Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιώργος Κόκκας, ACT: τα βραβεία John & Mary Pappajohn κάνουν την επιχειρηματική ιδέα πράξη!

Με αφορμή τον διαγωνισμό John  & Mary Pappajohn που τρέχει για άλλη μια χρονιά από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του American College of Thessaloniki, μιλήσαμε με τον Διευθυντή του, κ. Γιώργο Κόκκα.

Ο διαγωνισμός John  & Mary Pappajohn Business Plan Competition, όπως είναι το πλήρες όνομά του, διοργανώνεται για 5η συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη και ψάχνει για ξεχωριστές ιδέες νέων επιχειρηματιών που θέλουν να κάνουν την ιδέα τους πράξη, απ όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μια από τις δράσεις του επιχειρηματικού accelerator του ACT, όπως μας ανάφερε ο κ. Κόκκας.

Πριν περάσουμε στη συνέντευξη θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων στον διαγωνισμό πήρε μια μικρή παράταση, μέχρι τις 2 Μαΐου 2018.

Γιώργος Κόκκας, Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας του ACT.

Startupper.gr: Μπορείτε να μας πείτε περισσότερες πληροφορίες και την ιστορία πίσω από τα βραβεία John Pappajohn;

Γ. Κόκκας: Ο John Pappajohn κατάγεται από την Εύβοια. Έφυγε από την Ελλάδα σε πολύ μικρή ηλικία με την οικογένεια του και εγκαταστάθηκε στην Iowa των ΗΠΑ. Εκεί έγινε ένας πολύ επιτυχημένος επιχειρηματίας και επενδυτής, από τους  πρώτους, σε νεοφυείς επιχειρήσεις ήδη από την δεκαετία του 1960. Παράλληλα, ανέπτυξε ένα τεράστιο φιλανθρωπικό έργο. Πιστεύει πολύ στους νέους, στην αξία της εκπαίδευσης και στην επιχειρηματικότητα, και έχει κάνει πολύ μεγάλες δωρεές σε υποτροφίες και προγράμματα επιχειρηματικότητας στα δημόσια και σε ορισμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Πολιτείας Iowa στις ΗΠΑ.
H αγάπη του για την Ελλάδα παραμένει άσβεστη. Διετέλεσε Έφορος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη και σήμερα προσφέρει τα βραβεία του Διαγωνισμού Επιχειρηματικών Ιδεών ο οποίος φέρει το όνομα του και διενεργείται από το ACT – American College of Thessaloniki, μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια.

Startupper.gr: Πως μπορούν τα βραβεία να ωφελήσουν μια νέα επιχείρηση;

Γ. Κόκκας: Οι πέντε καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης λαμβάνουν 4.000 € έκαστη, και για να λάβουν τα χρηματικά έπαθλα θα πρέπει να προχωρήσουν στην υλοποίηση της επιχειρηματικής τους ιδέας – ο διαγωνισμός δεν αφορά δηλαδή επιβράβευση “άσκησης επί χάρτου”. Με τη δωρεά αυτή, καλύπτουν τις πρώτες δαπάνες του νέου εγχειρήματος (έξοδα σύστασης εταιρίας, αγορά εξοπλισμού, αρχικά λειτουργικά έξοδα κλπ.) ως αρχική οικονομική βοήθεια ώστε η ιδέα να γίνει πράξη.

Επιπλέον, οι ομάδες του Pappajohn λαμβάνουν σημαντική βοήθεια από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT με τη μορφή δικτύωσης με επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό – ειδικά στις ΗΠΑ -, με πιθανούς συνεργάτες και με δυνητικούς πελάτες. Παράλληλα ενημερώνουμε τις ομάδες για κάθε νέο πρόγραμμα ή δράση που μπορεί να τις ενδιαφέρει.

Το σημαντικό είναι ότι γίνονται μέρος του δικτύου «αποφοίτων» του Κέντρου Επιχειρηματικότητας που προσφέρει συνεχή ενημέρωση και υποστήριξη σε κάθε βήμα.

Startupper.gr: Τα βραβεία τρέχουν για 5η συνεχή χρονιά, μπορείτε να μας πείτε μερικά “success stories” των παλαιότερων συμμετεχόντων;

Τρεις γνωστές Startups, με διακρίσεις στο αντικείμενό τους, έχουν βραβευτεί στον διαγωνισμό:

Η 3asyR και η ιδρύτρια της Startup Μαρία Τσιάνα έχει φτιάξει ένα εργαλείο online το οποίο βοηθά στην ανάγνωση του εκάστοτε περιεχομένου από άτομα με δυσλεξία με την Μαρία να δηλώνει: “To βραβείο Mary and John Papajohn του ACT μας βοήθησε να συστήσουμε την επιχείρηση μιας και καλύψαμε τα κόστη σύστασης και καλύψαμε και κάποια λειτουργικά έξοδα, εκτός αυτού η δημοσιότητα που λάβαμε μας βοήθησε να γίνουμε γνωστοί στο ευρύ κοινό. 

Η Elektronio είναι μια καινοτόμα εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών ποδηλάτων στη Θεσσαλονίκη. Οι δύο ιδρυτές της είναι η Άννα Χλιούρα και ο Παντελής Ζάρκος. Το πρώτο μοντέλο της Elektronio, “Play”, ένα επαναστατικό ηλεκτρικό τρίκυκλο χρησιμοποιείται ως ένα έξυπνο εργαλείο μετακίνησης, μια λύση φορτοεκφόρτωσης και μια διασκεδαστική τουριστική εμπειρία.
Η εταιρεία πωλεί τα οχήματά της σε όλο τον κόσμο. Η Elektronio επί του παρόντος δρομολογεί ένα αναβαθμισμένο μοντέλο που στοχεύει σε διαφορετικά τμήματα πελατών.
Στα τρία χρόνια λειτουργίας της, η Elektronio έχει βραβευθεί από πολλά ιδρύματα και διαγωνισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του διαγωνισμού John and Mary Pappajohn του ACT.

To bubbllz είναι μια mobile εφαρμογή η οποία ανταμείβει τα social post των χρηστών, ακόμη και σε πραγματικό χρόνο. Ο CEO, Κωνστάντιος Μπατσιώλας, είχε αναφερθεί στα βραβεία δηλώνοντας: “Κάθε ιδέα περνάει από διάφορα στάδια επιβεβαίωσης πριν την υλοποίησή της. Για το bubbllz ένα από τα πιο σημαντικά στάδια επιβεβαίωσης ήταν η συμμετοχή μας στο John and Mary Pappajohn Business Plan Award Διαγωνισμό του ACT. Εκεί καταθέσαμε αρχικά την ιδέα και το business plan. Η όλη διαδικασία αξιολόγησης, οι παρουσιάσεις στην κριτική επιτροπή, το feedback και το mentoring που λάβαμε ήταν για εμάς πολύ εποικοδομητικά. Η νίκη μας στο διαγωνισμό του ACT και το χρηματικό έπαθλο μας βοήθησαν για τα πρώτα έξοδα. Κυρίως όμως μας έδωσε αυτοπεποίθηση για να συνεχίσουμε, να ιδρύσουμε την εταιρεία, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να δημιουργήσουμε το πρώτο version του προϊόντος μας“.

Startupper.gr: Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια για το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT και τις δραστηριότητές του και πως υποστηρίζει τη νεοφυή  επιχειρηματικότητα εντός και εκτός ACT;

Γ. Κόκκας: Έχοντας αξιοποιήσει όλες τις εμπειρίες και τις δυνάμεις που έχει αποκτήσει  όλα αυτά τα χρόνια, το ACT έχει αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία στην εκπαίδευση των νέων επιχειρηματιών και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας.
Το 2014 δημιούργησε το Κέντρο Επιχειρηματικότητας: Έναν Ολοκληρωμένο Επιταχυντή για Startups.

Το «χαρτοφυλάκιο» των δράσεων του ενδεικτικά  περιλαμβάνει:

  • Το πρόγραμμα VentureGarden, που υλοποιείται δύο φορές κάθε χρόνο, και περιλαμβάνει ένα εκπαιδευτικό στάδιο που αφορά στη δημιουργία μιας επιχείρησης και την εκτέλεση των σημαντικών λειτουργιών της, και σε μία φάση καθοδήγησης (mentoring) από επιτυχημένους επιχειρηματίες και στελέχη εταιρειών. Το VentureGarden υλοποιείται σε συνεργασία με το ALBA και την ευγενική υποστήριξη της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative).
  • Ο Διαγωνισμός Επιχειρηματικών Ιδεών John and Mary Pappajohn που υλοποιείται αποκλειστικά από το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του ACT.
  • Pitching events για δικτύωση νεοφυών επιχειρήσεων με επενδυτές.
  • Παραχώρηση χώρου εργασίας στην Bissell Library του ACT και σε συνεργαζόμενη θερμοκοιτίδα.
  • Summer camps επιχειρηματικότητας για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου όπως είναι το Young Business Creators που θα κάνουμε και φέτος.
  • Workshops και σεμινάρια για επιχειρηματίες και δυνητικούς επιχειρηματίες.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις