Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Δημήτρης Παπαστεργίου: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου ήταν μέχρι σήμερα δήμαρχος Τρικκαίων, ενώ είναι γνωστός ως ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει τα Τρίκαλα μία έξυπνη πόλη πρότυπο

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του εμπιστεύεται ένα εξαιρετικά σημαντικό υπουργείο, το οποίο την προηγούμενη τετραετία υπό την ηγεσία του Κυριάκου Πιερρακάκη κατάφερε να φέρει το ελληνικό Δημόσιο στην ψηφιακή εποχή, βάζοντας τέλος στη γραφειοκρατία.

Η ψηφιοποίηση είναι ένα αντικείμενο που ο Δημήτρης Παπαστεργίου γνωρίζει καλά, καθώς είναι ο άνθρωπος που κατάφερε να «μεταμορφώσει» τα Τρίκαλα, κάνοντας τα να φιγουράρουν ανάμεσα ανάμεσα στις «εξυπνότερες» πόλεις της Ευρώπης.

Ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τυγχάνει ευρείας αποδοχής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι δύο θητείες του στον δημαρχιακό θώκο των Τρικάλων είχε φιλοξενήσει πολιτικούς αρχηγούς, πολιτικά στελέχη και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Παπαστεργίου

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1973, όπου και τελείωσε το Λύκειο. Σπούδασε Ηλ. Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ στο ΕΜΠ, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε ιδιωτικά με τη μελέτη και κατασκευή ενεργειακών έργων.

Από την ηλικία των 29 ετών συμμετέχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από διάφορες θέσεις. Το 2014 και το 2019, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Επανεκκίνηση Τώρα», εκλέχθηκε Δήμαρχος Τρικκαίων, ενώ το 2019 οι συνάδελφοί του, τον εξέλεξαν πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Είναι παντρεμένος με την Πολιτικό Μηχανικό Σούλα Μπράκη και έχει τρία παιδιά.

Το πρωτοποριακό έργο στα Τρίκαλα

Από το 2017 τα Τρίκαλα θεωρούνται μία έξυπνη πόλη πρότυπο, χάρη στο πρωτοποριακό έργο του Δημήτρη Παπαστεργίου. Ειδικότερα, στον δήμο Τρικκαίων λειτουργεί το αυτοτελές «Τμήμα Έξυπνης Πόλης» (smart city), το οποίο διαθέτει διευρυμένες αρμοδιότητες σε θέματα οργάνωσης, προγραμματισμού, ανάπτυξης, καινοτομίας, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τουρισμού, επιχειρηματικότητας, μεταφορών, περιβάλλοντος, διαφάνειας, εσωτερικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας. Μάλιστα, ήδη από το 2014 κυκλοφόρησε στους δρόμους της πόλης το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό, ενώ το 2019 έγινε ο πρώτος Δήμος στον οποίο τέθηκε σε λειτουργία το δίκτυο 5G. Φυσικά, στην πόλη μπορεί να βρει κανείς πολλές ακόμα καινοτομίες, όπως smart lockers στα info points της πόλης όπου κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να φυλάσσουν τα πράγματά τους με ασφάλεια, αυτόματα ρομπότ που μεταφέρουν εφημερίδες, αλληλογραφία και μικρά δέματα, μέχρι και drones που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά φαρμάκων.

«Τεράστια τιμή, τεράστια πρόκληση και ευθύνη! Αλλιώς σχεδίαζα τη ζωή μου μέχρι πρόσφατα, όμως η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη άλλαξε τα δεδομένα.

Προφανώς και αποδέχεσαι την πρόταση ενός ανθρώπου, στον οποίο πραγματικά πιστεύεις και ταυτίζεσαι μαζί του. Σε εκείνον που θεωρείς ως μοναδική ελπίδα για την Ελλάδα σήμερα. Σε ένα κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, που οι Έλληνες ξεκάθαρα επέλεξαν για τη διακυβέρνηση της χώρας και την επόμενη τετραετία. Μια πρόταση που δεν τιμά μόνο εμένα, αλλά και ολόκληρη την Ελληνική Αυτοδιοίκηση.

Στα δευτερόλεπτα που μεσολαβούν, σκέφτεσαι: Το σπίτι και την οικογένειά σου. Τον Δήμο σου και τα Τρίκαλα που λατρεύεις. Την Αυτοδιοίκηση που υπηρετείς από το 2002….

Η Ελλάδα όμως αλλάζει και οφείλουμε να είμαστε όλοι εκεί. Να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε. Μαζί με μία ομάδα ανθρώπων που απέδειξε πως θέλει, ξέρει και μπορεί να τα καταφέρει. Και τι υπέροχο να μπορείς και εσύ, με τις γνώσεις και την εμπειρία σου, να είσαι εκεί και να βοηθάς όσο μπορείς περισσότερο.

Αποχαιρετώ τον Δήμο Τρικκαίων με τεράστια συγκίνηση, σεβασμό και αγάπη. Ο Δήμος ήταν είναι και θα είναι για ΠΑΝΤΑ το σπίτι μου. Αύριο θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την εκλογή νέου Δημάρχου από την ομάδας μας, την “Επανεκκίνηση”, που θα “τρέξει” τον Δήμο και θα είναι ο ίδιος που θα διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των Τρικαλινών τον Οκτώβρη.

Φεύγω με την ικανοποίηση πως αλλάξαμε τα δεδομένα. Οι μεγάλες αλλαγές είναι σε φάση υλοποίησης και πολλές άλλες ξεκινούν, με εξασφαλισμένους πόρους.

Τα Τρίκαλα σε λίγους μήνες θα είναι διαφορετικά, όμορφα, σύγχρονα, ασφαλή, ανθρώπινα. Ένα τεράστιο “Ευχαριστώ” σε όλους και σε όλες για την εμπιστοσύνη αλλά και την κατανόησή τους. Δημότες, αλλά και εργαζόμενους στο Δήμο.

Αναλαμβάνω ένα Υπουργείο του οποίου ηγήθηκε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς Υπουργούς, ο Κυριάκος Πιερρακάκης , με Υφυπουργό τον φοβερό Θοδωρή Λιβάνιο. Και η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη.

Να συνεχίσουμε ακόμη πιο τολμηρά και πιο γρήγορα, να απλοποιήσουμε τις ζωές μας μέσω τη ψηφιοποίησης. Να εκπλήξουμε και πάλι ευχάριστα τους πολίτες μας, που δικαίως νοιώθουν πως ενίοτε το κράτος δεν τους καταλαβαίνει.

Γιατί η ψηφιακή διακυβέρνηση δεν είναι εφαρμογές και προγράμματα που αφορούν τους συναδέλφους μου μηχανικούς και προγραμματιστές.

Είναι μία άλλη Ελλάδα, σύγχρονη, ευέλικτη, ψηφιακά ασφαλής, προετοιμασμένη για νέες προκλήσεις, με αντανακλαστικά, αποτελεσματική, άμεση, ανοιχτή σε όλες και όλους. Η Ελλάδα που ο Πρωθυπουργός έχει οραματιστεί, αυτή που θέλεις, θέλω, θέλουμε και μας αξίζει», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαστεργίου στην πρώτη δήλωση μετά την υπουργοποίησή του.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις