Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

O “πόλεμος” των FinTech για 4 εκατ. Βρετανούς που είναι εκτός τραπεζικού συστήματος

Αφορμή για το παρόν άρθρο είναι η ανακοίνωση της μέχρι σήμερα «άγνωστης» FinTech Startup, Pockit η οποία έφτασε τους 100.000 πελάτες.

Ο CEO της μάλιστα, Viraj Jatania, «την λέει» στις νέες τράπεζες Atom, Monzo και Tandem σχετικά με το ότι έχει τους διπλάσιους πελάτες και από τις τρεις μαζί. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Οι FinTech Startups βρήκαν πρόσφορο έδαφος σε αγορές και χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ όπου υπάρχει και επιχειρηματική κουλτούρα, και διαθέσιμα κεφάλαια και το κράτος αφήνει το περιθώριο στον νέο ανταγωνισμό, ακόμα και σε ένα “βαρύ” τομέα όπως ο τραπεζικός, να αναπτυχθεί με συγκεκριμένους κανόνες βέβαια.

Υπάρχουν δυο ειδών τραπεζικών FinTech θα λέγαμε, αυτές που έχουν άδεια να διαχειρίζονται ηλεκτρονικό χρήμα, όπως η Viva Wallet, και αυτές που έχουν πάρει επίσημη τραπεζική άδεια ή προετοιμάζονται για να πάρουν.

Αν και όλες αυτές οι εταιρείες δέχονται τα χρήματά μας σε μορφή καταθέσεων σε συνεργαζόμενες τράπεζες ωστόσο ανάλογα τη χώρα έχουν διαφορετικές κανονιστικές απαιτήσεις διαθέσιμων κεφαλαίων σαν εγγύηση.

Για παράδειγμα στην Ελβετία εφόσον δέχεσαι χρήματα πελατών και ξεπεραστεί ένα συγκεκριμένο ποσό απαιτείται διαθέσιμο κεφάλαιο 10 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων. Βέβαια γίνονται κινήσεις για να μειωθεί αυτό το ποσό ή να μπουν και άλλες κλίμακες έτσι ώστε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο το FinTech εκεί μια και θεωρητικά αυτό απειλεί τη μεγάλη τραπεζική βιομηχανία της Ελβετίας και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ακόμα και η Ελβετία να προετοιμάζεται για το μέλλον που έρχεται.

Screenshot_2016-11-04-14-34-02

Όλες οι νέες τράπεζες χαρακτηρίζονται από την ευκολία ανοίγματος λογαριασμών, η οποία γίνεται εξ αποστάσεως με χρήση φωτογραφιών ή video για την απαραίτητη ταυτοποίηση, ενώ όλες οι υπηρεσίες διεκπεραιώνονται μέσω Smartphones. Οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρουν είναι πληρωμές μέσω χρεωστικής κάρτας, μεταφορά χρημάτων σε όλο τον κόσμο αλλά και δάνεια σε επιχειρήσεις και όλα αυτά με μικρά ή μηδενικά κόστη.

Κάποιοι περιορισμοί που υπάρχουν συνήθως αφορούν τις αναλήψεις χρημάτων μέσω ATM όπου εκεί υπάρχουν μεγάλες προμήθειες ακόμα από τις τράπεζες και για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο η N26 για παράδειγμα έχει αναπτύξει ένα δίκτυο σημείων εξυπηρέτησης, τα οποία είναι μικρά καταστήματα συνήθως, όπου ο πελάτης μπορεί να κάνει αναλήψεις και καταθέσεις.

Η Pockit όπως αναφέραμε έφτασε τους 100.000 πελάτες και στοχεύει μια αγορά 4 εκατομμυρίων Βρετανών ο οποίοι όσο και να ακούγεται παράξενο δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό και βασίζονται στα μετρητά. Η εταιρεία έχει συγκεντρώσει 6 εκατ. λίρες από επενδυτές και μέχρι σήμερα έχει η υπηρεσία έχει διαχειριστεί 100 εκατ. λίρες.

Ο πιο γνωστός παίκτης στο χώρο είναι η Revolut η οποία έχει πάνω από 200.000 πελάτες και έχει “σηκώσει” 33 εκατ. δολ. με τα πρόσφατα 10 εκατ. να έχουν προέλθει από equity crowdfunding μέσω Crowdcube. Έχει αναβαθμίσει τις εφαρμογές της στα Smartphones, προσφέρει μεταφορές χρημάτων σε 23 νομίσματα σε όλο τον κόσμο, προσφέρει τροφοδοσία του λογαριασμού και μέσω Apple Pay, χρεωστική κάρτα Mastercard και καλύπτει την Ελλάδα.

H Monese είναι επίσης άλλος ένας δυνατός παίκτης μια και προσφέρει δημιουργία λογαριασμού όψεως μέσα σε λίγα λεπτά μέσω της εφαρμογής στο Smartphone, ακόμα και από Ελλάδα, με χρήση ταυτότητας και διαβατηρίου. Διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες εταιρείες γιατί χρεώνει 5 λίρες περίπου το μήνα για τον αγγλικό λογαριασμό που ανοίγει.

Η N26 είναι Γερμανική και είναι σε φάση μετάβασης στις νέες τραπεζικές υπηρεσίες, μια και πρόσφατα πήρε την επίσημη άδεια από την ΕΚΤ. Αν και υποστηρίζει την Ελλάδα ωστόσο υπάρχει λίστα αναμονής για την ενεργοποίηση νέων λογαριασμών από τη χώρα μας. Δεν χρεώνει για τον λογαριασμό που ανοίγει ενώ και αυτή έχει περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών από τα ATM.

Αλλά και άλλες Αγγλικές τράπεζες Atom, Monzo και Tandem βρίσκονται ακόμα σε δοκιμαστική λειτουργία και για αυτό το λόγο έχουν περιορισμένο κοινό μια και το ότι πρόκειται για τράπεζες έχουν σαφώς περισσότερες προ-απαιτήσεις και κανονιστικά πλαίσια να καλύψουν από έναν οργανισμό διαχείρισης ηλεκτρονικού χρήματος.

pockit_1000x

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις