Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

SpaceX: Λανσάρει το νέο πρόγραμμα Bandwagon

Το νέο πρόγραμμα ανακοινώθηκε αθόρυβα σε συνέδριο της διαστημικής βιομηχανίας νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η SpaceX επεκτείνει το πρόγραμμα rideshare με μια νέα σειρά αποστολών που στοχεύουν στην κάλυψη της ζήτησης για εκτοξεύσεις σε τροχιές μεσαίας κλίσης. Το νέο πρόγραμμα ανακοινώθηκε αθόρυβα σε συνέδριο της διαστημικής βιομηχανίας νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η τροχιακή κλίση αναφέρεται σε ποιο μέρος της Γης είναι ορατό σε έναν δορυφόρο καθώς περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη. Ένας δορυφόρος σε ισημερινή τροχιά έχει κλίση 0 μοιρών, ένας δορυφόρος σε τροχιά συγχρονισμένη με τον ήλιο (SSO) είναι ελαφρώς υψηλότερος από 90 μοίρες και μια τροχιά μεσαίας κλίσης είναι περίπου 45 μοίρες. Επί του παρόντος, η SpaceX προσφέρει υπηρεσίες κοινοχρησίας οχημάτων στον πύραυλο Falcon 9 στην SSO μέσω του προγράμματος Transporter, το οποίο έχει εμφανώς μεγάλη ζήτηση.

Ωστόσο, οι τροχιές μεσαίας κλίσης (MIOs) είναι ελκυστικές σε έναν αυξανόμενο αριθμό πελατών, ειδικά σε εταιρείες τηλεπισκόπησης που θέλουν να ενισχύσουν την κάλυψή τους σε περιοχές όπως μέρη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Αυτή τη στιγμή, οι εταιρείες πρέπει συχνά να αγοράσουν μια ειδική εκτόξευση από την Rocket Lab εάν θέλουν να τοποθετήσουν έναν δορυφόρο στο MIO.

Με το νέο πρόγραμμα rideshare, που ονομάζεται Bandwagon, η SpaceX ακολουθεί αυτό το κομμάτι της αγοράς. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της SpaceX, αυτή τη στιγμή έχει κλείσει δύο αποστολές Bandwagon για το 2024 και δύο για το 2025.

Εάν πλησιάσουν ακόμη περισσότερο τη δημοτικότητα του προγράμματος Rideshare, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική απειλή για όλους τους άλλους μικρούς παρόχους εκτόξευσης. Σύμφωνα με τον Jarrod McLachlan, διευθυντή πωλήσεων rideshare στη SpaceX, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο της βιομηχανίας, η SpaceX έχει παραδώσει 682 διαστημόπλοια σε τροχιά μέχρι σήμερα μέσω αποστολών rideshare.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις