Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Επιστήμονες δημιούργησαν υπολογιστή από ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό

Ο συγκεκριμένος υπολογιστής χρησιμοποιεί 16 οργανοειδή ανθρώπινων εγκεφάλων για τη διεξαγωγή υπολογιστικών εργασιών, αντί για τσιπ πυριτίου

Τον πρώτο «ζωντανό υπολογιστή» από ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό δημιούργησαν επιστήμονες. Ναι καλά ακούσατε! Ο συγκεκριμένος υπολογιστής, ο οποίος αναπτύχθηκε από την ελβετική Final Spark, χρησιμοποιεί 16 οργανοειδή ανθρώπινων εγκεφάλων για τη διεξαγωγή υπολογιστικών εργασιών, αντί για τσιπ πυριτίου.

Για όσους δεν γνωρίζουν, τα οργανοειδή είναι συστάδες εγκεφαλικών κυττάρων που αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο, τα οποία στέλνουν πληροφορίες μεταξύ τους. Λειτουργούν δηλαδή όπως ένα παραδοσιακό τσιπ υπολογιστή, στέλνοντας και λαμβάνοντας σήματα μέσω των νευρώνων τους.

Τα οργανοειδή κατασκευάζονται από βλαστοκύτταρα. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παίρνουν τα βλαστοκύτταρα και τα καλλιεργούν για περίπου ένα μήνα μέχρι να σχηματίσουν χαρακτηριστικά όπως οι νευρώνες. Για να κατασκευαστούν αυτοί οι «μίνι εγκέφαλοι» χρειάζονται περίπου 10.000 ζωντανοί νευρώνες, διαμέτρου περίπου 0,5 χιλιοστών. Τα οργανοειδή εκπαιδεύονται με δόσεις ντοπαμίνης – όταν εκτελούν τις εργασίες σωστά λαμβάνουν μια δόση της χημικής ουσίας ως ανταμοιβή.

Σύμφωνα με την Final Spark τα οργανοειδή εγκεφάλων χρησιμοποιούν ένα εκατομμύριο φορές λιγότερη ενέργεια από ό,τι τα αντίστοιχα συστήματα πυριτίου, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τσιπ ηλεκτρονικών υπολογιστών εδώ και δεκαετίες. Ειδικότερα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι για την ίδια ταχύτητα και 1.000 φορές περισσότερη μνήμη, ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί από 10 έως 20 βατ -σε σύγκριση με τον υπολογιστή που χρησιμοποιεί 21 μεγαβάτ. Ένα μεγαβάτ ισούται με ένα εκατομμύριο βατ.

Ωστόσο, υπάρχει το πρόβλημα της γήρανσης. Τα κύτταρα στον «ζωντανό υπολογιστή» πεθαίνουν μέσα σε 100 ημέρες, αντίθετα με τα τσιπ πυριτίου, που χρειάζονται ηλεκτρισμό μόνο και αντέχουν για πολλά χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιστήμονες  πρέπει να αναπτύξουν νέα οργανοειδή για να αντικαταστήσουν τα νεκρά.

Πρόσφατα, η ομάδα της Final Spark παρουσίασε τον υπολογιστή εγκεφάλου ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους ερευνητές παγκοσμίως να διεξάγουν πειράματα εξ αποστάσεως σε βιολογικούς νευρώνες. Ήδη, πάνω από 30 πανεπιστήμια διεθνώς έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την πλατφόρμα.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις