Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

WE LEAD: Η ΜΚΟ που θέλει να αλλάξει τους όρους για τις γυναίκες στην τεχνολογία

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τη γυναικεία ενδυνάμωση στον τομέα της τεχνολογίας ξεκινά σήμερα τη λειτουργία του στην Ελλάδα

Το WE LEAD, ένας νέος μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τη γυναικεία ενδυνάμωση στο χώρο της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων ξεκινά σήμερα τη λειτουργία του στην Ελλάδα. Ο οργανισμός ιδρύθηκε από το Libra Philanthropies και λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα. Όραμά του είναι ένας τεχνολογικός κόσμος όπου όλες οι γυναίκες – σις και τρανς – έχουν ίσες ευκαιρίες να εισέλθουν, να αναπτυχθούν και να ηγηθούν.

Σύμφωνα με έρευνες, οι διακρίσεις λόγω φύλου στην τεχνολογία είναι ένα συνεχές παγκόσμιο πρόβλημα που διαιωνίζει την ανισότητα και οδηγεί σε χαμένες ευκαιρίες για καινοτομία και πρόοδο, όπως επίσης και σε μη συμπεριληπτικά προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας. Πρόσφατη έρευνα σε 40 ελληνικές Startups αποκάλυψε ότι μόνο το 19,5% των εργαζόμενων σε tech ρόλους (engineering, data και product) ήταν γυναίκες. Το ποσοστό για τις engineers ήταν πολύ χαμηλότερο, στο 15,6%, ενώ το ποσοστό των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους είναι περίπου 12,6%. Παράλληλα, έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 38% των γυναικών στην τεχνολογία σχεδιάζει να παραιτηθεί από τη δουλειά του στο άμεσο μέλλον λόγω διακρίσεων φύλου που έχουν βιώσει μεταξύ άλλων.

Το WE LEAD ιδρύθηκε για να βάλει τέλος σε αυτό το μοτίβο. Μέσω ενός ολιστικού προγράμματος επαγγελματικής ανάπτυξης, το οποίο σχεδιάστηκε με τη βοήθεια κορυφαίων εκπαιδευτικών οργανισμών και επαγγελματιών του χώρου, το WE LEAD παρέχει σε όσες γυναίκες επιθυμούν τα απαραίτητα εργαλεία και γνώσεις που χρειάζονται για να χτίσουν μια σταθερά αναπτυσσόμενη καριέρα και να γίνουν οι ηγέτιδες της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων του αύριο. Ταυτόχρονα, οι συμμετέχουσες έχουν πρόσβαση σε προγράμματα mentoring και peer support, καθώς και σε ευκαιρίες εργασίας και δικτύωσης – όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα μιας ισχυρής κοινότητας, στην οποία συμμετέχουν επαγγελματίες κάθε γένους από όλο τον κόσμο.

«Η τεχνολογία αλλάζει διαρκώς τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, μαθαίνουμε και αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας. Όταν οι γυναίκες καλύπτουν ποσοστό μικρότερο του 30% των tech θέσεων εργασίας παγκοσμίως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως διακρίσεις λόγω φύλου παρατηρούνται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, από την οικονομία και την εκπαίδευση μέχρι την κοινωνία και την πολιτική, ενώ πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα και εργαλεία που έχουν μεγάλη επίδραση στην καθημερινότητά μας δεν είναι συμπεριληπτικά. Στόχος μας στο WE LEAD είναι να οδηγήσουμε τον κλάδο της τεχνολογίας σε ένα πιο ισότιμο μέλλον μέσα από την ενδυνάμωση της θέσης των γυναικών, σε συνεργασία με επαγγελματίες του χώρου, εταιρείες, οργανισμούς και ιδρύματα που μοιράζονται το ίδιο όραμα για το μέλλον της τεχνολογίας με εμάς», είπε η Ελένη Ακτύπη, Managing Director του WE LEAD.

Η Jen Clarke, Executive Director του Libra Philanthropies, ανέφερε σχετικά «Οπουδήποτε στον κόσμο, σε επιχειρήσεις και κοινωνίες, όπου οι γυναίκες δεν έχουν απλά μια θέση στο “τραπέζι” αλλά κατέχουν ηγετικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, μεγιστοποιούνται οι δυνατότητες του ανθρώπινου κεφαλαίου. Βασική μας προτεραιότητα στο Libra Philanthropies είναι η  ενδυνάμωση των γυναικών στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε μέσα από προγράμματα και οργανισμούς όπως είναι το WE LEAD. Με την Ελένη στο “τιμόνι”, είμαι αισιόδοξη για τον αντίκτυπο που θα έχει ο οργανισμός στον κλάδο της τεχνολογίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό». 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις