Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο Mark Zuckerberg μας θέλει “ένα” με τα Smartphones και ο Messenger “να τα κάνει όλα”

Εχθές ήταν η έναρξη του F8, του ετήσιου συνεδρίου του Facebook, όπου ο Mark Zuckerberg κάθε χρόνο ανακοινώνει τους δρόμους εξέλιξης του Facebook και του Messenger.

Συνοπτικά ο «κύριος Facebook» μας θέλει να κυκλοφορούμε με το Smartphone στο χέρι, όπως κάναμε το περασμένο Ιούλιο με το Pockemon Go, με τον Messenger να είναι η μόνη εφαρμογή που θα χρησιμοποιούμε.

To 201f8-newsroombanner4 ήταν μια κομβική χρονιά για το Facebook μια και τότε άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά τα σχέδια του Zuckerberg για το επόμενης γενιάς Facebook. Τότε αυτονομήθηκε ο Messenger και εξαγοράστηκε η Oculus με το φορετό σύστημα εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality) υψηλών προδιαγραφών.

 

To Facebook έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια στασιμότητας αναφορικά με τους νέους συνδρομητές ενώ ο κόσμος έχει αρχίσει να μειώνει σημαντικά στις αναρτήσεις που κάνει και τα πράγματα που μοιράζεται. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Facebook με τα ζωντανά βίντεο και τις πανοραμικές φωτογραφίες δεν φαίνεται να μπορεί να αναστραφεί αυτή η τάση.

Από την άλλη μεριά ο Messenger αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και συνεχώς βελτιώνεται και εξοπλίζεται με νέες δυνατότητες, όπως τα διάφορα bots τα οποία προσφέρουν αυτοματοποιημένες ενέργειες και λειτουργίες με βάση τον γραπτό λόγο.

Το λαμπρό παράδειγμα για τον Messenger δεν είναι άλλο από το κινεζικό WeChat της Tencent το οποίο κάνει τα πάντα: από γραπτή επικοινωνία και πληρωμές, μέχρι κρατήσεις θέσεων και δάνεια.

AR_Messenger

Όλα δείχνουν ότι την γραπτή επικοινωνία θα την αναλάβει το WhatsApp και ο Messenger θα γίνει το κέντρο μιας πιο προσωπικής επικοινωνίας, διασκέδασης και αγορών. Με τον Messenger θα μπορούμε να παίζουμε παιχνίδια με τους φίλους μας, να μας προτείνει προϊόντα και υπηρεσίες καθώς επικοινωνούμε, να αγοράζουμε προϊόντα, να στέλνουμε χρήματα σε φίλους, να οργανώνει τις επικοινωνίες μας, να ακούμε μουσική και να βλέπουμε βίντεο… και όλα αυτά μέχρι να έρθουν στο προσκήνιο η εμπλουτισμένη πραγματικότητα (Augmented Reality) ή αλλιώς η μικτή πραγματικότητα (Mixed Reality).

 

VR_FB_Spaces_(76)Όπως προαναφέραμε ο Zuckerberg θέλει να κυκλοφορούμε με το Smartphone σηκωμένο μπροστά μας και να σκανάρουμε μέσα από την κάμερα του τον κόσμο γύρω μας. Μέσα από τη νέα αυτή διάσταση, όπως εμφανίζονταν τα Pokemon τριγύρω μας, θα εμφανίζονται γραφικά και κωδικοί QR με διαφημιστικά μηνύματα, προσφορές, ενημερώσεις, παιχνίδια με αντικείμενα γύρω μας, σημειώσεις που θα έχουν αφήσει άλλοι χρήστες ή φίλοι μας για ένα καλό πιάτο σε ένα εστιατόριο κ.ο.κ. 

Πλέον θα έχουμε άλλο ένα περίεργο θέαμα στο δρόμο με τον κόσμο να περιφέρει το κινητό τριγύρω του, όπως τότε που μιλάγαμε μόνοι μας με τα bluetooth handsfree και τις Selfies.

Προφανώς όλα τα παραπάνω θα έχουν μεγαλύτερο νόημα και χρηστικότητα όταν βγουν τα πρώτα γυαλιά ή οι φακοί επαφής που θα ενσωματώνουν συστήματα μικτής πραγματικότητας…

VR_FB_Spaces2O πόλεμος με το Snapchat θα φέρει ακόμα περισσότερα εφέ στις φωτογραφίες και τα video που στέλνουμε με πολλά εφέ και μάσκες που θα μπαίνουν σε πραγματικό χρόνο ενώ το Social VR είναι ο λόγος που το Facebook εξαγόρασε την Oculus μια και φορώντας τα ειδικά κράνη μας θα μπαίνουμε σε ειδικά δωμάτια-μέρη με τους φίλους μας και εμείς να φαινόμαστε και να κινούμαστε με τους εικονικούς αντιπροσώπους μας (avatar).

Bέβαια η εικονική πραγματικότητα έχει ακόμα αρκετά βήματα ωρίμανσης μπροστά της μια και θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με την ναυτία στα φθηνά συστήματα με τους μικρούς ρυθμούς ανανέωσης των καρέ αλλά και τούς έξι βαθμούς ελευθερίας που θα πρέπει να έχουμε όταν φοράμε ένα σύστημα VR για να είναι η εμπειρία ρεαλιστική και χωρίς περιορισμούς, μια και θα κινούμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις στο χώρο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις