Δικαίωση για την Airbnb στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

0

Μια σημαντική νίκη πέτυχε σήμερα η αμερικανική Αirbnb, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι είναι μία online πλατφόρμα και όχι μια κανονική κτηματομεσιτική εταιρεία και επομένως μπορεί να εξαιρεθεί από τους αυστηρούς κανόνες της Ε.Ε. για την κτηματαγορά.

Το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της ΕΕ εξέτασε την υπόθεση της Airbnb μετά από κατηγορίες της Ένωσης Τουρισμού της Γαλλίας ότι παραβιάζει τη νομοθεσία της χώρας ωστόσο έκρινε ότι δεν χρειάζεται να διαθέτει επαγγελματική άδεια κτηματομεσίτη, καθώς η Γαλλία δεν κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απαίτηση αυτή σύμφωνα με την οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Επιπλέον, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε η υπηρεσία που παρέχει το Airbnb πρέπει να χαρακτηρισθεί ως «υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας» εμπίπτουσα στην οδηγία 2000/31 για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Με βάση την σημερινή απόφαση, η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα στην Γαλλία και δεν θα χρειαστεί να έχει άδεια κτηματομεσίτη.

Για την Airbnb η γαλλική υπόθεση ήταν εξαιρετικά σημαντική, καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί με την εταιρεία στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, που θα οργανωθούν στο Παρίσι. Παράλληλα, η απόφαση του Δικαστηρίου θεωρείται σημαντική για ολόκληρο τον κλάδο αφού αναμένεται να έχει συνέπειες και σε άλλες χώρες.

Share.

About Author

Newsroom

Tο πρώτο ειδησεογραφικό πόρταλ στην Ελλάδα για τις startups, που αναδεικνύει τα νέα και τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος. Εκτός από την καταγραφή του ελληνικού οικοσυστήματος καλύπτει τα τεκταινόμενα και τις διεθνείς τάσεις σε ό,τι αφορά στις startups, τις επενδύσεις, τις νομικές και φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στα επιχειρηματικά οικοσυστήματα της Ευρώπης και του κόσμου.

Comments are closed.