Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Γνωρίστε τους τρεις νικητές του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Generation Next

Καινοτόμες κατασκευές για την πυρασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία απέσπασαν τα βραβεία του ετήσιου Πανελλήνιου Διαγωνισμού του Ιδρύματος Vodafone

Ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Generation Next του Ιδρύματος Vodafone ολοκληρώθηκε, με μεγάλη συμμετοχή από μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για άλλη μια χρονιά οι μαθητές και οι μαθήτριες που έλαβαν μέρος, είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν καινοτόμες κατασκευές αλλά και να περιηγηθούν στον κόσμο του STEM. Την πρώτη θέση απέσπασε η ομάδα  “Ιπτάμενοι Πυροσβέστες”, από το 5ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης, η οποία σχεδίασε ένα Fire Detecting Airplane και κέρδισε ένα τριήμερο ταξίδι στο Λονδίνο, για να συνεχίσει να εξερευνά τον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Οι μαθητές Νικόλαος Ευστρατίου και Ευάγγελος Ιορδάνου με υπεύθυνο καθηγητή τον Παναγιώτη Μανιάτη, προβληματισμένοι από τις συχνές δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας, πρότειναν ως λύση τη δημιουργία ενός σμήνους μικρών ηλεκτρικών αυτόνομων αεροσκαφών. Έτσι κατασκεύασαν το Fire Detecting Airplane με σκοπό να εντοπίζονται έγκαιρα οι εστίες φωτιάς και να ενημερώνεται άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία μέσω SMS που αναγράφει τις ακριβείς συντεταγμένες.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η ομάδα “Robot Feelings” από το 1ο ΕΠΑΛ Δάφνης. Οι μαθητές Εμμανουήλ Γιατράκης και  Γιώργος Τάλζι με υπεύθυνο καθηγητή τον Αριστείδη Τσιατούχα, εντόπισαν τα προβλήματα που προκαλεί η συμβατική καλλιέργεια, όπως για παράδειγμα η υπερβολική κατανάλωση νερού, η χρήση εντομοκτόνων και οι καταστροφές από εξωγενείς παράγοντες και κατασκεύασαν ένα αυτοματοποιημένο θερμοκήπιο με σύστημα υδροπονίας, όπου τα φυτά αναπτύσσονται στο νερό αντί για το χώμα.

Την τρίτη θέση κατέκτησε η ομάδα “Ennuino” από τη Σύρο. Οι μαθητές Παναγιώτης και Σοφία Ζερβού, με υπεύθυνο καθηγητή τον Μανώλη Αργυρό ευαισθητοποιήθηκαν στο θέμα της ελλιπούς συμπερίληψης ατόμων με αναπηρία και κατασκεύασαν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι κατάλληλο για άτομα με κινητικά προβλήματα, στο οποίο οι παίκτες συμμετέχουν δίνοντας φωνητικές εντολές. Παράλληλα με τον σχεδιασμό του επιτραπέζιου παιχνιδιού,  η ομάδα σχεδίασε και μια μακέτα ενός ειδικά διαμορφωμένου χώρου δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με αναπηρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ανάπτυξης Ψηφιακών Δεξιοτήτων Generation Next υλοποιείται από το 2017, σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Μέχρι σήμερα το Πρόγραμμα, με επίκεντρο την ψηφιακή πλατφόρμα  www.generationnext.vodafone.gr, μετρά περισσότερους από 112.000 ωφελούμενους και 721 καινοτόμα projects μαθητών, από 131 δήμους της χώρας.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα καθώς και τους νικητές, μπορείτε να επισκεφτείτε το www.generationnext.vodafone.gr.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις