HIGGS – Φιλανθρωπία 2.0: Όσα έγιναν στο επιτυχημένο συνέδριο
Το συνέδριο είχε στόχο να προωθήσει έναν δημιουργικό διάλογο γύρω από το ρόλο των μη κερδοσκοπικών πρωτοβουλιών, αλλά και τον κοινωνικό αντίκτυπο που αυτές έχουν ως μοχλοί ανάπτυξης της κοινωνίας.
1η μέρα – 10 Μαΐου
Την έναρξη του συνεδρίου προλόγισε ο κος Σωτήρης Πετρόπουλος, συνιδρυτής του HIGGS, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η κα Κατερίνα Γκαγκάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και
Κοινωνίας των Πολιτών.
Το συνέδριο ξεκίνησε με την κεντρική ομιλία του κου Αστέριου Χουλιάρα, Καθηγητή του
Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και συνιδρυτή του HIGGS, o οποίος ανέδειξε τη σημασία της οργανωμένης Κοινωνίας των Πολιτών και της φιλανθρωπίας.
Ειδικότερα, έγινε ετυμολογική αναδρομή του όρου “φιλανθρωπία” ανά τους αιώνες στην Ελλάδα και διεθνώς, και τη σύνδεσή
του με τις κοινωνικοοικονομικές διακρίσεις.
Ωστόσο, έγινε αντιληπτό ότι ο τίτλος του συνεδρίου Φιλανθρωπία 2.0 επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει το περιεχόμενο αυτού του όρου και να εμπλουτιστεί με την έννοια της αλληλεγγύης, η οποία δεν στηρίζεται μόνο στις σχέσεις μας με τους άλλους αλλά απαιτεί και μια εσωτερική αλλαγή, που συνδέει την ατομική με τη συλλογική
ευθύνη.
Πάνελ 1 – 1η μέρα | Πώς η Πολιτεία αντιλαμβάνεται την Κοινωνία των Πολιτών (ΚτΠ)
Ακολούθησε άκρως επίκαιρη συζήτηση με στόχο την ανάδειξη της πολιτείας ως συμμάχου των ΟΚοιΠ, μέσα από προγράμματα υποστήριξης και χρηματοδότησης οργανώσεων και ευάλωτων ομάδων.
Ο κος Περικλής Βασιλόπουλος, συντονιστής του 1ου πάνελ, εστίασε στον νέο ρόλο του δημοσίου, που μεταξύ άλλων, καλείται να οργανώσει και να υποστηρίξει την ΚτΠ καθώς και τις συμπράξεις Δημόσιου και Κοινωνικού Τομέα με ειδική μνεία στον νέο νόμο 4873, μέσω του οποίου δημιουργείται το πλαίσιο αυτής της σχέσης.
Η κα Νίκη Δανδόλου, εκπροσωπώντας την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, αναφέρθηκε στη δυνατότητα να σχεδιαστούν νέες δράσεις οι οποίες θα αφορούν τις οργανώσεις της ΚτΠ και θα έχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης όπως για π.χ. το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την
Κοινωνική Οικονομία.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με την κα Βιβή Χαραλαμπογιάννη, Γενική Γραμματέα Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείο Εσωτερικών, η οποία αναφέρθηκε στο ότι η Πολιτεία οφείλει να υποστηρίζει την ΚτΠ χωρίς να την χειραγωγεί και αναφερόμενη στον νόμο 4873 τόνισε ότι επιχειρείται
να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα ρυθμίσει
τις σχέσεις του κράτους/χρηματοδοτήσεων με την ΚτΠ. Ειδικότερα αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν ήδη
υλοποιηθεί:
● Εκδόθηκε η Υπουργική απόφαση για την κατάθεση των δικαιολογητικών εκ μέρους των οργανώσεων
● Έχει συσταθεί Διεύθυνση ΟΚοιΠ στο Υπουργείο
● Έχει στελεχωθεί η Διεύθυνση
● Έχει φτιαχτεί η μεγάλη βάση (μητρώο) και το ειδικό μητρώο θα είναι έτοιμο μέχρι τον
Ιούλιο
Στη συνέχεια, ο κος Γιώργος Καραχάλιος, Υποδιοικητής ΔΥΠΑ, παρουσίασε τις υπηρεσίες οι οποίες έχουν σχέση με την ΚτΠ,
● Συμβουλευτική προς ανέργους (ένταξη/επανένταξη στην αγορά εργασίας,
επαγγελματικός προσανατολισμός)
● Επιχειρηματικότητα – κατάρτιση και χρηματοδότηση business plans
● Τεχνικές αναζήτησης εργασίας
Όπως ανέφερε τα παραπάνω προγράμματα θέλουν να τα ενισχύσουν μέσω συνεργασιών και με άλλους φορείς και ειδικά για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμών που έχουν αυξημένες ανάγκες, η συνεργασία με οργανώσεις της ΚτΠ είναι δεδομένη.
Επίσης, ως ΔΥΠΑ προσφέρουν:
● Πολιτικές απασχόλησης στις οποίες μπορούν να ενταχθούν φορείς Κ.ΑΛ.Ο. και άνεργοι που είναι μέλη αυτών των φορέων
● Προγράμματα για ευπαθείς ομάδες (απεξαρτημένοι, θύματα βίας, μακροχρόνια
άνεργοι, Ρομά, διεμφυλικά άτομα κλπ)
● Δύο σχολές ΑμΕΑ (1 στην Αθήνα και 1 εκπαιδευτικό κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης στη Θεσσαλονίκη για άτομα με αναπηρία)
● Επαγγελματική κατάρτιση σε καταστήματα κρατήσεων
Κλείνοντας, αναφέρθηκε σε ένα νέο κέντρο επαγγελματικής κατάρτισης για ανάπτυξη
ψηφιακών δεξιοτήτων σε άτομα με αυτισμό το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με
Microsoft, Amazon, Cisco.
Ο κος Γιώργος Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής, αναφέρθηκε στο ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει μεγάλο ρόλο καθώς, πολλά ζητήματα εντοπίζονται στις τοπικές κοινωνίες και εκεί μπορούν να υλοποιηθούν σχέδια υποστήριξης.
Η Περιφέρεια Αττικής έχει:
● Χρηματοδοτικά εργαλεία που της επέτρεψαν να δοθεί οικονομική υποστήριξη και υπηρεσίες σε ανθρώπους που τα χρειάζονται (300 κοινωνικές δομές, 160 εκ. ευρώ, 200.000 ωφελούμενοι)
● Πρόγραμμα ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους) | 2017-2019
απορρόφηση 21,5 εκ. ευρώ, 260.000 ωφελούμενοι | Αφορά διανομή τροφίμων μέσα από Δήμους και Κοινωνικές Υπηρεσίες
● Διαχείριση Ρομά | 6,5 εκ ευρώ για την υγεία, εργασία και κοινωνική τους ένταξη.
Πάνελ 2 – 1η μέρα | Η συμβολή των ελληνικών ΟΚοιΠ στην ελληνική κοινωνία
Ακολούθησε συζήτηση για τη συμβολή των οργανώσεων της ΚτΠ στην ελληνική κοινωνία, μέσα από την παρουσίαση καλών παραδειγμάτων από συνεργασίες ιδρυμάτων με ΜΚΟ, συμπερασμάτων σχετικής έρευνας, αλλά και εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι οργανώσεις, ώστε να αξιολογούν σωστά τις δράσεις τους.
Η κα Jennifer Clarke, Διευθύντρια προγραμμάτων και δωρεών του Ιδρύματος Μποδοσάκη, εστίασε στη σημασία της ενδυνάμωσης ικανοτήτων των οργανώσεων εστιάζοντας στην σημαντικότητα προσκλήσεων όπως π.χ. τα Organisational Grants του Προγράμματος Active Citizens Fund.
Παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών που σύμφωνα με το Ίδρυμα Μποδοσάκη αναδεικνύουν το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών είναι:
-οργανώσεις που δρουν συμπληρωματικά προς το κράτος
-οργανώσεις που παρουσιάζουν καινοτόμες λύσεις (τις οποίες στη συνέχεια άλλοι
φορείς ή το κράτος μπορούν να υιοθετήσουν)
-οργανώσεις από τον τομέα της συνηγορίας, όπως η Ένωση Ασθενών Ελλάδας (με
μέλη πάνω από 50 συλλόγους και με προτάσεις που βασίζονται σε έρευνα και
δεδομένα)
-η μελέτη του ΙΟΒΕ στα πλαίσια του Active Citizens Fund
Ο κος Svetoslav Danchev, Υπεύθυνος Μικροοικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής, ΙΟΒΕ, σημείωσε ότι χάρη στις ΟΚοιΠ δημιουργείται ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα, που ξεπερνά τα όρια της ΚτΠ. Παρουσιάζοντας ορισμένα από τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΟΒΕ, η ΚτΠ συνεισφέρει 3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ τη Ελλάδας. Στην αποτίμηση του ΑΕΠ δεν
προσμετράται η αξία του εθελοντισμού (σύμφωνα με εκτίμηση του ΙΟΒΕ, αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 360 εκ. ευρώ). Άλλο σημείο που μελετήθηκε ήταν η επίδραση της ΚτΠ στην ποιότητα των θεσμών αλλά και η συσχέτιση του μεγέθους της ΚτΠ με τον πλούτο της χώρας. Αναφορικά με το τελευταίο, ήταν δύσκολη η ανάδειξη της αιτιολογικής σχέσης μεταξύ των δύο, ενώ επίσης διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα κατέχει χαμηλότερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες της ΝότιαςΕυρώπης ή την Ιρλανδία αλλά και σε σχέση με το μέσο όρο όλης της Ευρώπης.
Η κα Εύα Λιανού, Γενική Διευθύντρια, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, αναφερόμενη στα διδάγματα που προσέφερε στο Ίδρυμα η τελευταία 15ετία ήταν:
1) Το ότι πρέπει να υπάρχει προσαρμοστικότητα και ευελιξία στη χρηματοδοτική προσέγγιση των ιδρυμάτων, με σκοπό την άμεση ανταπόκρισή τους σε έκτακτες ανάγκες με προγράμματα ανακουφιστικού χαρακτήρα (π.χ. για τις πυρκαγιές στο Μάτι).
2) Η ανάγκη να δρουν τα ιδρύματα πιο στρατηγικά, γι’αυτό χρειάζεται input από όλους τους τομείς. Στόχος είναι να μπορούν να υποστηρίζουν δράσεις που μπορούν να
επιφέρουν συστημική αλλαγή.
3) Η ανάγκη για περισσότερη ενδυνάμωση της ΚτΠ. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε η
στήριξη του Ιδρύματος Λάτση προς το HIGGS.
Ολοκληρώνοντας η κα Λιανού τόνισε ότι είναι μείζονος σημασίας η λογοδοσία, η διαφάνεια, η εμπιστοσύνη και η αποτελεσματικότητα του οικοσυστήματος της ΚτΠ.
Ο κος Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στην επιστημονική έρευνα για την ΚτΠ στην Ελλάδα η οποία έχει αποκτήσει συλλογικό και εμπειρικό
χαρακτήρα μόνο τα τελευταία χρόνια και έχει υποστηριχθεί κατά κύριο λόγο από ιδρύματα.
Μιλώντας για την τρέχουσα εικόνα της ΚτΠ, και αντλώντας στοιχεία από το πρόγραμμα
ΘΑΛΗΣ ΙΙ που υλοποίησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε συνεργασία με το HIGGS,
παρουσιάζεται υπεραναπτυγμένη στην Αττική, ενώ οι κύριοι τομείς δραστηριοποίησής της περιλαμβάνουν την εκπαίδευση, την υγεία και την υποστήριξη των προσφύγων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η πρόσφατη πανδημία ανέδειξε ακόμα περισσότερο την ανάγκη για περαιτέρω κινητοποίηση της Ε.Ε. όσον αφορά τις ΟΚοιΠ. Κλείνοντας τόνισε ότι η ΚτΠ πρέπει να λειτουργεί σε τοπικό, εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.
2η μέρα – 11 Μαΐου
Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου επικεντρώθηκε στον κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς και στις ορθές πρακτικές μέτρησής του.
Πάνελ 1 – 2η μέρα | Γιατί η έννοια του Κοινωνικού Αντικτύπου είναι σημαντική και ποιους αφορά
Η κα Κατερίνα Γκαγκάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων, ανέφερε ότι μέχρι πριν 4-5 χρόνια, ο κοινωνικός αντίκτυπος δεν ήταν προτεραιότητα για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, συγκυρίες όπως οι πυρκαγιές του 2018 και η πανδημία του covid19 ανέδειξαν την ανάγκη για δομημένη κοινωνία αλληλεγγύης. Όλα
αυτά άλλαξαν άρδην και το πώς η τοπική αυτοδιοίκηση αντιλαμβάνεται το ρόλο της ως προς την ΚτΠ. Η αξιολόγηση της καθημερινότητας στο πεδίο αποτελεί κυρίαρχο κριτήριο για τη δημιουργία προγραμμάτων.
Η τοπική αυτοδιοίκηση χρηματοδοτεί δράσεις των ΟΚοιΠ (π.χ. μέσω του συνΑθηνά) και σίγουρα χρειάζονται περισσότερες συνεργασίες από τις ήδη υπάρχουσες. Επίσης, εστίασε στο ότι, επιπλέον των μεγάλων και αξιόπιστων οργανώσεων, θα πρέπει να δοθεί βήμα και σε μικρότερες, που το αξιόλογο έργο τους διαφεύγει της προσοχής.
Για τον κο Κωνσταντίνο Λιαρίκο, Επικεφαλής Τμήματος Ανάπτυξης, WWF Ελλάς, η πηγή νομιμοποίησης της δράσης των οργανώσεων είναι υψίστης σημασίας. Ο κοινωνικός αντίκτυπος βρίσκεται στην καρδιά της περιβαλλοντικής δράσης και στο κέντρο του σχεδιασμού μιας δράσης ή ενός προγράμματος πρέπει να είναι πάντα το ζήτημα της ανάδρασης των σχέσεων προς την κοινωνία. Είναι απαραίτητη η συνδιαμόρφωση, δηλαδή η σύμπραξη
οργάνωσης, τοπικής αυτοδιοίκησης και ωφελούμενων. Κλείνοντας αναφέρθηκε στην περίπτωση της νήσου Γιάρου, που μέσω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου έχει πια επιτευχθεί να χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή.
Η κα Βάλια Φράγκου, Εκτελεστική Διευθύντρια, Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, σημείωσε ότι είναι πολύ μεγάλη η σημασία της ύπαρξης ενός συνεδρίου όπως το Φιλανθρωπία 2.0.
Εστιάζοντας στον κοινωνικό αντίκτυπο
ανέφερε ότι είναι η συνεισφορά μιας
δράσης/προγράμματος στις ζωές των ατόμων μεμονωμένα ή ως κοινωνικό σύνολο.
Δεδομένου του καταστατικού σκοπού των ιδρυμάτων, αυτά δεν έχουν λόγο ύπαρξης χωρίς τις οργανώσεις. Γι’ αυτό και τον κοινωνικό αντίκτυπο τον ορίζει η οργάνωση, όχι τα ιδρύματα, και στη συνέχεια θέτουν από κοινού τους δείκτες μέτρησης και παρακολουθούν την εξέλιξή του. Ο
μοναδικός δείκτης μέτρησης που δεν καθορίζουν οι οργανώσεις είναι ο αριθμός ωφελουμένων, με κατά προτίμηση διαχωρισμό σε άμεσα και έμμεσα ωφελούμενους.
Στη συνέχεια, η κα Ρούλη Χριστοπούλου, Head of Corporate Responsibility της Alpha Bank, μίλησε για τον ρόλο των τραπεζών στο χώρο της ΚτΠ, όπου για χρόνια υπήρχε μεν σχετική δραστηριοποίηση, ωστόσο τις αποφάσεις τις λάμβαναν μόνες τους οι τράπεζες. Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί η μέθοδος του design thinking. Η Alpha Bank έχει εισέλθει στο πεδίο του
κοινωνικού αντικτύπου μέσω ‘monitoring and evaluation’, καθότι αυτό δεν είναι μείζονος σημασίας μόνο για την αξιολόγηση της τράπεζας αλλά και για την εύρεση νέων πόρων.
Παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής για την Alpha Bank είναι η περίπτωση της Αστυπάλαιας και της εκεί διάδοσης των ηλεκτρικών μετακινήσεων, με σκοπό να γίνει το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί της Μεσογείου. Πιο συγκεκριμένα, ενώ αρχικά η τοπική κοινωνία ήταν αμέτοχη στο όλο εγχείρημα, επιτεύχθηκε τελικά η αλλαγή συμπεριφορών και αντιλήψεων π.χ. μέσω
εκπαίδευσης στα σχολεία γύρω από την κυκλική οικονομία.
Ο διάλογος συνεχίστηκε με δύο πάνελ για τις μεθόδους και τα εργαλεία μέτρησης και
παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές τόσο από την Ελλάδα, όσο και από σημαντικούς
φιλανθρωπικούς φορείς του εξωτερικού.
Πάνελ 2 – 2η μέρα | Καλές Πρακτικές Μέτρησης Κοινωνικού Αντικτύπου | Διεθνώς (Γλώσσα: Αγγλικά) | Best Practices for Measuring Social Impact
Ο κος Ludwig Forrest, Head of Philanthropy, King Baudouin, ξεκινώντας με την έννοια της
Φιλανθρωπίας ανέφερε ότι προκαλεί συζητήσεις και στο Βέλγιο αλλά συμφωνούν ότι κατά βάση αφορά ανθρώπους που θέλουν να κάνουν καλό και να προσφέρουν στον συνάνθρωπο.
Παρουσίασε τις 4 διαστάσεις για τον αντίκτυπο:
1) Ενδυνάμωση ατόμων και οργανισμών
2) Ευαισθητοποίηση σε κοινωνικά θέματα
3) Αλλαγή συμπεριφοράς και στάσης
4) Πυροδότηση δράσεων εκ μέρους της κυβέρνησης
Με αυτές τις διαστάσεις μετράνε κάθε δράση και κάθε δράση αξιολογείται. Ο κoς Forrest σημείωσε ότι “στη φιλανθρωπία δεν αποτυγχάνεις αλλά μαθαίνεις”.
Η κα Sonja Schaffler, Impact Analysis, εκπροσωπώντας την Phineo, τόνισε ότι οι
χρηματοδότες/δωρητές πρέπει να λαμβάνουν τον αντίκτυπο των δράσεων που υποστηρίζουν αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι έτοιμοι και να τον μετρήσουν. Βασική τους δράση είναι η παροχή ενός Seal of Impact στους οργανισμούς, το οποίο λειτουργεί και σαν διαβεβαίωση για
τους χρηματοδότες ότι η οργάνωση είναι αξιόπιστη. Ανοίγουν μια πρόσκληση προς τις
οργανώσεις και μέσω ενός ερωτηματολογίου συλλέγουν πληροφορίες οι οποίες αξιολογούνται με συγκεκριμένα κριτήρια.
Ο κος Stefanos Oikonomou, Head of Programmes, εκπροσωπώντας το Philea, αναφέρθηκε ακόμη στις τρεις βασικές προκλήσεις απόδοσης που αντιμετωπίζουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις όσο και οι ΟΚοιΠ: τι να μετρηθεί, ποια είδη συστημάτων μέτρησης απόδοσης να χτιστούν και πώς να ευθυγραμμιστούν οι πολλαπλές απαιτήσεις για υπευθυνότητα. Ως προς τη μεθοδολογία, σημείωσε ότι χρησιμοποιούν 4 μοντέλα στρατηγικών, όπως αυτά αναλύονται στο βιβλίο Measuring Social Change του Alnoor Ebrahim (εξειδικευμένη, ολοκληρωμένη, αναδυόμενη και οικοσυστήματα). Σε κάθε μια από αυτές τις στρατηγικές ταιριάζουν και συγκεκριμένοι τύποι μέτρησης της απόδοσης και του αντικτύπου.
Πάνελ 3 – 2η μέρα | Καλές Πρακτικές Μέτρησης Κοινωνικού Αντικτύπου | Ελλάδα
Το 3ο πάνελ, απαρτίζονταν από την κα Ελένη Αλεξάκη, Senior Cultural & Educational Affairs Specialist, U.S. Embassy, τον κο Ξενοφώντα Κάππα, Γενικό Διευθυντή, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλ & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, την κα Έμιλυ Κέρν, Γενική Διευθύντρια, ΜΚΣ ΔΕΣΜΟΣ, την κα Αλεξία Μαχαίρα, Sustainable Retail & Corporate Communication Manager, ΑΒ Βασιλόπουλος και την κα Αλεξάνδρα Εμιρζά, Deputy Director του HIGGS, συντονίστρια του πάνελ.
Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη σημασία του κοινωνικού αντικτύπου και της μέτρησής του. Σημειώθηκε από τους χρηματοδότες που συμμετείχαν στο πάνελ ότι τους ενδιαφέρει να βλέπουν ότι οι οργανώσεις έχουν πλάνο όπου καταγράφουν τον αντίκτυπο που δημιουργούν όχι μόνο με ποσοτικά αλλά και με ποιοτικά στοιχεία.
Έγινε αναφορά ότι δεν τους ενδιαφέρουν
μόνο «μεγάλα» νούμερα αλλά σημαντικές, έστω και μεμονωμένες περιπτώσεις ωφελούμενων που άλλαξε σημαντικά η ζωή τους. Έγινε, επίσης, αναφορά ότι είναι σημαντικό να λαμβάνουν ενημέρωση και αρκετό χρόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος προκειμένου να μπορούν να βλέπουν και πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Η συζήτηση προχώρησε με τη συντονίστρια να καλεί τους συμμετέχοντες να μοιραστούν κάποια καλή πρακτική μέτρησης κοινωνικού αντικτύπου, πώς μετρούν τον αντίκτυπο του έργου τόσο οι ίδιοι όσοι και οι φορείς που υποστηρίζουν.
Αναφέρθηκαν σε προγράμματα που έχουν υποστηρίξει (ένα αγροτικό πρόγραμμα στην
Πελοπόννησο, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποτροφιών για μεταναστευτικό πληθυσμό,
παροχή δεκατιανού σε σχολεία) καθώς και σε πρόγραμμα που υλοποιεί ο φορέας όπως
παροχή σε δημόσιο σχολείο kit ρομποτικής. Τέλος, έγινε αναφορά και σε εργαλεία, όπως το SROI, το οποίο έχουν αξιοποιήσει κάποιοι από τους συμμετέχοντες στο πάνελ, ως εργαλείο μέτρησης και, τελικά, βελτίωσης των υλοποιούμενων δράσεων.
Πάνελ 4 – 2η μέρα | Μέθοδοι και εργαλεία μέτρησης κοινωνικού αντικτύπου
Το 4ο πάνελ συντόνισε η κα Ευγενία Θάνου, Γενική Διευθύντρια, Γιατροί του Κόσμου και
συμμετείχαν ο κος Paul Kidner, Advisor, ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, η κα Αλεξάνδρα Εμιρζά,
Deputy Director, HIGGS και η κα Ευτυχία Πηλίγκου, Partner, President of Deloitte Greece Foundation, οι οποίοι συζήτησαν για μεθόδους και εργαλεία μέτρησης Κοινωνικού Αντικτύπου.
Όλοι οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν στο γιατί θεωρούν ότι η μέτρηση του κοινωνικού
αντικτύπου είναι σημαντική. Οι συμμετέχοντες από την πλευρά των χρηματοδοτών υποστήριξαν ότι χρειάζονται να γνωρίζουν τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν και κυρίως τα ποιοτικά αποτελέσματα αυτών. Ο κύριος Kidner, συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αναγνωρίζουν την αξία της μέτρησης του κοινωνικού αντικτύπου και για αυτό
«έτρεξαν» και πρόγραμμα εκπαίδευσης των δωρεοδόχων τους σε συνεργασία με το HIGGS προκειμένου να εκπαιδευτούν οι ίδιοι στο πως να καταγράφουν τον αντίκτυπό τους. Επίσης, σημειώθηκε ότι η μέτρηση του κοινωνικού αντικτύπου είναι σημαντική γιατί αποτελεί ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για κάθε οργανισμό. Με την παρακολούθηση και τη μέτρηση του κοινωνικού αντίκτυπου, οι οργανισμοί μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα και να αξιολογήσουν την πρόοδό τους, ενώ ταυτόχρονα, έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν μια πιο ουσιαστική και αποτελεσματική επικοινωνία με τους ωφελούμενους τους. Οι συμμετέχοντες
συμφώνησαν ότι η μέτρηση του κοινωνικού αντικτύπου μπορεί να αποτελέσει και εργαλείο για τη βιωσιμότητα ενός φορέα.
Τέλος, έγινε αναφορά και σε κάποια εργαλεία μέτρησης όπως η θεωρία της αλλαγής, το λογικό μοντέλο και το SROI.
Πάνελ 5 – 2η μέρα | Τρόποι ενίσχυσης επενδύσεων κοινωνικού χαρακτήρα (Social Impact Investment) (Γλώσσα: Αγγλικά)
Το συνέδριο έκλεισε με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με επίκεντρο τις επενδύσεις Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Αποτυπώματος, οι οποίες βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας. Η κα Serena Davis, Co-Founder, Hippo Seeds
περιέγραψε τις αρχικές προκλήσεις των “Hippo Seeds”, τονίζοντας ότι μεταξύ αυτών ήταν και η δυσκολία τους να βρουν χρηματοδότες για μια ομάδα επιχειρηματιών (entrepreneurs), η οποία
τελικά τους οδήγησε στις επενδύσεις αντικτύπου. Η εταιρία πιστεύει έμπρακτα στη συγκέντρωση χρημάτων από τη βάση (grassroots fundraising). Όπως σημείωσε η κα Davis, σημασία έχει η νοοτροπία (mindset), η οποία ταυτόχρονα αποτελεί και πρόκληση. Πρέπει να σκεφτόμαστε με συνεργατικό τρόπο και με γνώμονα την ανάπτυξη, την επεκτασιμότητα και την
πολλαπλασιαστικότητα.
Ο κος Guy Beigel, Vice President του Social Finance Israel, αναφέρθηκε στη λανθασμένη
εντύπωση που επικρατεί ευρέως ότι οι επενδύσεις αντικτύπου έχουν αυστηρά
επιχειρηματική/κερδοσκοπική στόχευση. Για να δημιουργηθεί ένα ταμείο κοινωνικού
αντικτύπου, η διαδικασία ξεκινά από έναν φιλανθρωπικό φορέα, ο οποίος “δανειοδοτεί” (και δεν χρηματοδοτεί/δωρίζει σε) μία μη κερδοσκοπική οργάνωση για μια δράση με αναμενόμενο θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Εφόσον αποδειχθεί έμπρακτα, με ανεξάρτητες μετρήσεις, ότι η
δράση αυτή δημιουργεί σημαντική (κοινωνική και οικονομική) ωφέλεια, τότε μπορεί το κράτος να αναλάβει την αποπληρωμή του δανείου, ενσωματώνοντας, παράλληλα, τη δράση αυτή στις τακτικές του χρηματοδοτήσεις. Πρόκληση αποτελεί το κόστος δημιουργίας τέτοιων ταμείων
αλλά και η νοοτροπία τόσο του φιλανθρωπικού όσο και του κρατικού τομέα. Όπως ανέφερε ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι έννοια δι-εθνική.
Ο κος Antonis Schwarz, Impact Investor, philanthropist & impact investing consultant, ανέφερε ότι η μέτρηση του αντικτύπου είναι πάντα μια πρόκληση και το ποιο πλαίσιο θα χρησιμοποιήσεις κάθε φορά μπορεί να είναι μια δυσκολία. Στην Ελλάδα πρέπει να αυξηθεί το awareness για το impact investing, για παράδειγμα η καθαρή περιουσία όλων των Ελλήνων πλοιοκτητών είναι περίπου 100 δισ. ευρώ, οπότε αν επένδυαν το 1% αυτού σε επενδύσεις αντικτύπου, αυτό θα ήταν 1 δισ. ευρώ και εάν επένδυαν το 1% αυτού του 1 δισ. στα νέα ελληνικά κεφάλαια επενδύσεων αντικτύπου που ξεκινούν τώρα (1% θα ήταν 10 εκ. ευρώ), αυτό θα έκανε μία πραγματική διαφορά.
Ο κος Markos Komondouros, Founder του Investing for purpose, τόνισε ότι η μέτρηση του κοινωνικού αντικτύπου είναι πάντα μια πρόκληση καθώς ο αντίκτυπος δεν είναι ένα
καταναλωτικό αγαθό που μπορεί να μετρηθεί. Επίσης, ο αντίκτυπος μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή για αυτό χρειάζεται να δίνεται έμφαση σε λύσεις που ανταποκρίνονται στις τοπικές ανάγκες. Στα σχέδια επενδύσεών του για τα επόμενα 2 χρόνια είναι να ευαισθητοποιήσει περισσότερους για την αξία των κοινωνικών επενδύσεων και όπως τόνισε οι εταιρείες πρέπει να είναι πιο εμπλεκόμενες σε αυτό.