Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Credit Suisse: Τίτλοι τέλους από το 2025 και κατάργηση 3.000 θέσεων εργασίας

Μετά από 100 χρόνια λειτουργίας η Credit Suisse θα παύσει να υπάρχει το 2025.

Ο τραπεζικός κολοσσός UBS θα απορροφήσει το εκατονταετές και πλέον σήμα της Credit Suisse και θα καταργήσει 3.000 θέσεις εργασίας στην Ελβετία για να “ανορθώσει” την πρώην αντίπαλό της, που ήταν σε τόσο κακή κατάσταση ώστε αναγκάστηκε να την εξαγοράσει.

Αφού εξέτασε πολλές επιλογές, μεταξύ των οποίων και μία διάσπαση, η UBS αποφάσισε να ενσωματώσει πλήρως το ελβετικό τμήμα της Credit Suisse, που συνενώνει την τράπεζα λιανικής, τα ενυπόθηκα δάνεια και τις πιστώσεις σε ελβετικές επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα, κατά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου.

Η απόφαση αυτή για ένα τμήμα που θεωρείται ως η καλύτερη δραστηριότητα της Credit Suisse θα οδηγήσει στην κατάργηση 1.000 θέσεων εργασίας στην Ελβετία μέχρι τα τέλη του 2024, ανέφερε ο Σέρτζιο Ερμότι, επικεφαλής της UBS, σε συνέντευξη Τύπου μαζί με οικονομικούς αναλυτές.

Άλλες 2.000 θέσεις εργασίας θα καταργηθούν τα επόμενα χρόνια, λόγω της ανάγκης “βαθιάς αναδιάρθρωσης” των δραστηριοτήτων της Credit Suisse, υπογράμμισε, δίνοντας την εικόνα μιας ευάλωτης τράπεζας ακόμη και στη χώρα των Άλπεων.

Τον Μάρτιο, υπό την πίεση των ελβετικών αρχών, η UBS είχε δεχθεί να εξαγοράσει την πρώην αντίπαλό της έναντι μόλις τριών δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της.

Συνολικά οι δύο τράπεζες απασχολούσαν περίπου 120.000 συνεργάτες σε όλο τον κόσμο στα τέλη του 2022, εκ των οποίων 37.000 στην Ελβετία, αν και οι αποχωρήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσής τους.

Οι αγορές χαιρέτισαν την απόφαση αυτή, με τη μετοχή της UBS να καταγράφει αύξηση 4,96% στις 10:50 ώρα Ελλάδας, στα 23,26 ελβετικά φράγκα.

Στην πράξη, η UBS και η Credit Suisse θα συνεχίσουν ξεχωριστά τις δραστηριότητές τους στην Ελβετία μέχρι τη συγχώνευσή τους που προβλέπεται το 2024. Τα δύο σήματα θα διατηρηθούν μέχρι τη μεταφορά των πελατών στα συστήματα της UBS το 2025.

Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας ενθυλάκωσε καθαρά κέρδη 29,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 2,1 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του 2022, λόγω πολλών έκτακτων στοιχείων που προέκυψαν από αυτή τη συγχώνευση.

Η Credit Suisse κατέγραψε από την πλευρά της απώλειες προ φόρων 8,9 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (9,2 δισεκατομμύρια ευρώ) στο δεύτερο τρίμηνο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις