Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Συμβουλές για ασφαλή πρόσβαση στο Internet από την Google

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η YouGov για λογαριασμό της Google καταδεικνύει ότι περισσότεροι από τους μισούς (54%) Έλληνες millennials (θεωρούνται όσοι γεννήθηκαν μετά το ’80) που ερωτήθηκαν χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για κάποιους ή για τους περισσότερους από τους λογαριασμούς τους, κυρίως (72%) επειδή είναι δύσκολο να θυμούνται τόσους κωδικούς πρόσβασης.

Σχετικά με τους ίδιους τους κωδικούς πρόσβασης, το 12% των ερωτηθέντων έχουν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την λέξη ‘password’, το 14% έναν συνδυασμό από συνεχόμενα νούμερα στο πληκτρολόγιο (για παράδειγμα 1, 2, 3, 4, 5), ενώ 20% χρησιμοποιούσαν τη στιγμή της έρευνας έναν κωδικό πρόσβασης που περιλάμβανε το όνομά τους ή τα αρχικά τους. Συνολικά, το 52% δήλωσαν ότι οι γονείς τους δεν τούς έχουν μιλήσει ποτέ για την διαδικτυακή ασφάλεια και την σημασία της χρήσης ισχυρών κωδικών πρόσβασης.

Από την άλλη πλευρά, το 76% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν την υπηρεσία προστασίας της Google, “Επαλήθευση σε 2 βήματα”.

Με αφορμή την φετινή Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, Η Google αποκαλύπτει μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τους βασικούς τρόπους προστασίας έναντι των διαφόρων απειλών online.

Κωδικός πρόσβασης ο σημαντικός

Οι κωδικοί πρόσβασης είναι η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στους εγκληματίες του διαδικτύου. Να χρησιμοποιείτε έναν ξεχωριστό κωδικό πρόσβασης για καθέναν από τους σημαντικούς λογαριασμούς σας, όπως το email και το e-banking. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κωδικός, τόσο πιο δύσκολο είναι να τον μαντέψει κάποιος. Μια καλή ιδέα είναι να σκεφτείτε μια φράση που μονάχα εσείς γνωρίζετε και να την συσχετίσετε με μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα ώστε να σας βοηθήσει να την θυμόσαστε. Αν δυσκολεύεστε να θυμάστε πολύπλοκους κωδικούς χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή διαχείρισης κωδικών όπως για παράδειγμα τη LastPass και τη DashLane για να να διαχειρίζεται τους κωδικούς σας. Τέλος, προσθέστε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας με την Επιβεβαίωση 2-Βημάτων.

Ξεγελώντας το «ηλεκτρονικό ψάρεμα» (phishing) για να προστατεύσετε τον λογαριασμό Google σας

Μπορεί να είναι ένα email που μοιάζει σαν να προήλθε από ένα άτομο που εμπιστεύεστε, αλλά είναι ουσιαστικά η κορυφή του παγόβουνου μιας επίθεσης «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing). Ο στόχος ενός απατεώνα «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phisher) είναι απλός: να σας εξαπατήσει, να κλέψει προσωπικές πληροφορίες και τελικά να εισβάλει στον λογαριασμό σας.

Μην ανοίγετε Email και μηνύματα ακόμα και από γνωστούς σας αν υπάρχει και η παραμικρή υποψία ότι κάτι δεν πάει καλά, στο λεκτικό για παράδειγμα.

Το Gmail έχει θωρακιστεί έτσι ώστε να καταστρέφονται αυτόματα τα επικίνδυνα μηνύματα, πριν ακόμα τα δείτε στα εισερχόμενα σας. Εξετάζονται ανώνυμα χιλιάδες σήματα σε όλο το Gmail -από πού προήλθε το μήνυμα, σε ποιόν απευθύνεται, τι περιέχει και πόσο συχνά ο αποστολέας έχει επικοινωνήσει μαζί σας στο παρελθόν- για να καθοριστούν ποια μηνύματα είναι ασφαλή και ποια δεν είναι. Στην συνέχεια, φιλτράρεται η πλειοψηφία αυτού του κακόβουλου περιεχομένου. Ο μέσος φάκελος εισερχόμενων στο Gmail περιέχει λιγότερο από 0,1% spam.

Όμως, υποθέστε ότι ένας απατεώνας κάπως καταφέρνει να βρει τα στοιχεία του λογαριασμού σας. Ίσως μία από τις επαφές σας ήταν ο φορέας μίας εκλεπτυσμένης επίθεσης, ή μπορεί να δώσατε εσείς τα στοιχεία σας κατά λάθος.
Όταν συνδέεστε στον λογαριασμό σας Google αναζητούνται επίσης για πιο διακριτικά σημάδια για να εξασφαλιστεί ότι η σύνδεση δεν είναι ύποπτη: για παράδειγμα χρησιμοποιείτε το ίδιο τηλέφωνο που χρησιμοποιείτε συνήθως; Βρίσκεστε σε μια συνηθισμένη γνώριμη τοποθεσία ή κάπου μακριά όπου δεν έχετε ξαναβρεθεί; Έχει αυτή η απόπειρα σύνδεσης τα χαρακτηριστικά επικίνδυνων επιθέσεων που παρακολουθούμε ανά τον κόσμο;

Οι ενδείξεις αυτές που προέρχονται από δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο αποκαλύπτουν πρότυπα επικίνδυνων συμπεριφορών που μας επιτρέπουν να κατανοηθούν οι κίνδυνοι που μπορεί να απειλούν τον λογαριασμό σας.
Ενώνοντας αυτές τις ενδείξεις, μπορεί να αναπτυχθεί ένα συνεχώς βελτιούμενο μοντέλο μιας ασφαλούς και υγειούς σύνδεσης. Θα συγκριθεί κάθε προσπάθεια σύνδεσης με αυτό το μοντέλο και σε περίπτωση που κάτι μοιάζει ύποπτο, θα ζητηθούν περισσότερες ερωτήσεις σχεδιασμένες για να αποτρέπουν «διαρρήξεις», θα σταλθούν ειδοποιήσεις στο κινητό σας, όπως και email ώστε να μπορέσετε να αντιδράσετε σύντομα σε οτιδήποτε σας φαίνεται ασυνήθιστο.

Ασφαλής πλοήγηση και οι εφαρμογές του Android

Αν έχετε ποτέ πατήσει έναν σύνδεσμο και σας έχει εμφανιστεί μια κόκκινη προειδοποίηση, σαν αυτή, είναι η Ασφαλής Πλοήγηση (Safe Browsing) σε δράση, που σας υπενθυμίζει να μην επισκέπτεστε μια ιστοσελίδα επειδή κρύβει πιθανούς κινδύνους, όπως κακόβουλο λογισμικό ή απάτες «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing). Κάπως, σαν τον τρόπο που σαρώνουμε το διαδίκτυο για να εμφανίσουμε αποτελέσματα αναζητήσεων, το Safe Browsing σαρώνει για κακόβουλο περιεχόμενο, το οποίο αποτελεί απειλή για εσάς ή στην συσκευή σας.

Οι συσκευές και οι εφαρμογές Android είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο από μόνες τους, και για αυτό το λόγο υπάρχει το “app analyzer”, μια τροποποιημένη έκδοση του Safe Browsing που αναζητά ειδικά επικίνδυνες εφαρμογές στο Google Play, σε άλλα app stores, και στο Διαδίκτυο, και προειδοποιεί χρήστες πριν τις εγκαταστήσουν. Σε περίπτωση που κάποιες εφαρμογές αποτύχουν σε αυτό το τεστ, δεν γίνονται επιτρεπτές στο Google Play. Μια ξεχωριστή προστασία, το Verify Apps, λειτουργεί άμεσα στις συσκευές Android, ελέγχοντας προληπτικά πάνω από 6 δισεκατομμύρια εφαρμογές και 400 εκατομμύρια συσκευές, κάθε μέρα. Ελέγχει κάθε φορά που εγκαθιστάτε μια εφαρμογή, επιστρέφει τακτικά για να σιγουρευτεί ότι όλα δείχνουν ασφαλή, και αν βρεθεί κάτι ασυνήθιστο, διαγράφει την εφαρμογή.

Σε κάθε περίπτωση θα συστήναμε να κάνετε έναν έλεγχο ασφαλείας της Google, g.co/SecurityCheckup. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις