Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

«Ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι» τελικά οι εκπρόσωποι της ελληνικής startup σκηνής

Startup από όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης – και όχι μόνο – μπορεί κάποιος να συναντήσει κανείς στο 4YFN που πραγματοποιείται, αυτές τις ημέρες, στη Βαρκελώνη παρουσιάζοντας πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, τόσο για τους εκθέτες, αλλά και τους επενδυτές.

Έτσι λοιπόν στην τρίτη κατά σειρά διοργάνωση του 4YFN ο αριθμός των επενδυτών έφθασε τους 500, αυξημένος κατά 50% σε σχέση με το 2014. Σε ότι αφορά τον αριθμό των εκθετών-Startups αυτός ξεπέρασε του 400 δημιουργώντας έτσι δημιουργικό “πονοκέφαλο” για τους διοργανωτές οι οποίοι ήδη μελετούν το 4YFN του 2017.

4YFN: Yodiwo, το «ελληνικό» κοινωνικό δίκτυο των IoT

Ωστόσο σε αυτό το μοναδικό γεγονός που εκτιμάται ότι θα “μαγνητίσει” το ενδιαφέρον περισσότερων από 12.000 επισκεπτών η ελληνική startup σκηνή είναι απούσα – πλην μεμονωμένων περιπτώσεων – όταν το κόστος για ένα περίπτερο για 8 Startup (ομαδικό περίπτερο) δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ. Αυτό με απλά μαθηματικά σημαίνει ότι με ένα κόστος που δεν θα ξεπερνούσε τα 2.000 ευρώ θα μπορούσαν να βρεθούν στην πρωτεύουσα της Καταλονίας δύο εκπρόσωποι για ένα Startup. Φυσικά για ένα Startup τα 2.000 ευρώ είναι ένα σημαντικό ποσό, όμως για ένα Startup που διαθέτει μια ικανοποιητική ρευστότητα δεν είναι ένα σοβαρό πόσο, να μάλιστα αναλογιστούμε την ευκολία με την οποία κάποια Startup και κάποιοι Startuppers τα ξοδεύουν σε ταξίδια χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον. Για την εμπειρία της Silicon Valley ας πούμε.

Πληροφορικά να αναφέρουμε ότι συμμετείχαν οκτώ Startup από τη Σρι Λάνκα…

Φυσικά μια τέτοια αποστολή θα μπορούσε πολύ εύκολα να οργανώσει ένας τραπεζικός οργανισμός ή ακόμη και τα τέσσερα Jeremie Funds τα οποία θα παρουσίαζαν τις δραστηριότητες, αλλά και κάποιες από τις επενδύσεις. Μια ακόμη ιδέα θα ήταν την αποστολή αυτή να οργανώσουν οι συνεργατικοί χώροι της πρωτεύουσας προκειμένου να προσεγγίσουν νέους “πελάτες”.

Δυστυχώς τα ελληνικά Startup απώλεσαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κορυφαίους παράγοντες και «παίκτες» της διεθνούς startup σκηνής και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο σε ένα περιβάλλον αρκούντως ανταγωνιστικό. Κυρίως όμως θα είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κορυφαίους επενδυτικούς οργανισμούς που επικεντρώνουν το ενδιαφέρουν τους σε Startup.

Index Ventures, Sandbox Partners, Maslow Capital Partners, DT Capital Partners, Relay Ventures, FoundesClub και Notion Capital είναι μόνο μερικά από τα επενδυτικά κεφάλαια που βρίσκονται στα πέριξ της “Plaza Espanya”, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνουμε τους μεμονωμένους επενδυτικούς αγγέλους. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το 2015 οι επενδυτές (οι μισοί από τους φετινούς) είχαν πραγματοποιήσει περισσότερες από 5.000 συναντήσεις. Η εκτίμηση των διοργανωτών του 4YFN είναι ότι o αριθμός αυτός θα ξεπεράσει άνετα τις 10.000 συναντήσεις εφέτος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις