Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Energean και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος υπέγραψαν δύο Μνημόνια Συνεργασίας

Η ημερομηνία υπογραφής των Μνημονίων κάθε άλλο παρά είναι τυχαία, καθώς κάθε χρόνο στις 15 Ιουλίου, με απόφαση του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων.

Στην υπογραφή δύο Μνημονίων Συνεργασίας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) προχώρησε η Energean, σε μια εξέλιξη που ενδυναμώνει την ήδη μακρά σχέση των δύο πλευρών, εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές αλλά και ενισχύει τις προοπτικές προσωπικής και επαγγελματικής ανέλιξης για τη νεολαία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τα Μνημόνια Συνεργασίας υπογράφηκαν με το Τμήμα Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών καθώς και με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Τεχνολογία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Τμήματος Χημείας.

Εκ μέρους του Τμήματος Χημείας, το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε ο Πρόεδρος του Τμήματος καθηγητής Γεώργιος Κύζας, ο οποίος δήλωσε σχετικά: « Με μεγάλη χαρά σήμερα φιλοξενούμε την Energean και υπογράφουμε το συγκεκριμένο Μνημόνιο Συνεργασίας. Έχουμε προσδιορίσει συγκεκριμένα πεδία για συνεργασία, όπως για παράδειγμα ερευνητικά προγράμματα, τα μαθήματα για την ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, τη διοργάνωση ημερίδων και την από κοινού υποβολή προτάσεων προς χρηματοδότηση. Το Τμήμα μας εντατικοποιεί τις δράσεις εξωστρέφειας που έχει αναλάβει τα τελευταία 4 χρόνια και είναι τιμή μας και, φυσικά, προς όφελος του Τμήματος Χημείας που υπογράφουμε ένα Μνημόνιο Συνεργασίας με μια εταιρεία που είναι πρωτοπόρος στον τομέα της ενέργειας».

Εκ μέρους του αγγλόφωνου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Τεχνολογία Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (MSc in Oil and Gas Technology), το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού αν. καθηγητής Νικόλαος Κόκκινος, ο οποίος δήλωσε σχετικά: « Το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc in Oil & Gas και την Energean ενισχύει την αγαστή επί μια και πλέον δεκαετία συνεργασία μας. Ενδεικτικά, στα πεδία συνεργασίας αναφέρω τη διοργάνωση κοινών συνεδρίων και εκδηλώσεων διεθνούς εμβέλειας, την πραγματοποίηση πρακτικών ασκήσεων των μεταπτυχιακών φοιτητών στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας, την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών μέσα σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής υδρογονανθράκων και την από κοινού υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο. Είναι επίσης πολύ σημαντικό ότι η εταιρεία μας προσέφερε τη δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με διεθνείς ομίλους με τους οποίους συνεργάζεται, όπως η Halliburton, με απώτερο σκοπό οι φοιτητές μας να έχουν την ευκαιρία να εργαστούν σε εγκαταστάσεις εκτός της Καβάλας και της χώρας. Θεωρώ δεδομένο ότι η συνεργασία μας με μια εταιρεία του βεληνεκούς της Energean θα εξασφαλίσει ένα ακόμη πιο λαμπρό μέλλον για τα προγράμματα σπουδών μας τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο».

Εκ μέρους της Energean, τα δύο Μνημόνια υπέγραψε η Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager του ομίλου στην Ελλάδα Δρ. Κατερίνα Σάρδη, η οποία δήλωσε σχετικά: «Ανοίγουμε σήμερα μια νέα σελίδα στην ήδη μακρά και πολύ στενή σχέση της Energean με το ΔΙ.ΠΑ.Ε. Μια σχέση που μέχρι τώρα μεταφράζεται σε πάνω από 250 πρακτικές ασκήσεις και υποτροφίες για την σπουδάζουσα νεολαία της περιοχής, σε εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας από στελέχη της εταιρείας μας, σε εκπαιδεύσεις σε πραγματικές συνθήκες βιομηχανικής παραγωγής και, φυσικά στην πραγματικότητα που θέλει περίπου ο ένας στους τρεις εργαζόμενους της εταιρείας μας στην Ελλάδα να είναι απόφοιτος του ΔΙΠΑΕ, του πρ. ΤΕΙ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης. Φυσικά, αυτή η σχέση δεν εξαντλείται στους, σε κάθε περίπτωση, εντυπωσιακούς αριθμούς. Πηγαίνει πολύ βαθύτερα στην ίδια την τοπική κοινωνία, στις προοπτικές που δημιουργεί για τους νέους της, στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στη συνεχή προσωπική και κοινωνική εξέλιξη. Και με τη σημερινή υπογραφή των Μνημονίων Συνεργασίας η σχέση αυτή ενισχύεται ακόμη περισσότερο, η συνεργασία της Energean με το ΔΙ.ΠΑ.Ε. επεκτείνεται σε ένα ευρύ πεδίο αντικειμένων που προκύπτουν από τις νέες συνθήκες στον ενεργειακό τομέα και τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις για επιστημονικό δυναμικό υψηλού επιπέδου. Είναι ένα νέο ταξίδι που τολμώ να προβλέψω ότι θα είναι ακόμη και πιο εντυπωσιακό από αυτό που ξεκίνησε πριν 40 περίπου χρόνια στον τομέα των πετρελαίων, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα στην περιοχή μας να αναδειχθεί πρωτοπόρος στην αειφόρο ανάπτυξη και την ενεργειακή μετάβαση, μέσα και από τις νέες επενδύσεις που προγραμματίζουμε, όπως είναι η αποθήκευση
διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο. Ευχαριστούμε θερμά το ΔΙ.ΠΑ.Ε που μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε ένας από τους βασικότερους κοινωνικούς του εταίρους και δεσμευόμαστε ότι θα εργασθούμε με συνέπεια, μέθοδο και αποτελεσματικότητα προκειμένου η νεολαία της περιοχής μας να επιδιώκει όλο και περισσότερο τη συμμετοχή σε αυτή την σχέση και να νιώθει περήφανη για αυτήν».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ημερομηνία υπογραφής των Μνημονίων κάθε άλλο παρά είναι τυχαία, καθώς κάθε χρόνο στις 15 Ιουλίου, με απόφαση του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων. Άλλωστε, στην τελετή υπογραφής παραβρέθηκαν τόσο φοιτητές του ΔΙΠΑΕ όσο και απόφοιτοι του ΔΙΠΑΕ που ήδη εργάζονται στην Energean. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιπρόεδρος του ΔΙΠΑΕ, καθηγητής Δημήτριος Μπαντέκας και ο πρώην κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΔΙΠΑΕ, καθηγητής Αθανάσιος Μητρόπουλος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις