Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Το ελληνικό περίπτερο στο MWC και ο υπουργός κ. Παππάς

Για 5η συνεχή χρόνια η Ελλάδα είναι παρούσα στο μεγάλο Mobile World Congress της Βαρκελώνης με την αποστολή να διοργανώνεται από τον ΣΕΚΕΕ και να έχει ευρεία υποστήριξη από την ελληνική πολιτεία, σε διάφορα επίπεδα, αλλά και από τον ΣΕΠΕ.

Ο υπουργός επικρατείας Νίκος Παππάς είναι ο εκπρόσωπος της Ελληνικής κυβέρνησης στη μεγάλη εκδήλωση των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας, ενώ σήμερα θα επισκεφτεί το περίπτερο και η κα Δούρου, με την Περιφέρεια Αττικής να είναι ένας από τους υποστηρικτές της αποστολής.

Θα συμφωνήσω απόλυτα με το άρθρο του Γιάννη Διονάτου ότι “Δεν υπάρχει πυξίδα” και θα εξηγήσω αμέσως το γιατί…

Όλες σχεδόν οι ομάδες και εταιρείες που βρίσκονται στο περίπτερο έχουν σίγουρα εξαιρετικές ιδέες, συγκροτημένες ομάδες, πάθος με αυτό που κάνουν και είναι πολύ πιθανό να πάνε πολύ καλά στην “Άγρια Δύση” των Startups εντός και εκτός της Ελλάδας, αλλά πολλές εξ’ αυτών δεν έχουν κάνει ακόμα launch το προϊόν τους, όντας ακόμα σε αρκετά πρώιμο στάδιο.

Φυσικά θα ταίριαζαν απόλυτα στην παράλληλη εκδήλωση 4YFN για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα των Startups η οποία τρέχει από τους διοργανωτές του MWC, συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες κόσμο φέτος, και εκεί έπρεπε να ήταν.

Στο περίπτερο της Ελλάδας θα έπρεπε να ήταν οι  πιο “δυνατές” εταιρείες του ΣΕΚΕΕ και του ΣΕΠΕ με παγκόσμιο προσανατολισμό, με νέα καινοτομικά προϊόντα αλλά και οι ελληνικές Scaleups oι οποίες βρίσκουν τον δρόμο τους στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό ή τουλάχιστον έχουν χαράξει ένα ξεκάθαρο δρόμο προς τα εκεί.

Ίσως στο καλαίσθητο φέτος περίπτερο θα πρέπει να υπήρχαν θεματικά σημεία: Τουρισμός, Αγροδιατροφή, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, IoT, FinTech με τις τόσες ξεχωριστές υλοποιήσεις που υπάρχουν από τις τράπεζες, τη Viva αλλά και τις Startups κάθε τομέα, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει μια άμεση εικόνα για το τι κάνει η χώρα μας στο χώρο της τεχνολογίας και που επενδύει για το μέλλον.

Greece_702x336_MWC_STARTUPPER_IMG_4104

H παρουσία του κ. Παππά

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η παρουσία εκπροσώπου της κυβέρνησης στο Mobile World Congress και στο 4YFN αλλά και η συμμετοχή του σε κλειστή συζήτηση στο Ministerial Program του MWC για το digitazitation της οικονομίας  και την ανάπτυξη των υποδομών και τα ρυθμιστικά πλαίσια είναι όπως και να το δει κανείς μια θετική κίνηση και βάζει την Ελλάδα μέσα στο “κάδρο”.

Το να υπάρχει άμεση αντίληψη για τα τεκταινόμενα της παγκόσμιας βιομηχανίας τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, η οποία μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη αλλά και να υποστηρίξει την επιχειρηματικότητα άλλα και την καθημερινότητα των κατοίκων ακόμα και του πιο απομακρυσμένου χωριού της χώρας μας, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.

Ο κ. Παππάς στην επαφή που είχε με τους Έλληνες δημοσιογράφους στο περίπτερο υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει εξαιρετικές δυνατότητες και μπορεί να πατήσει πάνω στην τεχνολογία για να προχωρήσει μπροστά καθώς βγαίνουμε από τη κρίση. Εστίασε στις υποδομές πρόσβασης στο Internet, στις οπτικές ίνες που θα προωθηθούν, στις νέες ασύρματες τεχνολογίες, με την Ελλάδα να πρέπει να ανέβει σκαλοπάτια στις ευρωπαϊκές κατατάξεις, με την πολιτεία να φροντίζει για τα απαραίτητα και αναγκαία ρυθμιστικά πλαίσια που θα υποστηρίζουν την ανάπτυξη, με τις νέες τεχνολογίες να γίνονται η βάση για να γίνει η κοινωνία πιο λειτουργική, δημοκρατική και δίκαιη, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

Ευχόμαστε όλα αυτά να γίνουν πράξη και να μη κολλήσουν στα γνωστά γρανάζια…

Οι ελληνικές εταιρείες που ξεχωρίσαμε

Ingred.io: Η οποία έχει αναπτύξει μια εξαιρετικά χρήσιμη εφαρμογή η οποία σκανάρει με το κινητό τα συστατικά των προϊόντων και μας ενημερώνει για την επικινδυνότητα τους βάσει επιστημονικών και αξιόπιστων δεδομένων. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο Play Store με την ομάδα να έχει τη βάση της στο Egg.

MWC _
Η Ζωή Κουρνιά με τον υπουργό, Νίκο Παππά.

Synaphea: Η πολλά υποσχόμενη ομάδα που ασχολείται με την ανάπτυξη υποδομών και εφαρμογών Blockchain η οποία συμμετέχει στο Viva Nest και έχει ξεχωρίσει σε πολλούς διαγωνισμούς.

Plustic: Ένα marketplace με δωροκάρτες διαφόρων εταιρειών με τον χρήστη να μπορεί να αναζητήσεις, να αγοράσει, να δωρίσει και να ανταλλάξει τις κάρτες που επιθυμεί και έχει στην κατοχή του. Προέρχεται από το ACEin.

AccessPal: Η υπηρεσία προορίζεται σε άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρία μια και προφέρει λεπτομερή χαρτογράφηση της πόλης, με ίδια μέσα μάλιστα, αλλά και με συμμετοχή των ατόμων με κινητικά προβλήματα που κινούνται στη πόλη, για τα σημεία και τις διαδρομές που διευκολύνουν ή εμποδίζουν την κίνηση.

Pitchstor: Μια πλατφόρμα crowdfunding για νέες ομάδες και Startups η οποία θα καλύψει όλους τους δυνατούς τρόπους συμμετοχικής χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της απόκτησης μετοχικού κεφαλαίου. Συμμετέχει στο Viva Nest.

mwc_702x336_DSC_0174
H Ροζμαρί Μέλλου, Founder της Pitchstor.

ParkGuru: Προσφέρει μια ολοκληρωμένη υπηρεσία εύρεσης και διαχείρισης θέσεων πάρκινγκ με τον χρήστη να μπορεί να δει τις διαθέσιμες θέσεις για πάρκινγκ στη περιοχή που βρίσκεται αλλά και να προαγοράσει τις θέσεις που τον ενδιαφέρουν πάντα μέσω της εφαρμογής. Η υπηρεσία θα προσφερθεί και εκτός Ελλάδας.

Cross Mobile: Άλλη μια περίπτωση όπου η ανάγκη κάλυψης μιας ανάγκης του ιδρυτή της επιχείρησης δημιουργεί ένα νέο προϊόν. Το Cross Mobile απευθύνεται σε μεμονωμένους developers, Startups αλλά κυρίως σε τμήμα IT μεγάλων εταιρειών οι οποίοι μπορούν να γράφουν κώδικα σε Java και αυτός να μετατρέπεται αυτόματα σε iOS, Android και Windows. Φυσικά αλλαγές και επεμβάσεις στον κώδικά γίνονται μια φορά, πάντα σε Java.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις