Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

FIRST Global Challenge 2024: Στην Αθήνα ο παγκόσμιος διαγωνισμός ρομποτικής

Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024

Τον διεθνούς φήμης και καταξιωμένο Αμερικανό εφευρέτη Dean Kamen υποδέχτηκε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης ενόψει της ανακοίνωσης διεξαγωγής του παγκόσμιου διαγωνισμού ρομποτικής “FIRST Global Challenge 2024” στην Αθήνα από τις 26 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2024.

Μετά την ανακοίνωση που έλαβε χώρα στην Washington DC στις 11 Απριλίου, στην οποία παρευρέθηκε ο κ. Κυρανάκης εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, αντιπροσωπεία της FIRST επισκέπτεται αυτές τις μέρες τη χώρα μας, παρόντος του ιδρυτή της Dean Kamen.

Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης ανέφερε: «Ανακοινώνουμε σήμερα ως Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ως Ελληνική Κυβέρνηση την συνεργασία μας με τον διαγωνισμό FIRST Global, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός μαθητικής ρομποτικής στον πλανήτη. Κάθε χρόνο περίπου 3.000 μαθητές, τα καλύτερα μυαλά από κάθε χώρα, από πάνω από 190 χώρες του πλανήτη μαζεύονται σε μία συγκεκριμένη πόλη και διαγωνίζονται στη ρομποτική, στην τεχνητή νοημοσύνη, στην έρευνα, στην καινοτομία, σε πράγματα που οι δικές μας γενιές ούτε μπορούσαν να φανταστούν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πάρα πολύ τη διοργάνωση και προσωπικά τον Dean Kamen, ο οποίος είναι ο ιδρυτής αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας, έχοντας εμπνεύσει σχολεία από όλο τον κόσμο να ασχοληθούν με τη ρομποτική και να βοηθήσουν τα παιδιά να μπουν σε αυτόν τον πολύ δημιουργικό τομέα και ο οποίος επέλεξε την Αθήνα για τον προορισμό αυτής της πολύ μεγάλης διοργάνωσης για το 2024.

Άρα, στις 26 με 29 Σεπτεμβρίου 2024 θα φιλοξενήσουμε εδώ στην Αθήνα, στον τόπο που γέννησε τη δημοκρατία, που γέννησε το Ολυμπιακό πνεύμα, 20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, περίπου 3.000 παιδιά από 190 χώρες και θέλω να γνωρίζει η ελληνική κοινωνία ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος αποτελεί πρότυπο για οποιονδήποτε νέο θέλει να ασχοληθεί με τη μηχανική και την καινοτομία. Ο ίδιος έχει πάνω από 1.000 πατέντες κατοχυρωμένες στο όνομά του, πρόκειται για έναν σύγχρονο εφευρέτη της εποχής μας, έναν λαμπρό επιστήμονα ο οποίος έχει βάλει στόχο στη ζωή του να εμπνεύσει τα νέα παιδιά σε αυτόν τον ιερό σκοπό. Τον καλωσορίζουμε στην Αθήνα και τον ευχαριστώ πάρα πολύ που επέλεξαν την Ελλάδα και την πόλη μας για την οργάνωση του φετινού First Global».

Με τη σειρά του ο κ. Dean Kamen τόνισε: «Θα είναι ένα εντυπωσιακό γεγονός. Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω επισήμως τον Υφυπουργό σας, τον κ. Κυρανάκη, που βοήθησε την προσπάθεια του να γίνει εδώ η φετινή διοργάνωση. Συναντηθήκαμε για πρώτη φορά στη Γενεύη πριν από μερικά χρόνια, όταν φέραμε ομάδες από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου σε ένα εμβληματικό μέρος, όπως η Γενεύη, όπου συνήθως ο κόσμος συνέρχεται για να λύσει τα προβλήματα, για να τερματίσει τους πολέμους.

Αλλά εμείς προτιμούμε να αποτρέψουμε τους επόμενους. Και ο τρόπος που το πετυχαίνουμε αυτό, είναι με το να φέρνουμε ανθρώπους από όλον τον κόσμο σε νεαρή ηλικία να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον και να συνεργαστούν. Αυτός ήταν ο λόγος που δημιουργήθηκε εξαρχής η Ολυμπιακή Επιτροπή, τη δεκαετία του 1890. Γι’ αυτό έκαναν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και είμαστε ενθουσιασμένοι που τώρα, συμβολικά, αφού πήγαμε στη Γενεύη, θα έρθουμε και σε μια άλλη εμβληματική πόλη, την Αθήνα. Πριν από είκοσι χρόνια, είχατε τους Ολυμπιακούς Αγώνες εδώ.

Το “FIRST Global” είναι μια Ολυμπιακού τύπου διοργάνωση του 21ου αιώνα, όπου θα ενώσουμε παιδιά από πρακτικά όλες τις χώρες του κόσμου. Χώρες που αυτή τη στιγμή δεν συνεργάζονται, δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. Ισραήλ και Παλαιστίνη, Ουκρανία και Ρωσία. Χώρες στην Αφρική που πολεμούν, όλοι μαζί θα φέρουν τα παιδιά τους για να εργαστούν, να συνεργαστούν, να σεβαστούν ο ένας τον άλλον και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Θα είμαστε λοιπόν στο Καλλιμάρμαρο, στις 26 Σεπτεμβρίου, για την τελετή έναρξης του FIRST Global Challenge 2024, όπου θα συγκεντρώσουμε την επόμενη γενιά ηγετών από όλον τον κόσμο, για να μοιραστούν τις ιδέες τους σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας ώστε να γίνει ο κόσμος καλύτερος. Είμαστε ενθουσιασμένοι που το κάνουμε σε ένα τόσο εμβληματικό μέρος. Και θέλω να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό που βοήθησε να γίνει πραγματικότητα».

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις