Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι Startups κάνουν το σπίτι σας πιο hi-tech από ποτέ!

Οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις καλύπτουν κάθε ανάγκη του σπιτιού μας με το πάτημα ενός κουμπιού

Κάποτε όταν μιλούσαμε για Startups ήταν σαν να αναφερόμαστε σε κάτι εξωτικό, κάτι πολύ μακρινό από την ελληνική πραγματικότητα. Την τελευταία δεκαετία όμως ευτυχώς τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πλέον τα Startups έχουν μπει στα σπίτια μας… στην κυριολεξία! Κοιτώντας πίσω, παλιά κάθε φορά που χρειαζόμασταν κάτι για το σπίτι μας ξέραμε ότι μας περίμενε μεγάλη ταλαιπωρία. Έπρεπε να πάμε στο πλησιέστερο κατάστημα, να ρωτήσουμε τον υπεύθυνο για το προϊόν που επιθυμούμε και μετά από πολλές ώρες να φτάσουμε στην κατάλληλη επιλογή. Και όταν χρειαζόμασταν κάποια εξυπηρέτηση; Ε τότε μας περίμενε νέος «εφιάλτης» γιατί έπρεπε να ψάξουμε με τις ώρες τον κατάλληλο επαγγελματία στα τηλέφωνα. Σήμερα όλα αυτά ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στο παρελθόν. Χάρη στην «εκρηκτική» ανάπτυξη του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας μπορούμε να αποκτήσουμε όποια υπηρεσία θέλουμε με το πάτημα ενός «κουμπιού». Από μαστορέματα, υπηρεσίες καθαρισμού, μέχρι έξυπνες συσκευές, μπορείτε να βρείτε τα πάντα και το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να σκρολάρετε στο κινητό σας. Το “Smart Home”, “eHome” ή “Smart Living” και γενικά  αυτό που αποκαλούμε “Έξυπνο Σπίτι” είναι ένα trend που διαθέτει μεγάλη δυναμική και αυτό αποδεικνύεται με δύο τρόπους: Αφενός από την ανάπτυξη της αγοράς που αναμένεται να ξεπεράσει τα 160 δισ, δολάρια σε αξία ως το 2028 και, αφετέρου, από το γεγονός πως εταιρείες-κολοσσοί (Google, Samsung, Amazon, Bosch ανάμεσα σε άλλους) επενδύουν σημαντικά ποσά, αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες που υπόσχονται απρόσκοπτη διασύνδεση και ενσωμάτωση του φυσικού με τον ψηφιακό κόσμο στα σπίτια μας. Τo Startupper λοιπόν είναι εδώ για να σας προτείνει τις πιο hi-tech ελληνικές υπηρεσίες για να δώσετε στο σπίτι σας ένα αέρα ανανέωσης.

 

Οι Startups που φτιάχνουν το σπίτι σας

 

Χάρη στις ελληνικές Startups τώρα μπορούμε να βρούμε οποιαδήποτε υπηρεσία χρειαζόμαστε για το σπίτι μας μέσα σε δευτερόλεπτα με λίγα μόνο κλικ στο κινητό ή τον υπολογιστή μας. Πάμε λοιπόν να δούμε που και πως θα βρούμε τις πιο καινοτόμες υπηρεσίες για το σπίτι μας.

Douleutaras: Ένα app για να βρείτε τον μάστορά σας!

H ιστορία του Douleutaras ξεκίνησε όταν μια ομάδα νεαρών ατόμων είχε μια ξεχωριστή ιδέα για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που κάποια στιγμή όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι που δεν είναι άλλο από την εξεύρεση ενός αξιόπιστου επαγγελματία για το σπίτι μας. Αλήθεια, σε όλους μας δεν έχει τύχει, από το πουθενά να χαλάσει μια βρύση στο σπίτι μας ή να δημιουργηθεί κάποιο ηλεκτρικό πρόβλημα; Το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε σε αυτή την περίπτωση είναι «και τώρα τι κάνω; ποιον θα καλέσω;». Αν δεν έχουμε κάποιον “δικό μας” υδραυλικό η ηλεκτρολόγο ή εάν δεν έχουμε κάποιον γνωστό να μας προτείνει έναν, ε τότε ξέρουμε μας περιμένει μεγάλη ταλαιπωρία μέχρι να βρούμε τον κατάλληλο επαγγελματία.

Έτσι λοιπόν, ο Ανδρέας Γραμμάτης, ο Ιωάννης Πουλουπάτης και ο Cezary Szandecki αποφάσισαν να αλλάξουν μια για πάντα τη διαδικασία εύρεσης επαγγελματία, δημιουργώντας μία πλατφόρμα μέσω της οποίας οι χρήστες θα μπορούν μέσα σε δευτερόλεπτα να βρουν αξιολογημένους επαγγελματίες στην περιοχή τους και να ολοκληρώσουν με υψηλότερη αξιοπιστία κάθε εργασία τους. Τα χρόνια που ακολούθησαν η ανάπτυξη της εταιρείας ήταν μετεωρική με τον «Δουλευταρά» να είναι σήμερα η Νο1 Πλατφόρμα Εύρεσης Επαγγελματιών για το Σπίτι, συνεργαζόμενη με περισσότερους από 4.200 αξιολογημένους επαγγελματίες από 90 ειδικότητες. Η ελληνική Startup, κάνοντας τη διαφορά στην αγορά παροχής οικιακών υπηρεσιών, συγκαταλέγεται στις πλέον αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις, διατηρώντας μια ομάδα 100+ ατόμων στο δυναμικό της και καταγράφοντας ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνά το 40% ετησίως.

 

Τι ακριβώς είναι ο Douleutaras

Ο Douleutaras αποτελεί μια online πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή ανθρώπους με διάφορες δεξιότητες και εμπειρία σε οποιοδήποτε αντικείμενο εργασίας, με οποιονδήποτε ψάχνει τον κατάλληλο επαγγελματία για προσωπικό ή εταιρικό project δεδομένης χρονικής διάρκειας.

Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή: ο υποψήφιος «δουλευταράς» μπορεί να δημιουργήσει εύκολα και γρήγορα ένα προφίλ, να συμπληρώσει τις υπηρεσίες που προσφέρει, και να στείλει προσφορές σε «εργοδότες» που αναζητούν αντίστοιχες υπηρεσίες. Αντίστοιχα, ο «εργοδότης» το μόνο που έχει να κάνει είναι να μπει στην πλατφόρμα να συμπληρώσει την φόρμα εργασίας περιγράφοντας το πρόβλημά του και ο έξυπνος αλγόριθμος της πλατφόρμας –μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα– του προτείνει τους καλύτερους επαγγελματίες κοντά στην περιοχή του. Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να συγκρίνει τα προφίλ των επαγγελματιών, να δει τις αξιολογήσεις τους και τα δείγματα εργασιών τους και στη συνέχεια επιλέγει τον επαγγελματία που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του.

Η πλατφόρμα παρέχει πάνω από 90 κατηγορίες επαγγελματιών για επείγουσες εργασίες, τεχνικές εργασίες, ανακαινίσεις, μετακομίσεις, καθαρισμό σπιτιού, ακόμη και υπηρεσίες εκδηλώσεων.

Μάλιστα, για να διασφαλιστεί το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, η ομάδα Υποστήριξης του Douleutaras είναι εκεί για να βοηθήσει τους χρήστες ανά πάσα στιγμή. Για παράδειγμα, μπορείτε να επικοινωνήσετε άνετα με τους επαγγελματίες που χρειάζεστε -μέσω του online chat της πλατφόρμας- και να τους στείλετε φωτογραφίες, βίντεο, ακόμη και ηχητικά μηνύματα προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση. Ακόμα, η πορεία της κάθε εργασίας παρακολουθείται από την αρχή μέχρι το τέλος, παρέχοντας μέχρι και Εγγύηση Εξυπηρέτησης Επιστροφής Χρημάτων.

 

Spiti Experts: Η πλατφόρμα που σας βρίσκει τεχνίτες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Το Spiti Experts είναι μια ελληνική πλατφόρμα που σας βοηθάει να βρείτε άμεσα τον τεχνίτη που ψάχνετε. Η εταιρεία έχει ως έδρα την Θεσσαλονίκη, μία μεγάλη πόλη, όπου όμως υπάρχει ακόμα ζωντανή η ανάγκη της διαπροσωπικής επαφής. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έλαβαν υπόψη τους και οι ιδρυτές της εταιρείας Μαρία Πανέλα και Ζαχαρίας Ναζλίδης και θέλησαν να το αξιοποιήσουν όταν σχεδίαζαν την πλατφόρμα.

Προς το παρόν, στην πλατφόρμα μπορείτε να βρείτε τους επαγγελματίες που χρειάζεστε για εργασίες ανακαίνισης σπιτιού σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Υπάρχουν πάνω από 50 παραδοσιακές και σύγχρονες ειδικότητες για κάθε εργασία στο σπίτι σας.

 

Πώς λειτουργεί

Υπάρχουν 3+1 τρόποι να χρησιμοποιήσει κάποιος την πλατφόρμα και είναι όλοι δωρεάν για το κοινό.

Ο επισκέπτης μπορεί να βρει τους επαγγελματίες για κάθε τεχνική εργασία που χρειάζεται στο σπίτι, να δει τα προφίλ τους και να τους καλέσει απευθείας με ένα κλικ.

Εναλλακτικά, ο επισκέπτης μπορεί να συμπληρώσει ένα γραπτό αίτημα και να λάβει προσφορές από τους επαγγελματίες που μπορούν να αναλάβουν το project του.

Στην ενότητα “Spiti Experts Deals” ο επισκέπτης μπορεί να βρει και να ξεκλειδώσει ειδικές τιμές και εκπτώσεις υπηρεσιών από τους ειδικούς της πλατφόρμας.

Στην ενότητα «Έκτακτη Ανάγκη» είναι ομαδοποιημένοι όλοι οι επαγγελματίες που εξυπηρετούν σε 24ωρη βάση.

 

Protio: Η Startup που θέλει να ξαναχτίσει την Ελλάδα

Η Protio είναι μια prop-tech Startup, η οποία έφερε στην ελληνική αγορά ακινήτων ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, δίνοντας ζωή σε παλιά διαμερίσματα. Ειδικότερα, αξιοποιώντας τα παλιά διαμερίσματα, μέσω της ανακαίνισης και της ενεργειακής αναβάθμισης, με τη συνδρομή καινοτόμων τεχνολογιών, η εταιρεία στοχεύει να συμβάλει ουσιαστικά στην αστική ανάπλαση των πόλεων.

H Protio ιδρύθηκε το 2021 αλλά η πλατφόρμα της μπήκε σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2022. Η εταιρεία είναι το δεύτερο «παιδί» του Αντώνη Φιοράκη. Το πρώτο ήταν η Incrediblue, startup με αντικείμενο τις online ενοικιάσεις σκαφών, που εξαγοράσθηκε το 2018 από την ισπανική Nautal.

Στόχοι της εταιρείας είναι η αναδιαμόρφωση της αγοράς ακινήτων και ο «εκδημοκρατισμός» των επενδύσεων σε ακίνητα από ιδιώτες που ενδιαφέρονται. Το μόνο που χρειάζεται είναι μέσω της πλατφόρμας να γίνουν διαπιστευμένοι επενδυτές ακινήτων και να επιλέξουν το διαμέρισμα το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες και το επενδυτικό τους προφίλ.

Η ελληνική proptech στη συνέχεια αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη διαδικασία, από την αγοραπωλησία ως την ανακαίνιση και την εύρεση ενοικιαστή.

Μετά την ενοικίαση η Protio διαχειρίζεται το διαμέρισμα. Οι επενδυτές φυσικά λαμβάνουν πλήρη ενημέρωση από εξειδικευμένους συμβούλους επενδύσεων ακινήτων για όλη τη διαδικασία, ενώ η εταιρεία βρίσκεται κοντά τους σε όλα τα στάδια μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας.

Το μεγαλύτερο ατού βέβαια της Protio είναι πως εγγυάται και εξασφαλίζει τον πρώτο χρόνο ενοικίων στους επενδυτές.

Κάθε ιδιώτης έχει τη δυνατότητα να γίνει επενδυτής με τρία απλά βήματα μέσω της πλατφόρμας της Protio. Βάσει του επενδυτικού προφίλ έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το διαμέρισμα που επιθυμεί και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του. Αξίζει να σημειωθεί πως τα ακίνητα τα οποία είναι στην πλατφόρμα είναι εκτός αγοράς και διαθέσιμα αποκλειστικά μέσω του Protio.gr.

 

Ανάπτυξη ακινήτων με κριτήρια ESG

Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης της αγοράς ακινήτων η Protio έχει αναπτύξει το μοντέλο «Rebuild-to-Rent». Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία αναλαμβάνει την ανακαίνιση ακινήτων και στη συνέχεια τη διάθεσή τους στην αγορά. Το μοντέλο αυτό εξασφαλίζει την ποιότητα των διαθέσιμων ακινήτων, καθώς προάγει και την ανάγκη μετατροπής των παλαιών διαμερισμάτων και της επαναχρησιμοποίησης τους.

Η ανακαίνιση των παλαιών ακινήτων δεν πραγματοποιείται μόνο για αισθητικούς λόγους. Ο εκσυγχρονισμός συνεπάγεται όχι μόνο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος CO2 αλλά και των λειτουργικών απαιτήσεων μιας κατοικίας, αξιοποιώντας σύγχρονες τεχνολογίες με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση και την αστική ανάπλαση των πόλεων.

 

Code Athena: Η Startup που κάνει το ακίνητό σας πηγή… σταθερού εισοδήματος

Ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη και η δική τους εμπειρία ως τουρίστες και φιλοξενούμενοι σε ένα διαμέρισμα που είχαν νοικιάσει μέσω Airbnb, ήταν η αφορμή για να αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων. Έτσι, ο Γιάννης Χονδρόπουλος, ο Μάρκος Gladkov και ο Γιώργος Αγγελόπουλος δημιούργησαν την Code Athena, μία Startup η οποία προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που χρειάζεται κανείς για να μετατρέψει το ακίνητό του σε πηγή εισοδήματος, αναλαμβάνοντας από τη διαμόρφωση και την προώθηση του σπιτιού έως τη διαχείριση των ενοικιάσεων.

To Code Athena είναι μία εταιρεία που προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που χρειάζεται για να μετατρέψει κανείς ένα σπίτι ή εξοχικό σε πηγή σταθερού εισοδήματος. Υπάρχουν τρία βασικά στάδια για την επιτυχημένη εκμετάλλευση ενός ακινήτου: Το πρώτο στάδιο είναι η διαμόρφωση του σπιτιού, ώστε να είναι κατάλληλο για ενοικίαση. Το τεχνικό τμήμα της εταιρείας μπορεί να βοηθήσει με την επίπλωση, τη διακόσμηση ή ακόμη και με την ανακαίνισή του. Δεύτερο και πολύ σημαντικό στάδιο είναι η προώθηση του ακινήτου.

To Code Athena χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα για να εξασφαλίσει ότι θα έχει κανείς το μεγαλύτερο δυνατό εισόδημα. Ειδικότερα, αξιοποιεί διεθνείς πλατφόρμες όπως η airbnb αλλά και το site μας, χρησιμοποιώντας παράλληλα εξειδικευμένες μεθόδους marketing. Για την επιτυχημένη πορεία ενός ακινήτου παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο μία καλή φωτογράφιση και περιγραφή, που αναδεικνύουν τα δυνατά του σημεία, καθώς και η απευθείας επικοινωνία στη γλώσσα του υποψήφιου πελάτη. Τέλος, η διαχείριση των ενοικιάσεων (όπως check in, check out, καθαριότητα) απαιτούν οργάνωση και συντονισμό, δηλαδή χρόνο και κατάλληλα μέσα, που, ίσως, να μην μπορεί κάποιος να τα διαθέσει. Σε όλα τα παραπάνω αναλαμβάνει το Code Athena.

 

Βρείτε επαγγελματίες καθαρισμού σε δευτερόλεπτα με ένα «κλικ»

 

e-Cleaning: Αν κατεβάσεις το app… καθάρισες!

Οι ιδρυτές της e-Cleaning ονειρεύτηκαν έναν κόσμο χωρίς χαμένο χρόνο, όπου τα καθαριστήρια ρούχων, τα ταπητοκαθαριστήρια, τα πλυντήρια αυτοκινήτων και τα συνεργεία βιολογικού καθαρισμού θα βρίσκονται όλα μέσα σε ένα app, διευκολύνοντας τους καταναλωτές. Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά λένε οι ίδιοι «αν κατεβάσεις το e-Cleaning, καθάρισες».

Τέσσερις Βορειοελλαδίτες, ο Χάρης Τσιρόπουλος, o Ηρακλής Θωμαΐδης, ο Χάρης Δημητρακόπουλος και o Αλέξανδρος Ασημακόπουλος δημιούργησαν την Startup e-Cleaning, για να φέρουν τις υπηρεσίες καθαρισμού στην κυριολεξία στην πόρτα του καταναλωτή.

Στο app της e-Cleaning μπορεί να βρει κανείς από καθαριστήρια ρούχων, ταπητοκαθαριστήρια μέχρι βιολογικούς καθαρισμούς σε σπίτι, αυτοκίνητο και γενικά ό,τι έχει να κάνει με την καθαριότητα. Ακόμα, μέσα από την εφαρμογή μπορεί κάποιος να αναζητήσει και να βρει όποια υπηρεσία θέλει και να την επιλέξει την ημέρα και την ώρα που τον βολεύει έτσι ώστε να εκτελεστεί η καθαριότητα.

 

Ποια είναι η διαδικασία

Τα βήματα είναι απλά: αρχικά ο χρήστης πρέπει να κάνει εγγραφή, συμπληρώνοντας το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνο, το e-mail και τη διεύθυνσή του. Επόμενο βήμα είναι να επιλέξει τις υπηρεσίες που θέλει, αλλά και το κατάστημα που τον εξυπηρετεί. Σιδέρωμα ή πλύσιμο ρούχων, καθαρισμός χαλιών, σπίτι και αυτοκίνητο που λάμπουν από βιοκαθαριότητα, όλες οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την αποστολή της παραγγελίας. Ο χρήστης ζητά συγκεκριμένο ραντεβού, επιλέγοντας από το ημερολόγιο τις ημερομηνίες και ώρες παραλαβής και παράδοσης που τον βολεύουν και στη συνέχεια το κατάστημα έρχεται κυριολεκτικά στην πόρτα του.

 

Clean i.T: Κορυφαία πλατφόρμα παραγγελίας υπηρεσιών καθαρισμού

Είσαι φοιτητής που μένεις μόνος για πρώτη φορά; Μένεις με την οικογένειά σου, αλλά δουλεύεις πάρα πολλές ώρες και δεν προλαβαίνεις να πάρεις ανάσα; Έχεις κάποια ιδιαίτερη περίσταση ή απλά χρειάζεσαι βοήθεια; Τότε το CLEAN i.T είναι για σένα.

Πιο συγκεκριμένα το CLEAN i.T είναι μια από τις κορυφαίες δωρεάν πλατφόρμες παραγγελίας επαγγελματικών υπηρεσιών καθαριότητας στην Ελλάδα. Μέσω της πλατφόρμας, μπορεί κανείς να κλείσει το επόμενο καθάρισμα του ακινήτου του μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, χωρίς να χρειαστεί να ψάξεις καθόλου για να βρεις το κατάλληλο άτομο που θα καθαρίσει τον χώρο σου ή να αγχωθείς για την ποιότητα και την ασφάλεια των υπηρεσιών. Το CLEAN i.T προσφέρει επαγγελματικές υπηρεσίες καθαρισμού και συνεργάζεται αποκλειστικά με τις καλύτερες και πιο γνωστές επαγγελματικές εταιρείες καθαρισμού στην Ελλάδα, οι οποίες διαθέτουν πιστοποιήσεις και ακολουθούν πρωτόκολλα για την διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες τον χρόνο.

 

Πώς θα κλείσεις υπηρεσίες καθαρισμού

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να συνδεθείτε στον λογαριασμό σας ή να δημιουργήσετε έναν λογαριασμό.

Στη συνέχεια θα πρέπει να επιλέξτε είδος ακινήτου, τις υπηρεσίες, την ώρα και την μέρα που σας εξυπηρετεί.

Τέλος, πρέπει να ελέγξτε τα στοιχεία της κράτησης και να προχωρήσετε στην πληρωμή. Για την διαφάνεια της υπηρεσίας όλες οι πληρωμές γίνονται ηλεκτρονικά.

 

Καλλιεργήστε φρέσκα τρόφιμα στο…σπίτι!

 

CityCrop: Ένα hi – tech θερμοκήπιο στο «σαλόνι» σας!

Ποιος δεν θα ήθελε να μπορεί να καλλιεργεί λαχανικά και βότανα στο σπίτι του με το πάτημα ενός κουμπιού; Μέχρι χθες η επιθυμία αυτή άγγιζε τα όρια της επιστημονικής φαντασίας μέχρι που εμφανίστηκε η CityCrop! Ναι καλά ακούσατε! Η ελληνική Startup έχει δημιουργήσει μια συσκευή, η οποία μας επιτρέπει να καλλιεργήσουμε λαχανικά, βότανα, μικρά φρούτα ακόμα και βρώσιμα λουλούδια μέσα στο σπίτι μας. Η εταιρεία ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2015 από τους Χρήστο Ραυτογιάννη και Ευρυβιάδη Μακρίδη όταν αποφάσισαν από κοινού να δημιουργήσουν ένα πρωτοποριακό προϊόν που δίνει λύσεις σε καθημερινές διατροφικές ανάγκες.

Η συσκευή που έχει αναπτύξει η CityCrop λειτουργεί ως ένας έξυπνος κήπος εσωτερικού χώρου που ταιριάζει σε κάθε σπίτι ή επαγγελματικό περιβάλλον και επιτρέπει στον καθένα, ακόμη και εάν δεν έχει γεωπονικές γνώσεις, να καλλιεργήσει τα δικά του φυτά όλο τον χρόνο.

Πώς λειτουργεί

Η εντολή για την καλλιέργειά των λαχανικών ενεργοποιείται μέσω της mobile εφαρμογής που έχει επινοήσει η εταιρεία. Ειδικότερα, η συσκευή συνδέεται στο wi-fi και η καλλιέργεια ξεκινάει με τρία απλά βήματα: ο χρήστης μέσω της εφαρμογής επιλέγει τα φυτά που θα καλλιεργήσει και τα τοποθετεί στις αντίστοιχες θέσεις μέσα στο πλέγμα που εμφανίζεται στην εφαρμογή με την ονομασία “growing area”. Ύστερα, τοποθετεί τις ειδικά σχεδιασμένες κάψουλες –που περιέχουν τους σπόρους– στις αντίστοιχες θέσεις των δίσκων μέσα στη συσκευή και δίνει την εντολή να ξεκινήσει η καλλιέργεια με το πάτημα ενός κουμπιού.

 

Δημιουργήστε το δικό σας smart home

 

Ζούμε στην περίοδο του Internet of Things (IoT), όπου κάθε συσκευή γύρω μας εντάσσεται σε ένα ευρύτερο δίκτυο επικοινωνίας και μεταμορφώνεται σε «έξυπνη συσκευή». Τι είναι όμως μία «έξυπνη» συσκευή; Πολύ απλά μία συσκευή η οποία μπορεί να συνδεθεί σε ένα δίκτυο τοπικό, ασύρματο ή 3G, μπορείτε να τη διαχειριστείτε απομακρυσμένα μέσω του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου σας και σας προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες, τις οποίες η αντίστοιχη συμβατική συσκευή δεν μπορεί. Για παράδειγμα, σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξετε μέσω του κινητού σας τηλεφώνου το θερμοστάτη του καλοριφέρ, το air condition, την ηλεκτρική κουζίνα κ.λπ. Όλες αυτές οι «έξυπνες» συσκευές δημιουργούν συνάμα και ένα «έξυπνο» σπίτι.

Ας δούμε λοιπόν μερικές Startups που κάνουν το σπίτι μας πιο έξυπνο είτε μέσω της IoT τεχνολογίας είτε μέσω καινοτόμων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Entranet: Το housemate φέρνει το «έξυπνο» σπίτι σε πακέτο

Η Entranet του Λευτέρη Παπαγεωργίου έχει δημιουργήσει το housemate ένα εύκολο σύστημα έξυπνου σπιτιού. Πρόκειται ένα ολοκληρωμένο πακέτο με διάφορες plug ‘n’ play συσκευές (διακόπτες, θερμοστάτες, κάμερες κ.τλ). Μπορεί να εγκατασταθεί, να ρυθμιστεί και να αναβαθμιστεί εύκολα και γρήγορα, χωρίς οικοδομικές εργασίες στο σπίτι. Ο έλεγχος πραγματοποιείται μέσω φωνητικών εντολών στα ελληνικά.

Το προϊόν διαθέτει δυνατότητες απομακρυσμένης παρακολούθησης και ελέγχου μέσω εφαρμογής για έξυπνα κινητά αλλά και μέσω υπολογιστή. Για το συγκεκριμένο σύστημα ελέγχου έξυπνου σπιτιού δεν είναι απαραίτητη οποιαδήποτε γνώση ή δεξιότητα στις νέες τεχνολογίες και γι᾽αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις ηλικιακές ομάδες των καταναλωτών.

 

HAM Systems: Εξ αποστάσεως έλεγχος ηλεκτρικών συσκευών

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να ελέγχετε την ενέργεια που καταναλώνει το σπίτι σας από οπουδήποτε βρίσκεστε μέσω του κινητού σας; Να ρυθμίζετε τη θερμοκρασία ή την υγρασία του χώρου σας ή του φορτίου σας με φωνητική εντολή και λαμβάνετε ειδοποίηση εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα πάλι μέσω του κινητού σας;

Μπορεί αυτή η προοπτική να φαίνεται βγαλμένη από ταινία, ωστόσο η HAM (Home Automation and More) Systems έχει κάνει το σενάριο αυτό πραγματικότητα αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει το Internet Of Things (Διαδίκτυο των Πραγμάτων).

Η εταιρεία η οποία ιδρύθηκε το 2016 από τον Παναγιώτη Πάμπαλο και τον Λευτέρη Χατζηπέτρου έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και λογισμικού.

Η πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει η εταιρεία επιτρέπει στον χρήστη να ελέγχει και να παρακολουθεί την επιχείρησή και την οικία του από απόσταση ανά πάσα στιγμή, να μειώνει την κατανάλωση ενέργειας των συσκευών του και να ορίζει αυτοματισμούς που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής του.

Το σύστημα της εταιρείας ξεχωρίζει από όλα τα ανταγωνιστικά προϊόντα και προσφέρει μοναδικά οφέλη, όπως είναι:

1.Έλεγχος λειτουργίας και εποπτεία των ηλεκτρικών συσκευών μέσω Internet.

Παραδείγματα:

-Μέτρηση θερμοκρασίας σε επαγγελματικά ψυγεία και καταψύκτες, απομακρυσμένη εποπτεία και άμεσες ειδοποιήσεις σε περιπτώσεις βλάβης (συσκευή HAM ThermoSense)

-Απομακρυσμένος έλεγχος θερμοσίφωνα και χρονοπρογραμματισμός του (συσκευή HAM DinSwitchM)

-Απομακρυσμένη ενεργοποίηση/απενεργοποίηση κλιματιστικού και ορισμών κανόνων λειτουργίας του βάσει της θερμοκρασίας και της υγρασίας του χώρου (συσκευή HAM RemoteAC)

-Συνεχής μέτρηση και καταγραφή της κατανάλωσης ενέργειας ενός χώρου, είτε σε μονοφασικό είτε σε τριφασικό φορτίο (HAM DinSwitchM, HAM DinMeter3P), με σκοπό την αναγνώριση ενεργοβόρων συσκευών και την εξοικονόμηση ενέργειας

2.Χρονοπρογραμματισμός λειτουργίας των ηλεκτρικών συσκευών

3.Λειτουργία μέσω ενός απλού Wi-Fi router – εύκολη εγκατάσταση

4.Καταγραφή των μετρούμενων μεγεθών για πάντα

5.Εκτύπωση καταγραφών σε αρχεία μορφής PDF ή CSV

6.Ορισμός κανόνων λειτουργίας και αυτοματισμών

7.Εξοικονόμηση ενέργειας

8.Συσκευές που δεν επηρεάζουν την αισθητική του χώρου

9.Εύκολη διαχείριση μέσω εφαρμογής (app) για smartphones και ιστοσελίδας (web app)

10.Άμεσες ενημερώσεις του χρήστη μέσω push notification, SMS, email και τηλεφωνικής κλήσης

11.Φωνητικές εντολές στις συσκευές με τη χρήση του Amazon Alexa και Google Home

 

Ensight: Η Startup που μετράει το ρεύμα που καταναλώνουμε

Η Ensight είναι μία βραβευμένης από το MIT τεχνολογική εταιρεία που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (AI) για την ανίχνευση και βελτιστοποίηση της ενεργειακής κατανάλωσης σε κάθε είδους κτίρια

Εφαλτήριο αυτής της ιδέας αποτέλεσε μία μεταπτυχιακή διατριβή η οποία πραγματευόταν ως θέμα ένα application, μία εφαρμογή που θα μπορεί να παρακολουθεί και να προβλέπει με ακρίβεια την κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι εκπονητές της εν λόγω διατριβής, Μιχάλης Μανής και Απόλλωνας Κωνσταντόπουλος κατάφεραν να μετουσιώσουν στην πράξη την εφαρμογή αυτή, ιδρύοντας την Startup Ensight.

Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη Startup που καταφέρνει να κάνει απευθείας μέτρηση και πρόβλεψη κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας με την βοήθεια αλγορίθμων machine learning και τεχνητής νοημοσύνης οι οποίοι εν τέλει μας δίνουν τη δυνατότητα να δούμε μείωση στον εκκαθαριστικό μας λογαριασμό.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνει ο καταναλωτής είναι να κατεβάσει την εφαρμογή. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εγκατάσταση ενός μετρητή στον κεντρικό ηλεκτρονικό πίνακα του χρήστη και από εκεί θα παρακολουθείται κάθε στιγμή η κατανάλωση του ρεύματος.

Παράλληλα, η εφαρμογή εκπαιδεύει τον εκάστοτε χρήστη, είτε πρόκειται για οικιακό καταναλωτή είτε για επιχείρηση, μέσω διαδραστικών training videos, ώστε να εμφυσήσει μία κουλτούρα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, η οποία θα συντελείται με τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, με απώτερο στόχο να αλλάξει συνήθειες ως προς το ενεργειακό του προφίλ.

 

Πώς θα είναι τα έξυπνα σπίτια του μέλλοντος

 

Αναμφίβολα ζούμε πλέον στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, έτσι λοιπόν αναμένουμε ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και η μηχανική μάθηση θα συνεχίσουν και στο μέλλον να επεκτείνουν τις δυνατότητες των συσκευών που έχουμε γύρω μας.

Η αυτοματοποίηση σίγουρα θα συνεχίσει να κερδίζει έδαφος. Τα συστήματα που μαθαίνουν τα πρότυπα, τις συνήθειες, τις προτιμήσεις και την αυτόνομη λειτουργία ενός ατόμου είναι απαραίτητα με τον αυξανόμενο αριθμό συσκευών αυτοματισμού στο σπίτι. Για παράδειγμα, η χρήση φωνητικού ελέγχου ή ελέγχου πολλαπλών εφαρμογών για κάθε συσκευή καθιστά τη χρηστικότητα απαραίτητη.

Την ίδια ώρα, καθώς η τεχνολογία φωνής και τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται συνεχώς, πλησιάζουμε πιο κοντά σε ένα κόσμο χωρίς οθόνες ή διεπαφές, βασιζόμενοι αποκλειστικά σε έξυπνες φωνητικές εντολές και προγνωστική συμπεριφορά. Προβλέποντας τι χρειάζεστε μέσω ζωντανών αισθητήρων και προσωπικών μοτίβων, οι συσκευές μας θα είναι προσωποποιημένες και θα έχουν πολύπλευρες δυνατότητες.

Τέλος, η διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης μέσω έξυπνων συσκευών θα είναι η νέα μεγάλη tech τάση. Στο μέλλον οι ίδιες οι συσκευές θα μπορούν να έχουν επικοινωνία με ιατρικούς επαγγελματίες, ώστε να ενημερώνονται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή να βρίσκουν λύσεις για άτομα που δεν μπορούν να διαχειριστούν μεγάλες μετακινήσεις ή έχουν περίεργο πρόγραμμα. Όπως καταλαβαίνουμε λοιπόν  η ζωή μας στο μέλλον θα είναι πολύ διαφορετική από ότι είναι τώρα, πολλά πράγματα που κάποτε βλέπαμε μόνο στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας αναμένεται να γίνουν μέρος της ζωής μας τις επόμενες δεκαετίες, ενώ το βιοτικό μας επίπεδο σίγουρα θα βελτιωθεί δραστικά.

 

 

 

 

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Startupper MAG #41

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις