Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Φάνης Κουτουβέλης: «Ξεχάστε τις ξένες επενδύσεις με αυτή την εικόνα σε οικονομία και φορολογικό πλαίσιο»

Για την εξέλιξη του i-kiosk και τη νέα εποχή της Intale, όπως επίσης και τς προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει στην ελληνική αλλά και τη διεθνή αγορά, μίλησε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Φάνης Κουτουβέλης, στο πλαίσιο του Startup Grind.

Ο Φάνης Κουτουβέλης μίλησε για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η εταιρεία κατά την ανάπτυξή της, κυρίως στο εξωτερικό (όπως θέματα με πατέντες, copyrights, domains κ.α.), που οδήγησαν και στην ανάγκη του «restart», ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016 θα είναι εμφανές το rebranding της εταιρείας.

20151103_192219_Intale_startupGrind_702x336
Αναφέρθηκε στη νέα λογική λειτουργίας της πλατφόρμας, που πλέον είναι εξ’ ολοκλήρου σε cloud περιβάλλον, με απώτερο ζητούμενο την αυτοματοποίηση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό των διαδικασιών που κάνουν οι καταστηματάρχες.

Μίλησε επίσης για το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας, αναφέροντας ότι αριθμεί πλέον 18 άτομα, από τα οποία τα 10 εργάζονται στον τομέα του IT, ενώ πρόσθεσε ότι σκοπός είναι το κομμάτι του product development να παραμείνει στην Αθήνα.

Σημείωσε το γεγονός ότι οι επενδυτές με τους οποίους συζήτησε η εταιρεία απαίτησαν ουσιαστικά να φύγει η έδρα της εταιρείας από την Ελλάδα και να μεταφερθεί σε μια χώρα όπου δε θα ήταν απαραίτητα μικρή η φορολόγηση, αλλά κυρίως η οικονομία και το φορολογικό σύστημα θα ήταν σταθερά, με αποτέλεσμα η εταιρεία να μεταφέρει τελικά την έδρα της στις ΗΠΑ.

Νέα επενδυτικά κεφάλαια ύψους 2,5 εκατ. δολ. για την ελληνική Intale

Στο σημείο αυτό τόνισε ιδιαίτερα ότι τα capital controls δυσκόλεψαν ιδιαίτερα τις κινήσεις της εταιρείας, καθώς την «πέτυχαν» επάνω σε σοβαρές διαπραγματεύσεις με υποψήφιους επενδυτές, και υπογράμμισε ότι με την παρούσα κατάσταση της οικονομίας και τη «ρευστότητα» του φορολογικού πλαισίου, δεν υπάρχει καμία περίπτωση ένας ξένος επενδυτής να τοποθετήσει μικρό ή μεγάλο κεφάλαιο στην οικονομία, στον τομέα της τεχνολογίας.

Υπογράμμισε δε ότι θα πρέπει να δοθούν πραγματικά κίνητρα ώστε να αναπτυχθούν σοβαρές επιχειρηματικές προσπάθειες στη χώρα, και τόνισε ότι η σταθερότητα στην οικονομία και το φορολογικό σύστημα είναι πολύ πιο απαραίτητα από τις οποιεσδήποτε άμεσες και έμμεσες οικονομικές επιδοτήσεις.

20151103_192217_Intale_startupGrind_702x336
Τέλος, ο Φάνης Κουτουβέλης σημείωσε ότι πέρυσι βρέθηκε σε συζητήσεις με μεγάλη αμερικανική εταιρεία (την οποία δεν κατονόμασε) προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο εξαγοράς της Intale από αυτή, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν.

Σημείωσε πάντως πως παρότι «όλα στη ζωή έχουν μία τιμή», ένα exit δεν είναι στα πλάνα της διοικητικής ομάδας, ενώ πρόσθεσε ότι η προσπάθεια αυτή είναι ένας μαραθώνιος και όχι ένα «σπριντ».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις