Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Περιφέρεια Αττικής και ΕΒΕΑ θέλουν να βάλουν σε νέες βάσεις την νεοφυή επιχειρηματικότητα!

Την προκήρυξη, για δεύτερη χρονιά, των Βραβείων για Καινοτόμες Νεοφυείς Επιχειρήσεις ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ Κωνσταντίνος Μίχαλος και η Περιφερειάρχης Αττικής  Ρένα Δούρου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας – Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας, που στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο – κόσμημα του ΕΒΕΑ επί της οδού Αμερικής 8.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της ΚΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Τα Επιμελητήρια, όπως και οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, έχουν άμεση γνώση των αναπτυξιακών αναγκών και των δυνατοτήτων κάθε περιοχής. Ενώνοντας τις δυνάμεις τους, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στην τόνωση της ανάπτυξης, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Μπορούν, κυρίως, να συμβάλουν στην καλλιέργεια μιας σύγχρονης, θετικής επιχειρηματικής κουλτούρας στην ελληνική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε σήμερα τη χαρά να ανακοινώσουμε τη διοργάνωση, για δεύτερη συνεχή χρονιά, των Βραβείων Επιχειρηματικότητας Athens Startup Awards. Τα βραβεία που έχουν θεσμοθετηθεί αντιστοιχούν σε χρηματικά έπαθλα που κυμαίνονται από 1.000 έως 6.000 ευρώ. Η απονομή των βραβείων θα γίνει στο πλαίσιο επίσημης τελετής, την Τετάρτη 27 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, στο περιστύλιο του Ζαππείου. Ως ΕΒΕΑ αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

Υπηρετώντας αυτό το στόχο, το Επιμελητήριό μας έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δομών και υπηρεσιών, όπως είναι η Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων και το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων του ΕΒΕΑ. Πέρα από τα βραβεία Athens Startup Awards, που διοργανώνουμε από κοινού, θα ήθελα να αναφέρω ακόμη τη θεσμοθέτηση του Athens Innovation Festival, που είναι ένας θεσμός που σκοπεύουμε να συνεχίσουμε στα επόμενα χρόνια».

Ακόμη, ο κ. Μίχαλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αντιμετώπιση του brain drain όσο και του brain waste, της φυγής, αλλά και της σπατάλης, της υποαξιοποίησης ανθρώπινου κεφαλαίου, που συνιστούν τη μεγαλύτερη ίσως πρόκληση, στην προσπάθεια να χτίσουμε κάτι υγιές πάνω στα ερείπια της κρίσης.

Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, η επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι η λύση. Μπορεί να είναι η λύση η επιχειρηματικότητα που έχει ως αφετηρία την αξιοποίηση νέων ιδεών και ευκαιριών στην αγορά», ανέφερε ο κ. Μίχαλος.

Από την πλευρά της η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, τόνισε: «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ όχι για να παρουσιάσουμε απλά κάποιες πρωτοβουλίες αλλά για να σκιαγραφήσουμε τα επόμενα βήματα μίας συνεργασίας, η οποία έχει δοκιμαστεί εδώ και πάνω από δύο χρόνια, και έχει αποδειχθεί παραγωγική, δημιουργική, αποτελεσματική προς όφελος του νέου προτύπου ανάπτυξης που χρειάζεται σήμερα ο τόπος». «Η συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το ΕΒΕΑ έχει τον χαρακτήρα «στρατηγικής συμμαχίας που μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό χαρτί για την παραγωγική ανασυγκρότηση όχι μόνο της Αττικής, αλλά συνολικά της οικονομίας της χώρας, μέσα από τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας» επεσήμανε η κ. Δούρου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, η Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός «νέου επιχειρείν στη βάση της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, του μόνου δηλαδή τρόπου να γυρίσουμε σελίδα στον τόπο, δημιουργώντας αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και βιώσιμη ανάπτυξη η οποία δεν θα έχει στόχο να διορθώνει τους κακούς δείκτες του κράτους στο πλαίσιο των μνημονίων”.

Και συνέχισε: “Η κοινή μας πορεία, Περιφέρειας Αττικής και ΕΒΕΑ, όπως καταγράφεται μέσα από τις δράσεις μας, μάς δημιουργεί επιπρόσθετη ευθύνη. Γιατί πλέον έχουμε εμείς οι ίδιοι, με την εποικοδομητική μας συνεργασία και με τις σοβαρές μας πρωτοβουλίες, θέσει πολύ ψηλά τον πήχη. Για παράδειγμα η καθιέρωση των βραβείων νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας, αποτέλεσε πρωτοβουλία – τομή για τα ελληνικά δεδομένα. Πρωτοβουλία που υπερβαίνει τα γεωγραφικά όρια της Αττικής, και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση – ένα είδος “καλής πρακτικής” για την ενθάρρυνση νέων και γυναικών να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα: υπάρχουν δυνατότητες διαφορετικής λειτουργίας στο επίπεδο της επιχειρηματικότητας. Με την προϋπόθεση ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα αναλάβουν την ευθύνη τους, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός νέου προτύπου επιχειρηματικότητας”.

Στην ερώτηση μας σχετικά με τα ποσά που διατίθενται για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας στην Αττική αλλά και σχετικά με την ανακαίνιση του εντυπωσιακού κτιρίου της παλαιάς έδρας του ΕΒΕΑ, η κ. Δούρου απάντησε ότι η Περιφέρεια δίνει μεγάλη έμφαση στα μετρήσιμα αποτελέσματα των επενδύσεων στην βιώσιμη επιχειρηματικότητα, παρά στα απόλυτα νούμερα, προσπαθώντας να ξεπεράσει τα πολυάριθμα γραφειοκρατικά προβλήματα και σημείωσε ότι μαζί με το ΕΒΕΑ “δεν απορροφούν χρήματα αλλά εκταμιεύουν“, χωρίς να κερδίζουν τίποτα οι ενδιάμεσοι φορείς.
Ο κ. Μίχαλος αναφερόμενος στην πολυετή ανακαίνιση του κτιρίου της Αμερικής 8, αυτή έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο της Αθήνας και μέσω ΕΣΠΑ αλλά τελικά κατέληξε σε δικαστική διαμάχη με τον Δήμο, μια και όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, ο “κ. Καμίνης αθέτησε την υπογραφή του, θέλοντας να κάνει το κτίριο κέντρο εξυπηρέτησης μεταναστών”.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού

Οι υποψήφιες προς βράβευση νεοφυείς επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να προσκομίσουν δικαιολογητικά ή τεκμηριωμένη σχετική επιχειρηματολογία βάσει των οποίων θα αποδεικνύεται επαρκώς ο καινοτομικός χαρακτήρας των προϊόντων και/ή των υπηρεσιών τους. Τα εν λόγω προϊόντα ή υπηρεσίες οφείλουν να διαφοροποιούνται, ουσιαστικά, από άλλα ομοειδή που κυκλοφορούν ή κυκλοφορούσαν στο παρελθόν. Πέραν αυτών, θα συνεκτιμηθεί εάν και κατά πόσο καλύπτουν νέες ανάγκες καθώς και η εξαγωγική προοπτική και η εξωστρέφεια τους.

Εξίσου σημαντική είναι η ικανότητα της νεοφυούς επιχείρησης να προβεί στην υλοποίηση και επιχειρηματική αξιοποίηση της ιδέας της. Πέρα από τις τεχνικές γνώσεις και ικανότητες της επιχειρηματικής ομάδας μεγάλη βαρύτητα θα δίνεται στα χαρακτηριστικά και τις δεξιότητες των υποψήφιων που σχετίζονται με το επιχειρείν, καθώς και τη συμπληρωματικότητα των ικανοτήτων της ομάδας με τα απαραίτητα συστατικά επιτυχίας (Μάρκετινγκ, Πωλήσεις, Οικονομική Διαχείριση κ.λ.π.).

Ο διαγωνισμός διαρκεί από τις 25.4.2018 έως τις 28.5.2018

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους σε μία εκ των δύο κατηγοριών, όπως αυτές ορίζονται ακολούθως:

Κατηγορία 1
Στάδιο Ιδέας (Innovation Stage): Σε αυτό το στάδιο εντάσσονται νεοφυή σχήματα που έχουν:
i. Διαγνώσει την ανάγκη της αγοράς.
ii. Επινοήσει την ιδέα για την κάλυψη της ανάγκης ή έχουν σχεδιάσει την καινοτομική λύση ή έχουν δημιουργήσει πρωτότυπο (Minimum Viable Product).
iii. Εντοπίσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους έναντι των ανταγωνιστικών λύσεων.
iv. Προσδιορίσει τους πόρους (ανθρώπινους και υλικούς) για την υλοποίηση της ιδέας τους.

Κατηγορία 2.
Στάδιο Πρώιμης Δραστηριότητας (Early Stage): Σε αυτό το στάδιο εντάσσονται νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν λειτουργικό προϊόν/υπηρεσία και έχουν ξεκινήσει να επιχειρούν από την 1.1.2016 και μετά, με κύρια δραστηριότητα την εμπορική εφαρμογή της καινοτομικής λύσης.

Στις τρείς πρώτες επιχειρηματικές ιδέες κάθε κατηγορίας θα απονεμηθούν χρηματικά βραβεία ως ακολούθως:

Κατηγορία 1
1η ομάδα: 3.000 ευρώ
2η ομάδα: 2.000 ευρώ
3η ομάδα: 1.000 ευρώ

Κατηγορία 2
1η ομάδα: 6.000 ευρώ
2η ομάδα: 4.000 ευρώ
3η ομάδα: 2.000 ευρώ

Οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στο AthensStartupAwards και τα σχετικά δικαιολογητικά στο ΕΒΕΑ (Ακαδημίας 7, 106 71 Αθήνα, 4ος όροφος), υπεύθυνη Ελένη Φώτη τηλ. 210-3631317, email: [email protected]

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σε επίσημη τελετή που θα λάβει χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο, την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις