Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Sergey Andryukhin (Videoly): Η ομάδα και η διαχείριση του στρες το “μυστικό της επιτυχίας”

Η Videoly αποτελεί δημιούργημα του Ρώσου Sergey Andryukhin και έχει έδρα το Ελσίνκι.

Αποτελεί μια υπηρεσία περιεχομένου για ηλεκτρονικό εμπόριο που βοηθά τα ηλεκτρονικά καταστήματα να αυξήσουν τις πωλήσεις τους με την ενσωμάτωση βίντεο με δοκιμές προϊόντων (product video reviews). Έτσι, οι χρήστες βλέπουν βίντεο σχετικά με τα προϊόντα χωρίς να χρειάζεται να μεταφερθούν σε άλλους ιστοτόπους.

Η Videoly ιδρύθηκε το 2013 και έχει εξασφαλίσει μέχρι στιγμής χρηματοδότηση 313.000 ευρώ. Η ομάδα της Videoly αποτελείται από έμπειρους προγραμματιστές που προηγουμένως είχαν δουλέψει σε γνωστές εταιρείες όπως η Web of Trust και η Yandex με έδρα τη Φινλανδία, όπως συνέβη και στη περίπτωση του Sergey.

Να σημειώσουμε ότι στον ίδιο χώρο δραστηριοποιείται και η ελληνική Goodvidio.

Ο Sergey μίλησε στο Startupper.gr για τη Videoly, την ομάδα του, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια Startup και τα σχέδιά του για το μέλλον. 

H συνέντευξη

Ερώτηση: Τι είναι η Videoly;

Απάντηση: Η Videoly αποτελεί μια ηλεκτρονική υπηρεσία που αυτοματοποιεί την διαδικασία εύρεσης  βίντεο με δοκιμές προϊόντων για ηλεκτρονικά καταστήματα. Φανταστείτε έναν διαχειριστή που είναι επικεφαλής του ηλεκτρονικού καταστήματος ενός μεγάλου πωλητή λιανικής. Θα κατανάλωνε πάρα πολύ χρόνο αν προσπαθούσε να ψάξει μόνος του για βίντεο με δοκιμές προϊόντων, για παράδειγμα στο Youtube και να τους προσθέσει στο κατάστημα. Η Videoly αναλαμβάνει αυτή τη διαδικασία “σώζοντας” έτσι τους υπευθύνους των καταστημάτων από το να κάνουν τη δουλειά αυτή χειροκίνητα.

Ερώτηση: Από πόσα άτομα αποτελείται η ομάδα σας;

Απάντηση: Το Videoly αποτελείται από μια διεθνή ομάδα 18 ατόμων. Η έδρα και τα κεντρικά μας γραφεία βρίσκονται στη Φινλανδία. Μεγάλο μέρος της ομάδας μας δουλεύει απομακρυσμένα από άλλες χώρες όπως το Μαυροβούνιο, η Κροατία, η Ρωσία, η Ουγγαρία και οι Φιλιππίνες.

Ερωτήση: Σε ποιες χώρες δραστηριοποιείστε;

Απάντηση: Οι πελάτες μας βρίσκονται κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προέρχονται κυρίως από τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο έχουμε και μερικούς πελάτες από τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

videoly

Ερώτηση: Πώς σου ήρθε η ιδέα της Videoly;

Απάντηση: Συνειδητοποίησα ότι τα βίντεο με δοκιμές προϊόντων παραμένουν ανεκμετάλλευτα όταν σκεφτόμουν την διαρκή αλληλεπίδραση από τους καταναλωτές στους κατασκευαστές. Υπάρχουν εκατομμύρια δοκιμές προϊόντων που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τόσο τους τυχόν αγοραστές, αλλά και τους ίδιους τους κατασκευαστές, καθώς μπορούν να αποκομίσουν πολύτιμα σχόλια και συμβουλές για το πώς να κάνουν τα προϊόντα τους καλύτερα.

Σαν πρώτο βήμα σε αυτό το οικοσύστημα σκέφτηκα να φέρω το άμεσα διαθέσιμο περιεχόμενο στους online αγοραστές. Αυτό κατά ένα μαγικό τρόπο βοηθά και τις δύο πλευρές: αγοραστές και πωλητές.

Ερώτηση: Τι διαφοροποιεί τη Videoly από άλλες υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου που επικεντρώνουν στα βίντεο με δοκιμές προϊόντων;

Απάντηση: Ευτυχώς δεν υπάρχουν πολλοί ανταγωνιστές, αλλά όσοι υπάρχουν είναι αρκετά καλοί. Έχουμε ένα πλεονέκτημα όσον αφορά την προηγούμενη εργασιακή εμπειρία της ομάδας μας και καταφέραμε με κάποιο τρόπο να αναπτύξουμε την επιχείρησή μας περαιτέρω παρά το ότι έχουμε εξασφαλίσει μικρότερη χρηματοδότηση από τους ανταγωνιστές μας. Αλλά αυτό δεν με εφησυχάζει καθώς τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν αν κάποιος πάρει έστω και μικρή ώθηση σε αυτή ”την κούρσα”. Πρόσφατα κλείσαμε έναν επενδυτικό γύρο και η ομάδα μας έχει ήδη αναπτυχθεί.

Ερώτηση: Ποια είναι τα επόμενα βήματα ή ορόσημα για τη Videoly;

Απάντηση: Αυτή τη στιγμή δίνουμε έμφαση σε δύο πράγματα: τη βελτίωση της διαδικασίας των πωλήσεων και την περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος. Υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορούν να αυτοματοποιηθούν και να βελτιωθούν. Από πλευράς αγοράς, σύντομα θα επεκταθούμε στην Σκανδιναβία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ερώτηση: Ποια πιστεύεις ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει μια Startup γενικά και ειδικότερα στη Φινλανδία;

Απάντηση: Νομίζω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση έγκειται στην εξεύρεση κατάλληλων ατόμων για την ομάδα και στη διαχείριση του στρες που δημιουργείται από τις απίστευτα πολλές ώρες εργασίας με περιορισμένο χρόνο και χρήμα. Στη Φινλανδία η προσέγγιση των επενδυτικών αγγέλων είναι λίγο διαφορετική (απ’ότι λένε): κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει αρκετά χρήματα σε μια Startup. Έχει περισσότερο να κάνει με τις δεξιότητες κάποιου να επιβιώσει και να επιδείξει τη δυνατότητά του να χτίσει μια επιχείρηση ελλείψει πόρων. Αν κάποιος μπορεί να το κάνει αυτό, του αξίζουν συγχαρητήρια.

Στην πράξη, η μεγαλύτερη δυσκολία έχει πάντα να κάνει με τους ανθρώπους: την ομάδα και τους πελάτες. Ο κώδικας μπορεί να ξαναγραφτεί και το λογισμικό να ξαναρχίσει αλλά οι άνθρωποι όχι.

Ερώτηση: Είναι η Φινλανδία μία χώρα φιλική για Startup;

Απάντηση: Θα έλεγα σχεδόν ναι! Υπάρχουν πάρα πολλές οικονομικές διευκολύνσεις που η κυβέρνηση παρέχει και πολλές Startup και επενδυτές κάνουν χρήση αυτών. Ωστόσο, δεν είναι το ευκολότερο μέρος να βρει κάποιος ταλέντα και αν είσαι εργοδότης, το εργατικό δυναμικό είναι αρκετά ακριβό.

Ερώτηση: Σκέφτεσαι την επέκταση σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες;

Απάντηση: Σίγουρα. Οι πωλήσεις και το μάρκετινγκ θα πρέπει να έχουν εγχώρια γνώση της αγοράς στις B2B πωλήσεις. Για αυτό θα υπολόγιζα η Videoly να έχει τον επόμενο χρόνο πέντε με δέκα γραφεία σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις