Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Συγγραφείς μηνύουν την Nvidia για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων

Οι συγγραφείς κατηγορούν την εταιρεία ότι χρησιμοποίησε χωρίς άδεια τα έργα τους για την εκπαίδευση του γλωσσικού προγράμματος NeMo

Μήνυση για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων εναντίον της Nvidia, της ηγέτιδας δύναμης στον τομέα παραγωγής τσιπ για εφαρμογές AI, κατέθεσαν 3 συγγραφείς, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

Ειδικότερα, οι Brian Keene, Abdi Nazemian και Stewart O’Nan ανέφεραν πως τα έργα τους συνεισέφεραν σε ένα σύνολο περίπου 196.640 βιβλίων που χρησιμοποιήθηκαν στην εκπαίδευση του γλωσσικού προγράμματος NeMo που ανέπτυξε η Nvidia, αλλά τελικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Μάλιστα, υπήρχαν φήμες ότι η Nvidia δεν λάνσαρε το NeMo εξαιτίας του φόβου των πιθανών μηνύσεων.

Τώρα, οι 3 συγγραφείς στην ομαδική τους αγωγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο, υποστηρίζουν ότι η κατάργηση του NeMo συνιστά παραδοχή από μέρους της Nvidia για χρήση υλικού χωρίς αδειοδότηση.

Μεταξύ των έργων που αναφέρονται στη μήνυση είναι το μυθιστόρημα του Κιν του 2008 «Ghost Walk», το μυθιστόρημα του Ναζέμιαν του 2019 «Like a Love Story» και η νουβέλα του Ο’Ναν το 2007 «Last Night at the Lobster».

Οι εκπρόσωποι της Nvidia δεν έχουν κάνει μέχρι στιγμής κάποιο σχόλιο σχετικά με την υπόθεση.

Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει αρκετές εταιρείες που αναπτύσσουν ΑΙ συστήματα να μηνύονται για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, κάτι που έχει πυροδοτήσει μια γενικότερη νομική διαμάχη για τον αντίκτυπο των Gen AI τεχνολογιών στο μέλλον των εκδοτικών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο οι New York Times κατέθεσαν αγωγή κατά της Microsoft και της Open AI για παραβίαση πνευματικών διακιωμάτων. Συγκεκριμένα, οι Times κατηγόρησαν τις δύο εταιρείες τεχνολογίας ότι χρησιμοποίησαν το περιεχόμενό τους χωρίς άδεια για να δημιουργήσουν τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης τους, συμπεριλαμβανομένων των ChatGPT και Copilot.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις