Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η AWS μπαίνει στο ευρωπαϊκό δίκτυο 5G – Νέο deal με την Telefonica

Η Telefonica της Γερμανίας θα μεταφέρει ένα εκατομμύριο πελάτες 5G στο cloud της Amazon Web Services

Σε μια τολμηρή κίνηση προχώρησε η Amazon Web Services (AWS) προκειμένου να εισέλθει στην παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιών. Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, η Telefonica της Γερμανίας, η οποία είναι θυγατρική του ισπανικού ομίλου, θα μεταφέρει ένα εκατομμύριο πελάτες 5G στο cloud της AWS, αργότερα αυτό το μήνα, στο πλαίσιο του νέου deal δύο εταιρειών.

Είναι η πρώτη φορά διεθνώς που ένας υφιστάμενος φορέας κινητής τηλεφωνίας μεταφέρει το βασικό του δίκτυο σε δημόσιο cloud. Μέχρι τώρα, τα περισσότερα δίκτυα τηλεπικοινωνιών είχαν μεταφέρει μόνο τις IT και άλλες μη βασικές λειτουργίες τους στο δημόσιο cloud.

Σε γενικές γραμμές οι μεγάλες εταιρείες υπηρεσιών cloud-computing, όπως η Amazon και η Microsoft, προσπαθούν να εισέλθουν περισσότερο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, αποσκοπώντας σε έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για του λόγου το αληθές παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιακού cloud αναμένεται να φτάσει τα 108,7 δισ. δολάρια μέχρι το 2030.

Ωστόσο, οι φορείς εκμετάλλευσης ήταν μέχρι στιγμής επιφυλακτικοί ως προς την ικανότητα των δημόσιων cloud να χειρίζονται αποτελεσματικά ένα δίκτυο κινητής τηλεφωνίας.

«Θέλω να το δω να λειτουργεί για τουλάχιστον ένα με δύο τρίμηνα και να έχω έναν οδικό χάρτη για να μετακινήσω τουλάχιστον το 30-40% της πελατειακής μου βάσης μέχρι το 2025-2026», δήλωσε ο Mallik Rao, Chief Technology & Information Officer στη γερμανική Telefonica.

Η AWS και η Telefonica δεν έχουν αποκαλύψει τις οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις