Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Στο στόχαστρο των ιταλικών αρχών για φοροαποφυγή η Meta

Η μητρική εταιρεία του Facebook, το Instagram και το WhatsApp ερευνάται για φοροαποφυγή ύψους 870 εκατομμυρίων ευρώ

Στο στόχαστρο των ιταλικών αρχών για φοροαποφυγή βρίσκεται η Meta. Πιο συγκεκριμένα, η εισαγγελία του Μιλάνου ξεκίνησε έρευνα κατά του τεχνολογικού κολοσσού που ελέγχει το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, για φοροαποφυγή ύψους 870 εκατομμυρίων ευρώ. Η έρευνα διεξάγεται από την Ιταλική Οικονομική Αστυνομία Guardia di Finanza και αφορά τη χρονική περίοδο μεταξύ 2015 και 2021.

Όπως υποστηρίζει ο ιταλικός τύπος η όλη έρευνα σχετίζεται με τη μη καταβολή φόρου προστιθέμενης αξίας για τις εγγραφές χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί οι εγγραφές αυτές να είναι δωρεάν, ωστόσο ο κάθε χρήστης συναινεί στο να δώσει στην εταιρεία τα διάφορα προσωπικά του στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά μπορούν να αποτελέσουν στη συνέχεια ένα πολύτιμο σημείο αναφοράς για την πώληση σειράς προϊόντων, καθώς και για πολλές διαφημιστικές εκστρατείες.

Τι απαντά η Meta

Η Meta δεν αποδέχεται τις κατηγορίες με τον εκπρόσωπό της εταιρείας να απαντά ότι «καταβάλλει το σύνολο των φόρων που της αναλογούν σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «διαφωνεί κάθετα με την ιδέα ότι η είσοδος των χρηστών στις διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να υπόκειται σε καταβολή φόρου προστιθέμενης αξίας». Πάντως, τόνισε ότι η εταιρεία σκοπεύει να συνεργαστεί με τις αρχές.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα είναι η πρώτη φορά που μία εισαγγελική έρευνα επικεντρώνεται στο οικονομικό βάρος των προσωπικών στοιχείων των χρηστών και όχι στην προστασία των προσωπικών δεδομένων τους.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις