Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ο ήλιος μπορεί να φέρει startups …και το θεσμικό πλαίσιο να τα διώξει

Πόσες φορές έχετε ακούσει τα τελευταία χρόνια την ατάκα ότι «τα μυαλά φεύγουν από την Ελλάδα αναζητώντας μία καλύτερη τύχη»; Πολλές, είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Και αναρωτιέσαι μήπως ήρθε η ώρα να γίνει το αντίστροφο ακριβώς: να έρθουν μυαλά στη χώρα μας. Γιατί να έρθουν; Πολύ απλά, λόγω …καιρού.

Είμαι βέβαιος ότι αρκετοί από εσάς θα αρχίσουν να σκέφτονται …διάφορα γι’ αυτή την τοποθέτηση. Όμως, αν το σκεφτείτε λίγο καλύτερα, η Ελλάδα έχει τις ιδανικές συνθήκες εργασίας για έναν επίδοξο νέο επιχειρηματία. Ο καλός καιρός σου δημιουργεί μεγαλύτερη ευεξία, είσαι περισσότερο χαρούμενος, έχεις περισσότερο κέφι και δημιουργικότητα. Μπορεί, βέβαια, να είναι λίγο δύσκολο να συγκεντρωθείς αν βλέπεις από το παράθυρο σου τη θάλασσα αλλά και πάλι είναι πολύ καλύτερα από το να βλέπεις από το παράθυρο σου τη βροχή να μη σταματάει όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.

Πρακτικά, ένας κόμβος καινοτομίας σε μία περιοχή όπως είναι η Γλυφάδα ή το Φάληρο στην Αττική, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, στα Χανιά, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο θα μπορούσε να προσελκύσει ανθρώπους απ’ όλη την Ευρώπη που θέλουν να μετατρέψουν την καινοτόμα ιδέα τους σε επιχείρηση. Θεωρώ ότι σε ένα δίλημμα μεταξύ Αθήνας και Άμστερνταμ, ο αττικός ήλιος θα ήταν ένα μεγάλο ατού.

Γενικότερα, οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα είναι καλύτερες. Σε ποια άλλη πρωτεύουσα χρειάζεσαι λιγότερο από μία ώρα για να πας από το κέντρο της σε μία παραλία; Ακόμη και η νυχτερινή ζωή είναι ένα άλλο πλεονέκτημα αν συζητάμε για ανθρώπους 25-35 ετών. Και στην ελληνική επαρχία οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ καλύτερες.

Άλλα είναι τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα όσον αφορά στην προσέλκυση startups. Το ανύπαρκτο θεσμικό πλαίσιο, η γραφειοκρατία όσον αφορά στην ασφάλιση και τη φορολόγηση των εργαζομένων μίας επιχείρησης, όπως, φυσικά, και η απουσία ενός επενδυτικού οικοσυστήματος που θα μπορούσε να υποστηρίξει μία τέτοια προσπάθεια. Προβλήματα που απαιτούν αρκετό χρόνο για να επιλυθούν και για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω να αντιμετωπίζονται ούτε καν σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Μακάρι, ειλικρινά, να διαψευστώ αλλά μου μοιάζει δύσκολο. Αλλά σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να ονειρευόμαστε έτσι δεν είναι;

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις