Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γιάννης Τσακίρης: “Ετοιμάζεται το Seed fund για Startups”

Σε συνέχεια της συνέντευξης που είχε δώσει στο STARTUPPER MAG, όπου είχαν ανακοινωθεί τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για Startups, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ιωάννης Τσακίρης, ανέφερε μερικά ακόμα στοιχεία για τη δημιουργία ειδικού ταμείου στο πρώτο Ελληνογερμανικό Φόρουμ Καινοτομίας, με τίτλο «Η καινοτομία ως μοχλός ανάπτυξης – Μία ελληνογερμανική συνεργασία», το οποίο διοργανώνουν από κοινού το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

Το Seed Fund θα έχει τη λογική παρόμοιων χρηματοδοτικών οχημάτων τα οποία λειτουργούν εδώ και καιρό στο Ισραήλ, τη Γαλλία και άλλες χώρες, όπου το κράτος δίνει με μορφή επιχορήγησης ποσό της τάξης 100 – 250 χιλ. ευρώ η οποία είναι στην ουσία η πρώτη χρηματοδότηση, Pree-seed / Seed, στις Startups.

Το βασικό θέμα που προκύπτει είναι ποιες εταιρείες θεωρούνται Startus ή θα θεωρηθούν Startups, και ειδικά καινοτομικές, από τη κυβέρνηση μια και για άλλη μια φορά έγινε αναφορά των όρων “έρευνα” και “καινοτομία” από τον κ. Τσακίρη. Προφανώς δεν θα αφορά μόνο ερευνητικές Startups, αλλά ένα app παραγγελίας φαγητού, ένα νέο brand αφεψημάτων ή το φυτικό κρέας είναι καινοτομικές Startups;

Το θέμα είναι αρκετά πολύπλοκο και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να προσεγγιστεί με προσοχή και τη σωστή (εθνική) στρατηγική η οποία θα πρέπει να συγκλίνει προς το χτίσιμο ενός πραγματικού οικοσυστήματος.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Ιωάννης Τσακίρης τόνισε: «χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα και καινοτομία στην Ελλάδα και στην ΕΕ για να κρατήσουμε τη θέση που έχει η Ευρώπη διεθνώς. Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες είναι μεγάλες. Όμως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε σε ένα περιβάλλον συνεργατικής καινοτομίας».

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή εμπειρία των χρηματοδοτήσεων της καινοτομίας και της έρευνας μέσα από ειδικά ταμεία τόνισε ότι και στην «Ελλάδα είναι στα άμεσα πλάνα η δημιουργία ειδικού ταμείου ώστε να χρηματοδοτήσει στο στάδιο της “σποράς” την καινοτομία μέσα από την αναπτυξιακή τράπεζα όπως και το να δημιουργήσουμε επιταχυντές».

Αναφερόμενος στην ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της έρευνας επεσήμανε ότι είναι η πλέον επιτυχημένη διμερής συνεργασία στον τομέα που έχει κάνει η ΓΓΕΕΤ ήδη από τη δεκαετία του 1970.  «Στο πλαίσιο αυτό έχουν στηριχθεί 642 κοινά ερευνητικά έργα και έχουν υπογραφεί και 18 πρωτόκολλα συνεργασίας» ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Παιδείας και Έρευνας Thomas Rachel, ανέφερε ότι “οι επιτυχημένες καινοτομίες χρειάζονται έρευνα σε ανώτατο επίπεδο, καθώς οι υψηλές αποδόσεις στην επιστήμη και στην έρευνα, είναι που χτίζουν τη βάση για ένα επιτυχημένο οικονομικό και καινοτόμο σύστημα. Σχολιάζοντας το ελληνογερμανικό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας σημείωσε ότι, αποτελεί ήδη από το 2013 ένα φωτεινό σηματοδότη της διμερούς συνεργασίας.

Μέχρι τώρα πραγματώθηκαν /πραγματώνονται 47 έργα με εταίρους από το επιχειρείν και την επιστήμη. Η Γερμανία και η Ελλάδα επενδύουν στο πρόγραμμα σχεδόν 14 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δράση που εστιάζει στη ιδιαίτερη σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών” τόνισε και πρόσθεσε ότι κατά το σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του κοινού προγράμματος, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στο:
– Να επιλέξουν θέματα, που είναι μεγάλης σημασίας για τη Γερμανία, την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, όπως η ενέργεια, η υγεία, η πληροφορική, οι βιοεπιστήμες, οι κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.
– Να ενταχθούν νέοι επιστήμονες από νωρίς και με υπευθυνότητα σε διεθνή ερευνητικά έργα.
– Να συμπορεύονται με τις εξελίξεις στα ευρωπαϊκά πλαίσια.
– Να υπάρχει συνεργασία μεταξύ επιστήμης και επιχειρείν από τις δύο χώρες.

Ο Thomas Rachel συμπλήρωσε ότι την άνοιξη του 2020 πρόκειται να παρουσιαστούν κάποια αποτελέσματα των τωρινών προγραμμάτων στη διάρκεια ενός Midterm-Meeting στο Βερολίνο, ενώ αναφερόμενος στους συμμετέχοντες στο πάνελ, επεσήμανε ότι εκπροσωπούν άκρως επιτυχημένα έργα του πρώτου ερευνητικού προγράμματος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις