Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Amazon – Apple: Πώς έχασαν 1 τρισ. δολάρια σε αξία το 2022

Εάν επρόκειτο για χώρες, θα λέγαμε ότι η πρόσφατη πτώση της αποτίμησης των μετοχών των δύο εταιρειών ξεπερνά το συνδυασμένο ΑΕΠ της Σουηδίας, της Ελβετίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αργεντινής!

Περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αξία έχασαν το 2022 δύο από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου, η Amazon και η Apple. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της πτώσης, εάν οι δύο εταιρείες ήταν χώρες, θα λέγαμε ότι η πρόσφατη πτώση της αποτίμησης των μετοχών τους ξεπερνά το συνδυασμένο ΑΕΠ της Σουηδίας, της Ελβετίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Αργεντινής!

Για την ιστορία, στις αρχές του 2022 η Apple έγινε για λίγο η πρώτη εταιρεία στην ιστορία που πέρασε ποτέ το στόχο αποτίμησης των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, στην πορεία τα πράγματα πήραν μια αντίθετη στροφή, καθώς οι διαταραχές της πανδημίας στην Κίνα, οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας και ο αυξανόμενος πληθωρισμός επέφεραν σημαντικές επιπτώσεις στον τεχνολογικό κολοσσό. Το μεγάλο κακό όμως έγινε την Τρίτη (3/1) όταν βγήκε στην επιφάνεια μια νέα έκθεση που υποστήριζε ότι η Apple αναμένει μειωμένη ζήτηση για τα gadget και τις συσκευές της φέτος. Η είδηση αυτή όπως είναι φυσικό επέφερε επενδυτικό πανικό και έτσι η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε πτώση άνω του 4%.

Άλλο ένα σημαντικό «χτύπημα» που δέχτηκε η Apple τη χρονιά που μας πέρασε ήταν οι διαταραχές στο Foxconn, το μεγαλύτερο εργοστάσιο παράγωγης iPhone στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται στην Κίνα. Οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων κατά των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού που ακολουθούσε η κινεζική κυβέρνηση, εν τέλει επηρέασαν την παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σύμφωνα με ανάλυση της Trednforce οι αποστολές iPhone να μειωθούν κατά 22% το τρίμηνο του Δεκεμβρίου.

Από την άλλη, παρά τα προβλήματα οι αποτιμήσεις της Apple εξακολουθούν να κυμαίνονται κοντά στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, στην Κίνα, τα iPhone μόλις κατέγραψαν το υψηλότερο μηνιαίο μερίδιο αγοράς στην ιστορία τους, ενώ η παραγωγή στο Foxconn φαίνεται να έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.

Όσον αφορά την Amazon, η εταιρεία έχασε 1 τρισ. δολάρια τον Νοέμβριο. Ειδικότερα, ο κολοσσός ηλεκτρονικού εμπορίου είδε την αποτίμησή του να πέφτει από 1,882 τρισεκατομμύρια δολάρια στις 21 Ιουνίου στα 878 δισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις