Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τελ Αβίβ: Το “μυστικό” για την απόλυτη επιτυχία είναι η συμμετοχή όλων στο “Startup Nation” και όχι μόνο η καινοτομία

Θα πρέπει να ομολογήσω ότι η πρώτη μέρα στο Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο της αποστολής του DLD Tel Aviv Innovation Festival, ήταν ανάμικτη και μάλλον θα είναι για όλους όσοι έρχονται πρώτη φορά στη χώρα και ξέρουν ότι η πρωτεύουσα των Startups του Ισραήλ είναι μέσα στη πρώτη παγκόσμια πεντάδα-εξάδα πόλεων ανάλογα τον δείκτη (καινοτομία, επενδύσεις, ανάπτυξη κ.α.) και μάλλον στη πρώτη θέση αν πάρουμε υπόψη τον πληθυσμό της.

Επίσης, θα πρέπει να βγάλω το καπέλο στους διοργανωτές της συζήτησης των εκπροσώπων τύπου απ΄όλο τον κόσμο με τον αντιδήμαρχο της πόλης, Assaf Zamir, υπεύθυνο για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος των Startups, για την απόφαση που πήραν να γίνει η συνάντηση σε ένα νέο κέντρο αστικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης και βελτίωσης της ζωής στο Νότιο Τελ Αβίβ, στη Neve Shaanan, σε μια προβληματική περιοχή με υπερπληθυσμό μεταναστών από την Ερυθραία, παλιά σπίτια, οριακές αστικές υποδομές, ένα γκέτο που δεν κυκλοφορείς άνετα το βράδυ, μια περιοχή που σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν κρυφή από τους δημοσιογράφους…

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από την υπεύθυνη του νέου κέντρου, το αστραφτερό και ανεπτυγμένο οικοσύστημα Startups και τεχνολογίας του Τελ Αβίβ θα πρέπει να φέρει αξία αλλά και τη βελτίωση συνθηκών ζωής και σε αυτές τις μεριές της πόλης, και οχι μόνο στην Rothschild Blvd. πού βρίσκεται μερικά εκατοντάδες μέτρα από το νέο social impact hub του δήμου.

O κ. Assaf Zamir, Αντιδήμαρχος Tel Aviv, υπεύθυνος για θέματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης του οικοσυστήματος της πόλης.
O κ. Assaf Zamir, Αντιδήμαρχος Tel Aviv, υπεύθυνος για θέματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης του οικοσυστήματος της πόλης.

Αλλά και στο Peres Center for Peace ειπώθηκε από τούς υπευθύνους ότι το μυστικό για την ολοκλήρωση του Τελ Αβίβ αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, και επιχειρηματικά, είναι η συμμετοχή όλων των κοινοτήτων που ζουν στη πόλη αλλά και στις γύρω πόλεις.
Το Τελ Αβίβ χτίστηκε πριν 109 χρόνια για να γίνει το κέντρο όλων των λαών και των κοινοτήτων της περιοχής και η πύλη προς τον δυτικό κόσμο, πέρα από την θάλασσα και την απίστευτη αμμουδερή ακτογραμμή των 14 χιλιομέτρων.

Αρκετοί μπορούν να ισχυριστούν ότι το κατάφερε μια και οι κάτοικοι του δεν είχαν άλλη επιλογή, ήταν αναγκασμένοι να βρουν νερό, να το ανακυκλώσουν, να το καθαρίσουν, να καλλιεργήσουν σε μια έρημο και μετέπειτα έπρεπε να εξελιχθούν τεχνολογικά, ειδικά μέσω του στρατού, για αντιμετωπιστούν οι όποιες απειλές υπήρχαν. Έπρεπε να καινοτομήσουν κυρίως για να καταφέρουν να ζήσουν και δεν νομίζω ότι όλα είναι θέμα του στρατού, σίγουρα είναι μια τεράστια κινητήριος δύναμη, σε διάφορα επίπεδα, από την τεχνολογία μέχρι την διοίκηση ομάδων από το προσωπικό, αλλά οι ισραηλινοί φαίνεται ότι έχουν στο αίμα τους τη προσπάθεια και έχουν παραμερίσει τον φόβο και το στίγμα της όποιας αποτυχίας, προσπαθούν μέχρι να πετύχουν και αυτό έχει φέρει τους καρπούς που ξέρουμε όλοι μας.

Η συμμετοχή όλων στο «Startup Nation» δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση μια και η πολυσχιδής κοινότητα θα πρέπει να ξεπεράσει τα όποια ζητήματα και «κολλήματα» στο παρελθόν ή ακόμα και στη παράδοση και να ακολουθήσει τα νέα επιχειρηματικά μονοπάτια, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την τεχνολογία και την καινοτομία σε τομείς που δεν τους φανταζόμαστε σήμερα. Για παράδειγμα υπάρχει κινητικότητα στον χώρο της ορθόδοξης εβραϊκής κοινότητας ενώ ο Social Accelerator της φημισμένης μονάδας 8200 του στρατού του Ισραήλ έχει αναλάβει προγράμματα επιχειρηματικής υποστήριξης της αραβικής κοινότητας.

Αλλά και οι εκάστοτε δημοτικές αρχές με όλα τα μέσα που διαθέτουν σχεδιάζουν το αστικό περιβάλλον και παρεμβαίνουν με δράσεις, όπως αυτό του The Project στη Νότια πλευρά της πόλης, έτσι ώστε να μπορεί η νέα επιχειρηματικότητα να ανθίσει και να μεγαλώσει.
Βέβαια και το κράτος έχει πλέον μια οργανωμένη αρχή υποστήριξης των Startups, της καινοτομίας και της στρατηγικής της χώρας, σε συνεργασία με τα μεγάλα δημόσια πανεπιστήμια και πολυτεχνεία, η οποία μεταξύ άλλων χρηματοδοτεί απευθείας τις Startups και αν αυτές δεν τα καταφέρουν δεν ζητάει τα χρήματα πίσω!

Όλα αυτά αρχίζουν και έχουν αποτελέσματα σιγά – σιγά μια και ο χώρος γύρω από το hub γίνεται πιο ανθρώπινος και πιο ασφαλής, πόλεις στην επαρχία του Ισραήλ αρχίζουν να γεμίζουν με Startups, κάτι αδιανόητο μέχρι πρότινος, ακόμα και στην Ιερουσαλήμ στην οποία έχουν την έδρα τους δύο μεγάλα VCs.

Όλα αυτά όχι μόνο θα πάνε το Τελ Αβιβ στο επόμενο επίπεδο τα επόμενα χρόνια, αν όλα γίνουν όπως τα σχεδιάζουν, αλλά είναι και ένα μεγάλο παράδειγμα και για πόλεις σαν την Αθήνα και όχι μόνο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις