Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Έρευνα για τους μισθούς στις Startups του Βερολίνου

Το Βερολίνο είναι αυτή τη στιγμή από τις πιο δημοφιλείς πόλεις στο κόσμο κυρίως λόγω του οικοσυστήματος των Startups που αναπτύσσεται με συνεχώς αυξανόμενους ρυθμούς στη Γερμανική πόλη.

Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, εκτιμάται ότι υπάρχουν 2.500 Startups στο Βερολίνο και περίπου κάθε 20 ώρες ιδρύεται μια καινούργια εταιρεία. Πάνω από 60.000 άτομα δουλεύουν στις Startups ενώ πάνω από τους μισούς είναι υπήκοοι άλλων χωρών.

Ενώ υπάρχουν έστω και ανεπίσημα στοιχεία για τον αριθμό των Startups, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για τις αποδοχές αυτών των υπαλλήλων, το ίδιο βέβαια ισχύει και για όλους τους υπαλλήλους στη Γερμανία.

BerlinStartupJobs
Το BerlinStartupJobs.com, από τον Απρίλιο του 2013 έτρεχε μια ανώνυμη, εθελοντική, έρευνα στον δικτυακό τόπο του η οποία ζητούσε από τους επισκέπτες του να παράσχουν στοιχεία για τις αποδοχές τους, την εμπειρία τους, τον τομέα ασχολίας τους και πόσο ευχαριστημένοι είναι με τη δουλειά τους.

Περίπου 3.500 άτομα απάντησαν στην έρευνα δίνοντας αρκετά και χρήσιμα στοιχεία για τη κατάσταση της Startup σκηνής στο Βερολίνο. Να σημειώσουμε ότι όλοι οι παρακάτω μισθοί είναι μικτοί.

  1. Οι Software Developers και οι Managers έχουν τους υψηλότερους μισθούς. Οι νέοι προγραμματιστές κερδίζουν 2.900 ευρώ και οι νέοι managers 2.500 ευρώ.
  2. Ο μέσος μισθός για τους άνδρες είναι 3.333 ευρώ και για τις γυναίκες 2.500, μεγάλη η διαφορά!
  3. Όσοι έχουν εμπειρία 3-5 ετών ο μέσος μισθός είναι 3.000 ευρώ ενώ με 6-10 χρόνια εμπειρία ο μέσος μισθός ανεβαίνει στα 3.800 ευρώ.
  4. Οι φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους στις Startups παίρνουν κάτω από τον βασικό μισθό για ανάλογες θέσεις στη Γερμανία, (8,5 ευρώ την ώρα).
  5. Οι Πωλήσεις και το Marketing παίρνουν τα λιγότερα χρήματα.
  6. Η εμπειρία των στελεχών παίζει μεγάλο ρόλο στις απολαβές.
  7. Οι Βερολινέζοι δεν έχουν πάντα τα απαραίτητα προσόντα αλλά είναι πολύ πιθανό να δουλέψουν σε μια Startup.
  8. Όσοι αφήνουν το πανεπιστήμιο κερδίζουν περισσότερα από τους αποφοίτους, όσο και αυτό να ακούγεται παράδοξο.
  9. Όσοι δουλεύουν σε Startups αισθάνονται πιο καλά και χαρούμενοι από αυτούς που δουλεύουν σε άλλες εταιρείες.
  10. Από την άλλη όμως αισθάνονται ότι πληρώνονται λίγα.

Μερικά δημογραφικά στοιχεία της έρευνας, η ηλικία όσων απάντησαν ήταν μεταξύ 26 – 30 ετών, 82% είχαν πτυχίο πανεπιστημίου, 2,5% είχαν Ph.D ενώ ένα 6% είχε διακόψει τις σπουδές του για να δουλέψει σε Startup.
Περίπου 620.000 ξένοι μένουν στο Βερολίνο, το 16,5% του πληθυσμού της πόλης με το μέσο όρο της Γερμανίας είναι 9%, από 186 εθνικότητες.

Μπορείτε να βρείτε τη πλήρη έρευνα εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις