Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Νεκτάριος Φαρμάκης: “Η Δυτική Ελλάδα οφείλει να καταστεί Πόλος Καινοτομίας”

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας μιλά αποκλειστικά στο Startupper.gr για την περιοχή που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε "Silicon Valley" της Ελλάδας καθώς φιλοξενεί αρκετές startups, κάποιες εκ των οποίων μάλιστα έχουν ήδη καταφέρει το δικό τους success story

Με αφορμή της πρόσφατη εξαγορά της Think Silicon από την αμερικανική Applied Materials, γίνεται πολύς λόγος τελευταία για το “οικοσύστημα” της Πάτρας, τις εταιρείες αλλά και την καινοτομία που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή, ενώ παράλληλα συζητιέται το πως αυτή η “κυψέλη” που έχει δημιουργηθεί, θα μεγαλώσει και θα… αναπαραχθεί.

Η Δυτική Ελλάδα έχει βρεθεί – δικαίως – στο επίκεντρο και όλοι περιμένουν την “επόμενη μέρα”, με διαρκή ανάπτυξη και τέτοιες, μεγάλες συμφωνίες. Ποια είναι όμως η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην περιοχή; Ποιες είναι οι δυνατότητές της και ποια είναι τα βήματα που θα την κάνουν την “τεχνολογική πρωτεύουσα” της χώρας; Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μιλά στο Startupper.gr και απαντά σε όλα τα παραπάνω.

Startupper.gr: Μοιάζει λίγο παράδοξο να μιλάμε για επιχειρηματικότητα και για startups σε μία περίοδο που η χώρα αρχίζει να βγαίνει σταδιακά από το lockdown και να προσπαθεί να επανέρθει σε κανονικούς ρυθμούς, ωστόσο μάλλον δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο το «σήμερα» και τις δυσκολίες του, αλλά και το «αύριο». Συμφωνείτε;

Απόλυτα. Μάλιστα, μπορεί το προηγούμενο διάστημα το κύριο βάρος της προσοχής μας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να έπεσε στην προστασία της δημόσιας υγείας κα την ενίσχυση των νοσηλευτικών μονάδων της περιοχής, αλλά ούτε στιγμή δεν σταματήσαμε να σχεδιάζουμε και τα βήματα της «επόμενης μέρας», γνωρίζοντας μάλιστα τις ιδιαιτερότητες και τις νέες δυσκολίες που φέρνει η πανδημία.

Startupper.gr: Τι προβλέπει λοιπόν ο σχεδιασμός της «επόμενης μέρας» για την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας;

Προβλέπει τη διαμόρφωση ενός νέου και υλοποιήσιμου με μεγάλες ταχύτητες στρατηγικού σχεδίου στήριξης της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής συνοχής. Το σχέδιο, που θα είναι συμπληρωματικό των κυβερνητικών δράσεων, στοχεύει αφενός στην υποστήριξη των επιχειρήσεων για την πολύ δύσκολη χρονιά που διανύουμε και αφετέρου, στην αξιοποίηση ή και αναδιαμόρφωση δράσεων του τρέχοντος ΕΣΠΑ, ώστε οι επιχειρήσεις της Δυτικής Ελλάδας να βγουν ακόμα πιο ισχυρές και ανταγωνιστικές στο «ξέφωτο». Και όλα αυτά, με προσήλωση στις θέσεις εργασίας. Όπως τονίσαμε και πρόσφατα στους τοπικούς παραγωγικούς φορείς, όλοι θέλουμε, όχι μόνο να μην χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες!

Startupper.gr: Εντός αυτών των πλαισίων, πως διαμορφώνεται το «τοπίο» της νεανικής επιχειρηματικότητας και των startups στην περιοχή, αλλά και τι μπορεί να προσφέρει;

Ξεκινώντας από το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι startups της περιοχής μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο, τόσο αυτοτελώς ως επιχειρήσεις που μπορούν να επωφεληθούν από τα νέα «εργαλεία», όσο όμως και ως πολύτιμοι βοηθοί και συνεργάτες, συνολικά του επιχειρείν στη Δυτική Ελλάδα. Εξάλλου, η καινοτομία και η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών στην επιχειρηματικότητα, αποτελούν το «κλειδί» που θα ανοίξει για όλους την πόρτα του μέλλοντος.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το σημερινό «τοπίο», στη Δυτική Ελλάδα υπάρχουν αρκετές startups, κάποιες εκ των οποίων μάλιστα έχουν ήδη καταφέρει το δικό τους success story. Το μεγαλύτερο πρόβλημα μάλλον είναι ότι δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα ένα οργανωμένο περιβάλλον που να διαχέει την πληροφορία οριζόντια και να ωθεί σε συνέργειες που θα μπορούσαν να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη και κυριολεκτικά, να αναδείξουν την περιοχή σε πρωτεύουσα της καινοτομίας. Και είναι πραγματικά κρίμα που επί χρόνια δεν έχει δομηθεί μία συγκροτημένη στρατηγική ανάπτυξης των startups, αλλά και σύνδεσής τους με την υπόλοιπη επιχειρηματικότητα σε μία περιοχή που δραστηριοποιούνται μεγάλα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα.

Startupper.gr: Και τι σκοπεύει να κάνει η Περιφέρεια για να το αλλάξει αυτό;

Πρώτον, τo επόμενο διάστημα θα βγάλουμε προσκλήσεις που ξεπερνούν τα 15 εκατομμύρια ευρώ για τομείς όπως οι τεχνολογίες, οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής, η μεταποίηση, ο τουρισμός. Περιμένουμε κυρίως τους νέους επιχειρηματίες να ανταποκριθούν και να επωφεληθούν. Δεύτερον, αποτελεί προεκλογική μας δέσμευση που θα ξεκινήσει να υλοποιείται άμεσα, την οργάνωση ενός συνεχούς διαλόγου μεταξύ των startups της περιοχής μας με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς υπό την σκέπη της Περιφέρειας. Στόχος, η δημιουργία ενός μόνιμου διαύλου επικοινωνίας.

Ακόμα, αναζητούμε χώρους για τη δωρεάν στέγαση start ups και την παροχή μέσων που θα επιταχύνουν τις προσπάθειές τους. Επίσης, με τη συνδρομή των ακαδημαϊκών και ερευνητικών κέντρων της περιοχής, θέλουμε να προχωρήσουμε σε μία συνολική χαρτογράφηση των δυνάμεων και αδυναμιών, των τομέων αιχμής καθώς των ευκαιριών που υπάρχουν, προκειμένου να βοηθήσουμε ώστε η καινοτομία να έχει πρακτικό αποτέλεσμα, αλλά και συγκεκριμένο «μπούσουλα» με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας. Τέλος, θέλω να σας πω ότι ως Περιφέρεια πιστεύουμε πως η Δυτική Ελλάδα οφείλει να καταστεί επίσημα Πόλος Καινοτομίας από το κράτος και αυτό είναι κάτι που αποτελεί μία διεκδίκησή μας προς την κεντρική εξουσία.

Startupper.gr: Πιστεύετε, δηλαδή, πως η Δυτική Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε μία Silicon Valley της χώρας;

Η Δυτική Ελλάδα, πρώτον είναι μια περιοχή που «διψάει» για επενδύσεις και ανάπτυξη, αλλά και με πολλούς τομείς για να μετουσιωθεί σε πράξη η καινοτομία. Διαθέτει έναν μεγάλο πρωτογενή τομέα, στρατηγική θέση για τις μεταφορές και το εμπόριο, αλλά και δυνατότητες 12μηνου τουρισμού. Δεύτερον, όπως ήδη είπα, διαθέτει πολλά σημαντικά ερευνητικά κέντρα όπως το ΙΤΥΕ – Διόφαντος, το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων. Διαθέτει κυψέλες καινοτομίας με διεθνή και πετυχημένη πορεία όπως το Επιστημονικό Πάρκο και το Corallia. Επίσης, ιδιαίτερα η Πάτρα των δεκάδων χιλιάδων φοιτητών είναι μία από τις πιο νεανικές και δυναμικές πόλεις της Ελλάδας.

Σε αυτά, πρέπει να προσθέσω και κάποιες πολύ μεγάλες επιτυχίες τοπικών startups, όπως την πρόσφατη εξαγορά τοπικής εταιρείας από αμερικάνικη με ποσό που όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα μπορεί και να ξεπέρασε τα 20 εκ. ευρώ, γεγονός που συνιστά την μεγαλύτερη ή μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην ιστορία της χώρας. Όλα αυτά δείχνουν πως είμαστε μία Περιφέρεια πολλών και υψηλών δυνατοτήτων. Ίσως δεν χρειάζεται να μιλάμε για «silicon valley» ή να οραματιζόμαστε ξένα μοντέλα που δεν μπορούμε να φτιάξουμε ή και δεν μας ταιριάζουν. Ας μιλάμε καλύτερα για την «Ελλάδα του 21ου αιώνα» και ειδικότερα, για τη «Δυτική Ελλάδα του 21ου αιώνα». Το μέλλον πρέπει να ξεκινήσει… τώρα!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις