Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ιδεών Κοινωνικής Καινοτομίας: Πρώτη θέση για το 1ο Γυμνάσιο Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια Θεσσαλονίκης

Σχολικές ομάδες από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών, καταθέτοντας ευφάνταστες προτάσεις δράσεων που στόχο τους έχουν να απαντήσουν σε ένα κοινωνικό ή περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί την κοινότητά τους, εντός ή εκτός σχολείου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του British Council, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, με τίτλο «Skills Clubs: Δεξιότητες νέων για τον 21ο αιώνα», ολοκλήρωσε τη δεύτερη χρονιά υλοποίησής του σε σχολεία της χώρας μας, με τη διοργάνωση του 2ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ιδεών Κοινωνικής Καινοτομίας, που έλαβε χώρα την Τρίτη 16 Μαΐου 2023 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων. Σχολικές ομάδες από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών, καταθέτοντας ευφάνταστες προτάσεις δράσεων που στόχο τους έχουν να απαντήσουν σε ένα κοινωνικό ή περιβαλλοντικό πρόβλημα που απασχολεί την κοινότητά τους, εντός ή εκτός σχολείου. Πέντε από αυτές τις ομάδες προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού διεκδικώντας το πολυπόθητο έπαθλο μπροστά από μια τριμελή κριτική επιτροπή που αξιολόγησε τις προτάσεις των μαθητών, με βάση τον ξεχωριστό κοινωνικό τους αντίκτυπο και την καινοτομία του πλάνου τους.

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό οι ομάδες παρουσίασαν τις προτάσεις τους, συνομίλησαν με την κριτική επιτροπή και αντάλλαξαν μεταξύ τους ιδέες και δυνατότητες συνεργασίας. Στο τέλος του διαγωνισμού, η κριτική επιτροπή ολοκληρώνοντας το δύσκολο έργο της ανακοίνωσε τα αποτελέσματα: Την πρώτη θέση στον διαγωνισμό κατέλαβε η ομάδα με τίτλο «Touch Think Pick» από το 1ο Γυμνάσιο Αμερικανικού Κολλεγίου Ανατόλια. Οι μαθήτριες από τη Θεσσαλονίκη παρουσίασαν την ιδέα τους για ένα συμπεριληπτικό παιχνίδι, ένα εκπαιδευτικό μέσο για παιδιά χωρίς όραση. Στόχος των μαθητριών είναι να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε διασκέδαση και εκπαίδευση σε όλες και όλους, με γνώμονα την αποδοχή και τη συμπερίληψη, χωρίς διακρίσεις. Μετά τη νίκη της η ομάδα δήλωσε «Η εμπειρία ήταν φανταστική! Το πρόγραμμα Skills Club ήταν οργανωμένο, στοχευμένο και έδωσε εξαιρετικά αποτελέσματα. Μάθαμε και διασκεδάσαμε ταυτόχρονα και αυτό ήταν ανεκτίμητο!»

Στη δεύτερη και στην τρίτη θέση αντίστοιχα βρέθηκαν οι «Μαθητές εν δράσει» από το 4ο Γενικό Λύκειο Πετρούπολης και οι «Οι εμπειρίες των άλλων είναι και αυτές μάθημα» από το Γενικό Λύκειο Ρίου. Αξιόλογες ιδέες παρουσίασαν επίσης οι «GSG (Green Schools in Greece)» από το 1ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών-Γεννάδειο και οι «ActInclusion» από το Γυμνάσιο Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στην Καλαμάτα.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η κα Αναστασία Ανδρίτσου, Διευθύντρια του British Council, η οποία δήλωσε ότι: «Στο British Council πιστεύουμε ότι η δημιουργικότητα, η αντίληψη για την κοινωνική καινοτομία και η συνεργασία μεταξύ των ατόμων και των ομάδων είναι απαραίτητες δεξιότητες για τον πολίτη του 21ου αιώνα. Με το πρόγραμμα Skills Clubs προσδοκούμε την ενίσχυση του ελληνικού σχολείου, το βασικό μέσο που προετοιμάζει τους μαθητές για την ένταξή τους στη κοινωνία, στη τριτοβάθμια ή την επαγγελματική εκπαίδευση και την εργασία. Το πρόγραμμα φέτος ξεπέρασε τους αρχικούς του στόχους, επεκτείνοντας τη γεωγραφική του εμβέλεια και επιτυγχάνοντας αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των συμμετεχόντων. Συγκεκριμένα, 112 τάξεις με συνολικά 2.800 μαθητές συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά εργαστήρια, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από αυτόν της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, ενώ 121 ακόμη εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν τις 4 επιμορφώσεις του προγράμματος.»

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε η κα Εύα Λιανού, Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, η οποία ανέφερε ότι: «Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, έχοντας ως στόχο να συμβάλει στην ποιοτική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, συνεργάστηκε για δεύτερη χρονιά με το British Council για την υλοποίηση του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος “Skills Clubs – Δεξιότητες νέων για τον 21ο αιώνα”, για μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 14 έως 18 ετών. Η εν λόγω πρωτοβουλία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την εξέλιξη του εκπαιδευτικού οικοσυστήματος, καθώς προσφέρει υψηλού επιπέδου εφόδια στη νέα γενιά πολιτών της χώρας και απαραίτητες δεξιότητες για τη μελλοντική τους ένταξη στην αγορά εργασίας και την κοινωνία, όπως η δημιουργική σκέψη, η ενσυναίσθηση, η συνεργατική ηγεσία και η καλλιέργεια κουλτούρας κοινωνικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας».

Την εκδήλωση συντόνισε η Μαρία Νομικού, Regional Lead Youth, Skills and Schools, EU Region, British Council, ενώ την κριτική επιτροπή αποτελούσαν η κυρία Εύα Λιανού, Γενική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, η κυρία Αναστασία Ανδρίτσου, Διευθύντρια του British Council και ο κύριος Φίλιππος Ζακόπουλος, Managing Partner του Found.ation και μέλος του Δ.Σ. του Socialinnov, ενός φορέα που αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα που καταστούν τις νέες τεχνολογίες προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες.

Το πρόγραμμα «Skills Clubs: Δεξιότητες νέων για τον 21ο αιώνα» έχει στόχο να υποστηρίξει τους μαθητές (ηλικίας 14-18 ετών) να αναπτύξουν δεξιότητες και να καλλιεργήσουν την αντίληψή τους για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, με απώτερο σκοπό τη στήριξη της μελλοντικής τους ένταξης στην αγορά εργασίας και την κοινωνία. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τα προηγούμενα αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα του British Council, και συνδυάζοντας τη μεθοδολογία βασικών δεξιοτήτων με εργαστήρια που υλοποιούνται μέσα στο σχολείο, το Skills Clubs στοχεύει να αναπτύξει και να ενισχύσει βασικές δεξιότητες (ακρόαση, ομιλία, επίλυση προβλημάτων, δημιουργικότητα, ηγεσία και ομαδική εργασία) οι οποίες θα δημιουργήσουν μια σταθερή βάση για τους νέους και θα αποτελέσουν την πυξίδα τους προς την κοινωνική αλλαγή και τη συμπερίληψη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις