Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

INNOVEIT: Αυτές είναι οι ομάδες που “κατέκτησαν” τα φετινά EIT Awards

Πραγματοποιήθηκε χθες (15/10) το INNOVEIT, η ετήσια εκδήλωση του EIT, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκαν οι φετινοί νικητές των EIT Awards, των βραβείων που προωθούν την καινοτομία στους τομείς του κλίματος, της ενέργειας, της ψηφιοποίησης, του φαγητού, της υγείας και των πρώτων υλών.

Τα κορυφαία βραβεία καινοτομίας στους τομείς του κλίματος, της ενέργειας και της υγείας κέρδισαν οι LeafTech (Γερμανία), Diabeloop (Γαλλία), CorPower Ocean (Σουηδία/ Ηνωμένο Βασίλειο), Trigger Systems (Πορτογαλία), και Zeleros (Ισπανία).

Υπενθυμίζουμε ότι στα περσινά βραβεία είχαμε και ελληνική διάκριση, με την ομάδα του Ιωάννη Ταρνανά, προέδρου και CSO της Altoida με έδρα το Σαν Ντιέγκο και Λουκέρνη, να παίρνει το βραβείο EIT Innovators για μια τεχνολογία-τεχνική πρόγνωσης του Αλτσχάιμερ. Στην ίδια κατηγορία, μάλιστα, υπήρχε άλλος ένας Έλληνας υποψήφιος, ο Γιάννης Ποντίκης, οποίος είχε προταθεί από το EIT RawMeterials για το έργο Recover, το οποίο αφορά στην δημιουργία και παραγωγή δομικών υλικών από μεταλλουργικά υποπροϊόντα.

Φέτος, δυστυχώς, δεν υπήρχαν ελληνικές υποψηφιότητες, ωστόσο στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το Ampli Project, ένα σύστημα επαυξημένης πραγματικότητας (AR) για τη βιομηχανική παραγωγή πλαστικού, στο οποίο συμμετέχει το τμήμα LMS του Πανεπιστημίου Πατρών.

Η τελετή βράβευσης

Τους νικητές, οι οποίοι επιλέχθηκαν από διεθνή κριτική επιτροπή, ανακοίνωσαν οι: Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, László Palkovics, Υπουργός Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Ουγγαρίας, Sanja Damjanović, Υπουργός Επιστημών του Μαυροβουνίου, Laima Kaušpadiene, Μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΙΤ και Werner Weidenfeld, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Alma Mater Europaea.

Ο Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, αρμόδιος για το EIT, σχολίασε: “Τα συγχαρητήρια μου στους νικητές των βραβείων EIT 2019 και σε όλους τους υποψηφίους. Αποτελούν έμπνευση για τους ανθρώπους που καινοτομούν σε ολόκληρη την Ευρώπη και απόδειξη ότι το EIT, το μεγαλύτερο δίκτυο καινοτομίας της Ευρώπης, επιτυγχάνει όλο και περισσότερο στην υποστήριξη φιλόδοξων επιχειρηματιών, στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και στην επίλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας. Ανυπομονώ να δω αυτήν την κοινότητα καινοτομίας να συνεχίσει να εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια”.

Ο Dirk Jan van den Berg, Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΕΙΤ πρόσθεσε: “Συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές των βραβείων του EIT! Ήταν εντυπωσιακό το να παρακολουθούμε ταλαντούχους νέους να κάνουν pitching εδώ στη Βουδαπέστη και να ανακαλύπτουμε τις πρωτοποριακές καινοτομίες τους που ‘δημιουργήθηκαν’ στην Ευρώπη. Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι οι επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από την Κοινότητα του ΕΙΤ έχουν ήδη συγκεντρώσει 1,5 δισ. ευρώ από εξωτερικές επενδύσεις. Η ενδυνάμωση των επιχειρηματιών προκειμένου να μετατρέψουν τις καλύτερες ιδέες τους σε λύσεις για έναν πιο πράσινο, πιο υγιεινό και πιο βιώσιμο πλανήτη βρίσκεται στην ‘καρδιά’ του EIT, της πιο έμπειρης μηχανής καινοτομίας της Ευρώπης”.

Οι νικητές

Ο Michael Dittel και η LeafTech από τη Γερμανία, που υποστηρίζεται από το EIT Climate-KIC, κέρδισαν το EIT CHANGE Award, το οποίο αναγνωρίζει τους κορυφαίους αποφοίτους από τα προγράμματα εκπαίδευσης του EIT και ‘χαρίζει’ στον νικητή 20,000 ευρώ. 

Ο Marc Julien της Diabeloop από τη Γαλλία, η οποία υποστηρίζεται από το EIT Health, κέρδισε το EIT Innovators Award. Αυτό το βραβείο, ύψους 50,000 ευρώ, αναγνωρίζει ομάδες με high impact προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο Matthew Dickson, κέρδισε το EIT Venture Award με την CorPower Ocean η οποία έχει έδρα στη Σουηδία και υποστηρίζεται από το EIT InnoEnergy. Αυτό το βραβείο αναγνωρίζει επιτυχημένες startups και scaleups και ο νικητής λαμβάνει 50,000 ευρώ.

Η Sara Guimarães Gonçalves της Trigger.Systems, από την Πορτογαλία, η οποία υποστηρίζεται από το EIT InnoEnergy, κέρδισε το EIT Woman Award, ύψους 20,000 ευρώ, το οποίο απονέμεται σε εξαιρετικές γυναίκες που καινοτομούν.

Τέλος, ο David Pistoni Perez της Zeleros (Ισπανία) που υποστηρίζεται από το EIT Climate-KIC, κέρδισε το EIT Public Award, το οποίο απονέμεται στην κορυφαία για το κοινό καινοτομία, που αναδεικνύεται μέσω ψηφοφορίας σε όλη την Ευρώπη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις