Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Colossal Biosciences: Πώς ένας «μονόκερος» θα αναστήσει τα μαμούθ

Η εταιρεία ανέπτυξε μια πρωτοποριακή επιστημονική μέθοδο επαναπρογραμματισμού βλαστικών κυττάρων

Μια πρωτοποριακή επιστημονική μέθοδο, η οποία θα μπορούσε να επαναφέρει τα μαμούθ στη ζωή ανέπτυξε η ομάδα της Colossal Biosciences.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία η οποία ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία, Μπεν Λαμ και του γενετιστή Τζορτζ Τσερτς, θέλει να εισάγει DNA του μαλλιαρού μαμούθ (από τα δείγματα που έχουν βρεθεί) στο γονιδίωμα ασιατικών ελεφάντων, ελπίζοντας ότι θα δημιουργήσει ένα υβριδικό είδος.

Το είδος των μαλλιαρών μαμούθ εξαφανίστηκε πριν από περίπου τέσσερις χιλιάδες χρόνια στην περιοχή της Σιβηρίας. Σύμφωνα με την Colossal το συγκεκριμένο είδος και οι ελέφαντες της Ασίας έχουν παρόμοιο DNA σε βαθμό 99,6%. Η εταιρεία πραγματοποίησε ένα κρίσιμο βήμα για την ανάσταση των μαλλιαρών μαμούθ, καθώς ανέπτυξε μια μέθοδο επαναπρογραμματισμού πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων ελεφάντων. Τα κύτταρα αυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε τύπο κυττάρων στο σώμα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη μέθοδο ώστε να δημιουργήσουν στο εργαστήριο μαμούθ ή έστω κάποια πολύ κοντινή εκδοχή του.

Παράλληλα, η Colossal Biosciences εργάζεται στην αναγέννηση του τεράστιου πτηνού ντόντο που ζούσε στον Μαυρίκιο και εξαφανίστηκε ολοσχερώς τον 17ο αιώνα.

Πριν από τέσσερις μήνες η εταιρεία κατάφερε να «σηκώσει»  έναν νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους 225 εκατ. δολαρίων, ενώ η αξία της ξεπερνά τα 1 δισ. δολάρια.  Ταυτόχρονα, διαθέτει μόνιμο προσωπικό 115 επιστημόνων, καθώς και 60 ακόμη εξωτερικούς συνεργάτες.

Παρόλα αυτά, η επαναδημιουργία ζώων παρόμοιων με είδη που έχει εξαφανιστεί, μέσω της γενετικής, είναι κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους εκπρόσωπους της επιστημονικής κοινότητας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που αμφισβητούν το κατά πόσο είναι δυνατόν να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, ενώ άλλοι ανησυχούν για τους κινδύνους που θα μπορούσε να επιφέρει μια πιθανή αναγέννηση εξαφανισμένων ειδών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις