Μπλεγμένη σε σκάνδαλο διαφθοράς η Honeywell

Η αμερικανική εταιρεία θα καταβάλει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια για τον διακανονισμό υποθέσεων δωροδοκίας στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία

Η αμερικανική εταιρεία Honeywell International Inc ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι συμφώνησε να καταβάλει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια για τον αστικό διακανονισμό ερευνών που σχετίζονται με τη διαφθορά τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Βραζιλία.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και η Επιτροπή Εποπτείας των Χρηματιστηριακών Συναλλαγών στις ΗΠΑ (SEC) ανακοίνωσαν ξεχωριστά τα συμπεράσματα παράλληλων ερευνών σχετικά με ποσά δωροδοκίας που πλήρωσε η Honeywell μεταξύ του 2010 και του 2014 σε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βραζιλίας Petrobras προκειμένου να εξασφαλίσει επιχειρηματικές δραστηριότητές της.

Οι κατηγορίες της SEC σχετίζονται επίσης με πληρωμές που έκανε το υποκατάστημα της Honeywell στο Βέλγιο σε έναν αξιωματούχο της κυβέρνησης της Αλγερίας το 2011. Στα ποσά αυτά δωροδοκίας είχε εμπλοκή η εταιρεία πετρελαϊκών συμβούλων Unaoil με έδρα το Μονακό, η οποία είχε προηγουμένως κατηγορηθεί από παγκόσμιες αρχές για ένα πρόγραμμα δωροδοκίας διάρκειας 17 ετών σε αξιωματούχους από εννέα χώρες.

Ο Ντάριους Αντάμτσικ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Honeywell δήλωσε ότι η εταιρεία είναι «ευχαριστημένη» που αφήνει πίσω της το ζήτημα αυτό και σημείωσε ότι έχει ληφθεί υπόψη από τις αρχές η συνεργασία της.

Περίπου 160 εκατομμύρια δολάρια από το συνολικό ποσό των αποζημιώσεων που θα καταβάλει η Honeywell θα καταβληθεί για αστικές και ποινικές ποινές στις ΗΠΑ.

Αργότερα χθες, Δευτέρα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας επιβεβαίωσε την ανακοίνωση της Honeywell, λέγοντας ότι η εταιρία θα πληρώσει 120 εκατομμύρια δολάρια για τη διευθέτηση της υπόθεσης, με ποσοστό περίπου 70% των χρημάτων αυτών να κατευθύνεται στην Petrobras.

Αμερικανοί εισαγγελείς συμφώνησαν να αναβάλουν την άσκηση πιθανής ποινικής δίωξης κατά της εταιρίας για μία τριετία, σε αντάλλαγμα για την καταβολή προστίμου περίπου 79 εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά και μιας υπόσχεσης για συνέχιση της συνεργασίας σε οποιαδήποτε άλλη έρευνα, μεταξύ άλλων ζητημάτων, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Η Honeywell συμφώνησε να καταβάλει επιπλέον ποσό 81 εκατομμυρίων δολαρίων σε αστικές αποζημιώσεις για τη διευθέτηση των κατηγοριών που της απηύθυνε η SEC, με ποσοστό περίπου 50% να αντισταθμίζεται από τις πληρωμές που έκανε στις αρχές της Βραζιλίας, όπως ανακοίνωσε η SEC.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις