Με τους επενδυτές να κρατούν την ανάσα τους μπροστά στα ιλιγγιώδη ποσά που ρίχνουν οι Big Tech στις υποδομές Τεχνητής Νοημοσύνης, η Amazon αποφάσισε να ανοίξει για πρώτη φορά τα λογιστικά βιβλία της. Και τα νούμερα επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι η AI έχει αρχίσει ήδη να παράγει τεράστια, πραγματικά έσοδα.
Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ο CEO της εταιρείας, Andy Jassy, αποκάλυψε ότι οι υπηρεσίες AI του βραχίονα cloud (Amazon Web Services – AWS) καταγράφουν πλέον ετησιοποιημένα έσοδα (run-rate) που ξεπερνούν τα 15 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό, βασισμένο στις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου, αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του συνολικού ετησιοποιημένου τζίρου του AWS, ο οποίος αγγίζει τα 142 δισ. δολάρια.
Η αντίδραση της αγοράς ήταν άμεση, με τη μετοχή της Amazon να καταγράφει ισχυρή άνοδο 4,5%, ανακουφίζοντας τους επενδυτές.
«Δεν επενδύουμε σε προαισθήματα»
Όπως και οι ανταγωνιστές της, η Amazon δέχεται πιέσεις να αποδείξει ότι το αστρονομικό της «στοίχημα» στην AI θα αποδώσει. Η εταιρεία έχει προβλέψει κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) ύψους 200 δισ. δολαρίων για τη φετινή χρονιά, εστιασμένες κυρίως στην Τεχνητή Νοημοσύνη – ένα νούμερο που αρχικά είχε τρομάξει τη Wall Street, φουντώνοντας τις ανησυχίες για πιθανή «φούσκα».
Ο Jassy, ωστόσο, ήταν κατηγορηματικός: «Δεν επενδύουμε… βασισμένοι σε ένα προαίσθημα», υπογράμμισε. «Από το capex του AWS που σκοπεύουμε να δαπανήσουμε το 2026 –το μεγαλύτερο μέρος του οποίου θα ρευστοποιηθεί το 2027-2028– έχουμε ήδη δεσμεύσεις πελατών για ένα σημαντικό τμήμα του».
Όπως δήλωσε ο Brian Mulberry, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη Zacks Investment Management, «Αυτός ο ρυθμός εσόδων είναι μια ισχυρή επιβεβαίωση ότι το AWS μετατρέπει επιτυχώς την έκρηξη του AI σε πραγματικά, υψηλής ανάπτυξης έσοδα».
Η «κρυφή» δύναμη των custom chips
Η επιστολή του Jassy έκρυβε και μια δεύτερη, εξίσου ηχηρή είδηση. Η Amazon καταγράφει ραγδαία ανάπτυξη στον τομέα των δικών της, custom επεξεργαστών, καθώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ακριβά AI chips της NVIDIA.
Αυτή η δραστηριότητα –που περιλαμβάνει τους επεξεργαστές Graviton, τα Trainium AI chips και τις κάρτες δικτύωσης Nitro– καταγράφει πλέον ένα εντυπωσιακό ετησιοποιημένο run-rate άνω των 20 δισ. δολαρίων, σημειώνοντας διπλασιασμό από τα 10 δισ. δολάρια που είχαν ανακοινωθεί μόλις το προηγούμενο τρίμηνο.
Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που ο Jassy άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Amazon να αρχίσει να πουλάει τα chips της σε εξωτερικούς πελάτες στο μέλλον, ακολουθώντας τα βήματα της Google, η οποία πέρυσι έκλεισε συμφωνία-μαμούθ με την Anthropic.
