστήματα και ηλεκτρονικές ιστοσελίδες για καθετοποιημένες αγορές, οι οποίες έχουν διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, τη μείωση του κόστους και την παροχή μοναδικών εμπειριών πελατών.

H Τράπεζα Πειραιώς επαναπροσδιόρισε το επιχειρηματικό της μοντέλο, θέτοντας νέα σημεία αναφοράς στον τραπεζικό τομέα και εδραιώνοντας τη θέση της ως οργανισμός επόμενης γενιάς, cloud-first που τροφοδοτείται από τεχνολογίες αιχμής.

ΌΜΙΛΟΣ ΥΓΕΙΑ

Ο Όμιλος Υγεία, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φορείς υγείας στην Ελλάδα, υιοθετεί μια δυναμική προσέγγιση στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, διαμορφώνοντας το μέλλον της υγείας. Ο Όμιλος Υγεία ηγείται στον τομέα της καινοτομίας, επενδύοντας σε έρευνα και ανάπτυξη, υιοθετώντας νέες τεχνολογίες και λύσεις. Εστιάζει στην ανάπτυξη εξατομικευμένης ιατρικής, στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής στην ιατρική και στην υιοθέτηση καινοτόμων θεραπευτικών μεθόδων, διασφαλίζοντας στους ασθενείς πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ιατρική περίθαλψη.

Τα κεντρικά της εργαστήρια είναι εξοπλισμένα με πολύ υψηλών προδιαγραφών εξοπλισμό, διαθέτει και πραγματοποιεί επεμβάσεις με ρομποτική χειρουργική με τεχνολογία Da Vinci Xi – Mako, έχει το μοναδικό κέντρο στην Ευρώπη με πλήρες φάσμα εξοπλισμού για την ακτινοχειρουργική θεραπεία σε ολόκληρο το σώμα και τον εγκέφαλο και έχει δημιουργήσει μία από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη, και μάλιστα την πρώτη στην Ελλάδα, υβριδικές χειρουργικές αίθουσες.

Ο Όμιλος Υγεία δεσμεύεται για την υλοποίηση βιώσιμων πρακτικών, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων του. Εστιάζει στην ενεργειακή απόδοση, αξιοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανακύκλωση, υιοθετώντας λύσεις κυκλικής οικονομίας και αναβάθμιση των υποδομών με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο Όμιλος Υγεία επενδύει σε νέες υπηρεσίες και στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς του. Το ΥΓΕΙΑ είναι το πρώτο νοσοκομείο στην Ελλάδα που έχει λάβει τη διαπίστευση Joint Commission International (JCI) με την οποία έχουν διαπιστευθεί μόνο 500 νοσοκομεία παγκοσμίως.

ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ

Η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ είναι μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες στην Ελλάδα, που υιοθετεί μια δυναμική προσέγγιση στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη, διαμορφώνοντας το μέλλον της φαρμακευτικής περίθαλψης. Μεγάλη έμφαση έχει δώσει στον σακχαρώδη διαβήτη, στην ογκολογία-αιματολογία, στη δερματολογία, στη ρευματολογία και στην ψυχιατρική.

Η εταιρεία στον τομέα της καινοτομίας επενδύει σε έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων που προέρχονται τόσο από τα δικά της εργαστήρια σε όλο τον κόσμο όσο και από τις συνεργασίες της με διαπρεπείς επιστημονικούς οργανισμούς και εταιρείες. Εστιάζει στην ανάπτυξη θεραπειών για σπάνιες ασθένειες, στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική, και στην υιοθέτηση καινοτόμων θεραπευτικών μεθόδων, διασφαλίζοντας στους ασθενείς πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας φαρμακευτική περίθαλψη.

Όπως δηλώνει η διοίκησή της, «υπέρτατος στόχος είναι η ανάπτυξη αποτελεσματικών και ασφαλών θεραπευτικών επιλογών για τους ασθενείς». Στα 25 χρόνια του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης επενδύθηκαν περισσότερα από 70 εκατ., στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών, τα οποία ενίσχυσαν τα ερευνητικά κέντρα της
χώρας μας, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ επενδύει στο δίκτυο διανομής της, λανσάροντας νέα φάρμακα και ενισχύοντας την παρουσία της σε νέες αγορές. Με την επιστημονική συνεργασία περίπου 2.500 ιατρών και ερευνητών και περίπου 1.300 ερευνητικών κέντρων στο πλαίσιο 130 κλινικών ερευνητικών προγραμμάτων, το έγκριτο
περιοδικό SCRIP συμπεριέλαβε το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ στην κορυφαία πεντάδα των ερευνητικών τμημάτων παγκοσμίως.

ΩΝΑΣΕΙΟ

Το Ωνάσειο Νοσοκομείο, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, έχει αναδειχθεί σε έναν πρωτοπόρο οργανισμό στην υγεία, προβάλλοντας την καινοτομία σε διάφορες πτυχές της λειτουργίας του.

Το Ωνάσειο Νοσοκομείο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της παροχής σύγχρονων υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα στον τομέα της καρδιοχειρουργικής.
Το νοσοκομείο έχει επιδείξει μια προληπτική προσέγγιση για την προώθηση της καινοτομίας μέσω της συνεργασίας του με νεοσύστατες επιχειρήσεις και της συμμετοχής του σε προγράμματα συνεργασιών όπως το SymbIASIS του EIT Health Ελλάδας.

Οι πρωτοβουλίες αυτές όχι μόνο ενίσχυσαν τη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά συνέβαλαν και στην ανάπτυξη του ευρύτερου οικοσυστήματος υγείας στην Ελλάδα, ενώ η προώθηση συνεργασιών με εξωτερικούς φορείς κατάφερε να εμφυσήσει νέες ιδέες και τεχνολογίες στις λειτουργίες του, ωφελώντας τελικά τη φροντίδα των ασθενών και την ιατρική έρευνα.

Η υιοθέτηση των σύγχρονων τεχνολογιών από το Ωνάσειο Νοσοκομείο και η συμμετοχή του σε εκδηλώσεις όπως η Onassis Health Days υπογραμμίζουν την προσήλωσή του στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Τέτοιες πρωτοβουλίες ενδέχεται να συμβάλλουν στην ικανότητα του νοσοκομείου να προσφέρει υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης αιχμής και να παραμένει ενήμερο για τις τελευταίες εξελίξεις στον ιατρικό τομέα.

Allianz Ελλάδος

Τα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες της Allianz Ελλάδος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ψηφιακού μετασχηματισμού, καλύπτοντας ποικίλες ανάγκες του κλάδου της ασφάλισης στη χώρα μας, ενώ παράλληλα η Allianz και η Ευρωπαϊκή Πίστη ξεκινούν δυναμικά το 2024, ως μια ενιαία επιχειρηματική οντότητα.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της υποστηρίζεται από την αφοσίωση στη βιωσιμότητα, όπως αντικατοπτρίζεται στις προσπάθειές της να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να αντιμετωπίσει πιεστικές προκλήσεις όπως η διαχείριση αποβλήτων και η πλαστική ρύπανση. 

Επίσης, η προσέγγιση ανοικτής καινοτομίας της Allianz Ελλάδας την έχει καταστήσει στρατηγικό ηγέτη, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και σχετικών υπηρεσιών.

Η Allianz Ελλάδος έχει εφαρμόσει διάφορες ψηφιακές τεχνολογίες στο επιχειρηματικό της μοντέλο για την προώθηση της καινοτομίας, όπως η τηλεματική, τα μεγάλα δεδομένα και η τεχνητή νοημοσύνη, κυρίως στον κλάδο ασφάλισης οχημάτων και στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Τα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες της εταιρείας, όπως η ψηφιακή πρόσβαση στην περίθαλψη, παρέχουν στους πελάτες μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών.

Το Global Digital Factory, η μονάδα ψηφιακού μετασχηματισμού του Ομίλου Allianz, δημιουργεί ελκυστικές ψηφιακές εμπειρίες πελατών, συμβάλλοντας στην εστίαση της εταιρείας στον ψηφιακό μετασχηματισμού του κλάδου.

Alpha Bank

Η Alpha Bank έχει αναγνωριστεί για τις επιδόσεις της στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και για την εφαρμογή νέων, καινοτόμων τεχνολογιών, αποδεικνύοντας την αφοσίωσή της σε πρωτοποριακές πρακτικές ενώ υποστηρίζει την ανοικτή καινοτομία στο τραπεζικό περιβάλλον.

Η εστίαση της τράπεζας στη βιωσιμότητα είναι εμφανής στις προσπάθειές της, αναγνωρίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα αυτού του μετασχηματισμού για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Η Alpha Bank έχει εφαρμόσει νέες και καινοτόμες τεχνολογίες στο επιχειρηματικό της μοντέλο μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες. Η τράπεζα υπήρξε πρωτοπόρος στην εισαγωγή σύγχρονων και καινοτόμων πρακτικών στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα, όντας από τις πρώτες που προσέφερε digital onboarding εταιρικών πελατών, mobile banking, αλλά και ψηφιακά πορτοφόλια για ανέπαφες πληρωμές.

Επιπλέον, η Alpha Bank ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες, χρησιμοποιώντας το οικοσύστημα συνεργατών της Alpha Bank, για να αναβαθμίσουν την εμπειρία των πελατών τους.

Η τράπεζα υποστηρίζει ποικιλοτρόπως τις μικρές καινοτόμες επιχειρήσεις και Startups είτε με προγράμματα ανοικτής καινοτομίας είτε με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. 

Η εστίαση της τράπεζας στην παροχή μιας εξαιρετικής εμπειρίας πελάτη έχει αναγνωριστεί από διεθνείς οικονομικές εκδόσεις, ενώ η στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας έχει ωφελήσει το λιανικό εμπόριο φέροντας πρόσθετα έσοδα από αυτό το γεγονός. 

Alvion Pharmaceuticals

Η Alvion Pharmaceuticals έχει αναδειχθεί πρωτοπόρος στο ελληνικό φαρμακευτικό τοπίο, προβάλλοντας την καινοτομία σε όλο το χαρτοφυλάκιο προϊόντων, το επιχειρηματικό μοντέλο, τις προσπάθειες βιωσιμότητας, την ανοιχτή καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2013, εξελίχθηκε γρήγορα σε εξέχοντα παίκτη στον τομέα των γενόσημων φαρμάκων, με ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Η Alvion Pharmaceuticals έχει ξεχωρίσει μέσω της ανάπτυξης γενόσημων φαρμάκων δίνοντας έμφαση στην ποιότητα, τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και την εξυπηρέτηση πελατών. Η δέσμευση της εταιρείας να παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας την έχει τοποθετήσει ως προτιμώμενο συνεργάτη για πολυεθνικές και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες.

Η αφοσίωση της Alvion στη βιωσιμότητα είναι εμφανής στις συνεργασίες της με υπερσύγχρονα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Οι προσπάθειες της εταιρείας να διεθνοποιήσει την ελληνική έρευνα και η εστίασή της στη βιώσιμη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας υπογραμμίζουν τη δέσμευσή της για περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Alvion αντικατοπτρίζεται στην έμφαση που δίνει στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών της και την ενίσχυση της εξυπηρέτησης πελατών. 

Box Now

Η Box Now, η πρωτοποριακή «πράσινη» Startup, έχει φέρει επανάσταση στον κλάδο της παράδοσης με τα καινοτόμα lockers και τις υπηρεσίες της.

Έκανε το ντεμπούτο της τον Απρίλιο του 2021, μέσα στη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας και κατάφερε να γίνει ένας δυνατός παίκτης στην αγορά. Τα υπερσύγχρονα lockers της, τοποθετημένα σε καίρια σημεία σε όλες τις πόλεις, χρησιμεύουν ως ασφαλή και βολικά σημεία παραλαβής και παράδοσης πακέτων, εξαλείφοντας την ανάγκη για παραδοσιακές παραδόσεις από πόρτα σε πόρτα. Τα lockers μειώνουν σημαντικά τον αριθμό των οχημάτων στο δρόμο, με αποτέλεσμα τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και τις χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα. Λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, προσφέροντας ένα νέο, καινοτόμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο παράδοσης και αποστολής δεμάτων. 

Τα lockers της Box Now είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία αιχμής, εξασφαλίζοντας μια απρόσκοπτη και φιλική προς το χρήστη εμπειρία. Οι πελάτες λαμβάνουν έναν μοναδικό κωδικό ή κωδικό QR για πρόσβαση στο ντουλάπι τους, καθιστώντας τη διαδικασία γρήγορη και χωρίς προβλήματα. Τα ντουλάπια είναι διαθέσιμα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, επιτρέποντας στους πελάτες να παραλάβουν τα πακέτα τους με την άνεσή τους, ενισχύοντας περαιτέρω τη συνολική εμπειρία των πελατών.


Brite Solar

H Brite Solar μία από τις πιο καινοτόμες ελληνικές Startups, καθώς θέτει τις βάσεις για τα θερμοκήπιο του μέλλοντος, έχοντας αναπτύξει μια πατενταρισμένη τεχνολογία ηλιακού γυαλιού. Το «ταξίδι» της εταιρείας ξεκίνησε το 2010, όταν όταν ο Δρ. Νίκος Κανόπουλος μετά από 30 χρόνια σπουδών και επιτυχημένης επαγγελματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα.Βλέποντας ο ίδιος τις ανάγκες ενέργειας για τη γεωργία και προβλέποντας ότι η επόμενη παγκόσμια κρίση θα είναι επισιτιστική, ανέπτυξε με συνεργάτες όπως ο Ηλίας Σταθάτος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, την ιδέα για διαφανή φωτοβολταϊκά πάνελ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία.

Έτσι λοιπόν, η εταιρεία δημιούργησε το PanePower, μία καινοτόμα και πατενταρισμένη τεχνολογία ηλιακού γυαλιού που χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό νανοϋλικών με ηλιακά κύτταρα μονοκρυσταλλικού πυριτίου. Σε αντίθεση με άλλες φωτοβολταϊκές λύσεις, το PanePower είναι πάνω από 80% διαφανές ηλιακό γυαλί
το οποίο παράγει καθαρή ενέργεια, μειώνει το ενεργειακό κόστος, και επιτρέπει στο φως να διαπερνά χωρίς να επηρεάζει τη φωτοσύνθεση, καθιστώντας το ιδανικό για εφαρμογές θερμοκηπίου.

Τον Ιανουάριο η Brite Solar ανακοίνωσε ότι κατάφερε να σηκώσει νέα χρηματοδότηση 8,6 εκατ. ευρώ. Στον νέο Series A γύρο χρηματοδότης, ηγήθηκε η NEP (New Energy Partners), ενώ συμμετείχαν ως κύριοι επενδυτές το EIC Fund (50%), η Brace Agri Solar Holdings και η Deep Investments Limited.

Causaly

Η Causaly ήταν από τις Startups που μας απασχόλησαν ιδιαίτερα την προηγούμενη χρονιά, καθώς κατάφερε να κάνει την παρουσία της αισθητή σε διεθνές επίπεδο, όταν ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 60 εκατ. δολαρίων. Ένα ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό για τα ελληνικά δεδομένα. Μάλιστα, ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι στον γύρο χρηματοδότησης ηγήθηκε το ICONIQ Growth, ένα από τα πιο επιτυχημένα funds του κόσμου, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 80 δισ. δολαρίων.

Η ιδέα είναι ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην ανάπτυξη φαρμάκων και θεραπειών, παρά στην αναζήτηση πληροφοριών στη βιβλιογραφία και την επιστημονική κοινότητα. Σε μια βιομηχανία όπως η φαρμακευτική βιομηχανία, όπου η ανακάλυψη κάθε νέου φαρμάκου συνήθως διαρκεί δέκα χρόνια και κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια, η απώλεια πρόσβασης σε διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα συχνά οδηγεί επιβραδύνει τον ρυθμό της φαρμακευτικής καινοτομίας.

Η λύση της εταιρείας βασίζεται σε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίσει συσχετίσεις μεταξύ ασθενειών, συμπτωμάτων, θεραπειών και γενικότερα δεδομένων που υπάρχουν σε εκατομμύρια ερευνητικές δημοσιεύσεις, έγγραφα κλινικών δοκιμών, εταιρικά δεδομένα, και ρυθμιστικά πλαίσια απαραίτητα για την εύρεση καινοτόμων θεραπειών για τους ασθενείς.

Σήμερα η Causaly έχει καταφέρει να τριπλασιάσει τα έσοδα και τον αριθμό των πελατών της, ενώ η τεχνολογία της χρησιμοποιείται από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου.

 

COSMOTE

Από το εμπορικό λανσάρισμα της COSMOTE το 1998 μέχρι την είσοδο της Deutsche Telekom στη εταιρεία, και την πρόσφατη ανάρτηση του «Τ» στο εμβληματικό κτίριο στην Λ. Κηφισίας, η COSMOTE έχει επεκτείνει στρατηγικά τις δραστηριότητές της μέσω εντυπωσιακών συμφωνιών με άλλες μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού και ισχυρής παρουσίας σε βαλκανικές χώρες, επιδεικνύοντας σαφή εστίαση στη γεωγραφική επέκταση και τη διαφοροποίηση της αγοράς. 

Επιπλέον, η επένδυση της COSMOTE στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και ο πειραματισμός της με νέες τεχνολογίες αιχμής υπογραμμίζει τη δέσμευσή της στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη θέση της ως πρωτοπόρου στην υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής τόσο προς τους πελάτες όσο και εσωτερικά, αφού είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τη πρώτη περίοδο της πανδημίας κατάφερε να μεταφέρει σε τηλεργασία το σύνολο των υπαλλήλων της χωρίς καμιά διακοπή στις δραστηριότητές της. 

Επιπλέον, το φιλόδοξο έργο Ultra-Fast Broadband (UFBB) της εταιρείας αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής της για βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, με στόχο να φέρει το Διαδίκτυο υπερυψηλών ταχυτήτων σε περισσότερα από 350.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές σε ολόκληρη τη χώρα έως το τέλος του 2024, ενώ οι επενδύσεις στο 5G SA ξεχωρίζουν και επιβεβαιώνουν την ηγετική θέση της COSMOTE στις τηλεπικοινωνίες. 

Τέλος, σημαντικές είναι και οι επιδόσεις της COSMOTE στο χώρο του ICT με τις δραστηριότητές της αλλά και τις καινοτόμες προσφορές της να την έχουν αναδείξει σαν ένα κορυφαίο πάροχο υπηρεσιών ICT στην Ελλάδα. 

Dialectica

Dialectica σημαίνει διαλεκτική, δηλαδή μέσα από τη συζήτηση και τη σύνθεση πολλών απόψεων βγαίνει η αλήθεια. Δεν είναι τυχαίο που αποτελεί την κορυφαία εταιρεία στον κλάδο των Information Services παγκοσμίως. Ξεκίνησε το 2015, ένα έτος δύσκολο για την επιχειρηματικότητα εν μέσω capital controls, αλλά κατάφερε από μία μικρή Startup να εξελιχθεί σε διεθνή όμιλο, με γραφεία σε Αθήνα, Λονδίνο, Μόντρεαλ και Νέα Υόρκη.

Παρέχει στους οργανισμούς τη δυνατότητα να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό και να κάνουν ενημερωμένες στρατηγικές επιλογές, ώστε να πλοηγηθούν με ασφάλεια σε πολύπλοκα τοπία. Μέσω συνεργασιών με μεγάλες επενδυτικές και συμβουλευτικές εταιρείες βοηθά στη συλλογή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Αξιοποιεί τεχνολογία αιχμής για την ενίσχυση της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών, ώστε να ανταποκρίνονται στις μοναδικές ανάγκες κάθε πελάτη.

Ο Γιώργος Τσαρούχας είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας, με επίκεντρο της στρατηγικής την παραμονή στην Ελλάδα και την αντιστροφή του brain drain. Η εταιρεία επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό και προσλαμβάνει διαρκώς νέους ανθρώπους για τη στελέχωση των γραφείων της.

Έχει αναγνωριστεί ως μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης για τρεις συνεχόμενες χρονιές από τους Financial Times, 2021-2023, Best Workplace στην Ευρώπη για το 2021 και το 2022, και στην Ελλάδα για το 2020, το 2021 και το 2022 από το Great Place to Work.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Startupper MAG #46

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις