Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Mytilineos – Helleniq Energy: Συμφωνία για την πώληση τεσσάρων φωτοβολταϊκών έργων στη Ρουμανία

Τα έργα αποτελούν μέρος του διεθνούς χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αναπτύσσει η M Renewables, τομέας του Κλάδου Ενέργειας της Mytilineos.

Χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων, συνολικής ισχύος 211 MW, που αναπτύσσει στη Ρουμανία η Mytilineos Energy & Metals, αποκτά η Helleniq Energy Holdings, μέσω της θυγατρικής της, Helleniq Renewables.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η δεσμευτική συμφωνία που υπεγράφη από τις δύο Εταιρείες, περιλαμβάνει την κατασκευή και μεταβίβαση τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων στη Νότια Ρουμανία που βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, εκ των οποίων 13 MW αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2023, 108 MW το 2024 και 90 MW έως το Γ’ Τρίμηνο το 2025. Όλα τα πάρκα θα παραδοθούν στο στάδιο της εμπορικής λειτουργίας (COD). Η συνολική ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας από τα έργα αναμένεται να ξεπερνά τις 300 GWh, ικανή για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών 100.000 νοικοκυριών.

Τα έργα αποτελούν μέρος του διεθνούς χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αναπτύσσει η M Renewables, τομέας του Κλάδου Ενέργειας της Mytilineos. Η εν λόγω συναλλαγή, αποτελεί μέρος του μοντέλου εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων (Asset Rotation Plan) της Mytilineos, που έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει τη δημιουργία αξίας από την πλατφόρμα της M Renewables, καθώς τα έσοδα ανακατανέμονται για την περαιτέρω ανάπτυξη του μεγάλου pipeline.

Για τον Όμιλο Helleniq Energy, η συμφωνία σηματοδοτεί την έναρξη δραστηριοποίησής του στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των ΑΠΕ στη Ρουμανία. Αποτελεί, δε, τη δεύτερη είσοδο σε αγορά ΑΠΕ εκτός Ελλάδος τους τελευταίους μήνες, μετά και την πρόσφατη είσοδο στην αγορά ΑΠΕ της Κύπρου, επιταχύνοντας σημαντικά την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου του Ομίλου και ενισχύοντας την εξωστρέφειά του.

Η ανακοίνωση της Helleniq Energy

Ο Όμιλος HELLENiQ ENERGY επεκτείνει την παρουσία του στη διεθνή αγορά των ΑΠΕ με την είσοδό του στην αγορά της Ρουμανίας με συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ άνω των 800 MW, επισπεύδοντας την υλοποίηση του στρατηγικού του σχεδιασμού για τουλάχιστον 1 GW εγκατεστημένης ισχύος έως το 2025 και άνω των 2 GW το 2030.

Συγκεκριμένα, η HELLENiQ Renewables, 100% θυγατρική της HELLENiQ ENERGY Holdings Α.Ε.:

α) ήλθε σε δεσμευτική συμφωνία με την MYTILINEOS για την κατασκευή και απόκτηση (με την επίτευξη εμπορικής λειτουργίας) χαρτοφυλακίου 4 φωτοβολταϊκών πάρκων στη Ρουμανία, με συνολική ισχύ 211 MW. Τα έργα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και αναμένεται να ξεκινήσουν εμπορική λειτουργία σταδιακά, από το Δ’ Τρίμηνο 2023 έως το Γ’ Τρίμηνο 2025. Η συνολική ετήσια παραγωγή ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ξεπερνά τις 300 GWh, ικανή για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών 100.000 νοικοκυριών.

Ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της HELLENiQ Renewables για τη συναλλαγή ενήργησε η PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. (PwC).

β) προχώρησε σε καταρχήν συμφωνία με έτερο αντισυμβαλλόμενο, για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος έως 600 MW στη Ρουμανία.

Οι παραπάνω συμφωνίες σηματοδοτούν την έναρξη δραστηριοποίησης του Ομίλου HELLENiQ ENERGY στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των ΑΠΕ στη Ρουμανία. Πρόκειται για τη δεύτερη είσοδο στη διεθνή αγορά στον τομέα των ΑΠΕ που πραγματοποιεί τους τελευταίους μήνες ο Όμιλος, μετά και την πρόσφατη είσοδο στην αγορά της Κύπρου, επιταχύνοντας σημαντικά την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου του και ενισχύοντας την εξωστρέφειά του.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις