Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

iPhone 15: Τα νέα χαρακτηριστικά και η μεγάλη έκπληξη στην τιμή

Η νέα σειρά smartphones αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 22 Σεπτεμβρίου

Τέλος στην αγωνία για τους λάτρεις των iPhone έθεσε η Apple, η οποία παρουσίασε τα νέα iPhone 15 στην καθιερωμένη ετήσια φθινοπωρινή της εκδήλωσης στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Μεγάλη έκπληξη προκάλεσαν οι τιμές της νέας σειράς, ενώ η πιο σημαντική αλλαγή είναι σίγουρα ο νέος τρόπος φόρτισης.

Ειδικότερα, η νέα σειρά smartphones για το 2023 παρουσιάστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο, Τιμ Κουκ και διαθέτει τέσσερα νέα μοντέλα: το «απλό» iPhone 15, το iPhone 15 Plus, το iPhone 15 Pro και το iPhone 15 Pro Max. Η σημαντικότερη διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι η υιοθέτηση της θύρας USB-C για τη φόρτιση και τη μεταφορά δεδομένων, καθώς η Apple συμμορφώθηκε με τη σχετική οδηγία της ΕΕ για έναν κοινό φορτιστή. Βέβαια, τα πιο φθηνά μοντέλα (iPhone 15 και iPhone 15 Plus) θα υποστηρίζουν το USB 2.0, ενώ τα πιο ακριβά (iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max) το USB 3.0, όπερ σημαίνει ταχύτερη διακίνηση δεδομένων.

iPhone 15 και 15 Plus

Τόσο η κανονική έκδοση όσο και η έκδοση plus του iPhone 15 μοιάζουν αρκετά με τα απερχόμενα μοντέλα με πλευρές από αλουμίνιο με νέες διαμορφωμένες άκρες, γυάλινες πλάτες και μετώπες. Ακόμα, το σύστημα διπλής κάμερας διαθέτει έναν σημαντικά βελτιωμένο κύριο αισθητήρα 48 megapixel παρόμοιο με τα περσινά μοντέλα 14 Pro, ο οποίος παρέχει επίσης οπτικό zoom 2x.
Τα νέα μοντέλα θα έχουν επίσης τη μικρότερη «δυναμική νησίδα», ενώ στεγάζουν την κάμερα selfie και το σύστημα Face ID σε ένα πιο αισθητικά ευχάριστο και χρήσιμο τμήμα, ικανό να εμφανίζει ειδοποιήσεις. Έχουν επίσης οθόνες που είναι δύο φορές πιο φωτεινές στα 2.000nits για καλύτερη αναγνωσιμότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Η θύρα USB-C θα επιτρέπει τη φόρτιση και τη συμβατότητα με αντάπτορες που κατασκευάζονται για Mac, iPad, συσκευές Android και υπολογιστές. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απευθείας φόρτιση των AirPods ή ενός Apple Watch από το κινητό. Τα νέα τηλέφωνα θα διαθέτουν και το τσιπ A16, το οποίο είδαμε για πρώτη φορά στα Pros πέρυσι.
Το iPhone 15 θα κοστίζει 799 δολάρια και το 15 Plus 899 δολάρια και θα βρίσκονται στα καταστήματα στις 22 Σεπτεμβρίου.

iPhone 15 Pro και 15 Pro Max

Τα νέα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max έχουν αισθητά ενισχυμένη την ανθεκτικότητα τους χάρη στο νέο πλαίσιο από τιτάνιο, το οποίο έχει μειώσει το βάρος τους κατά 10 γραμμάρια.

Και εδώ οι οθόνες είναι στο ίδιο μέγεθος 6,1” στο iPhone 15 Pro και 6,7” στο iPhone Pro Max, τα περιθώρια είναι μειωμένα ενώ ο ρυθμός ανανέωσης φτάνει στα 120Hz. Τα ισχυρότερα μοντέλα είναι κι αυτά εξοπλισμένα USB-C χωρίς ωστόσο να επισημαίνεται αν ο χρόνος φόρτωσης είναι ταχύτερος σε σχέση με πριν. Αντιθέτως, στη μεταφορά δεδομένων η Apple τόνισε ότι οι ταχύτητες είναι 20x πιο γρήγορες.
Ο διακόπτης σίγασης που υπήρχε σε κάθε μοντέλο από το πρώτο iPhone το 2007 έχει επίσης αντικατασταθεί. Το νέο κουμπί δράσης εξακολουθεί να είναι ικανό να κάνει σίγαση του τηλεφώνου, αλλά και να εκτελεί άλλες ενέργειες, όπως εναλλαγή τρόπων εστίασης, εκκίνηση της κάμερας ή άλλα πράγματα.Ένα νέο τσιπ A17 Pro θα ενισχύσει τις επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας 20% ταχύτερης GPU με ray tracing για παιχνίδια, ενώ η θύρα USB-C θα έχει ταχύτερες ταχύτητες δεδομένων και συνδεσιμότητα USB3.

Και τα δύο μοντέλα Pro διαθέτουν βελτιωμένες κύριες και υπερευρυγώνιες κάμερες με καλύτερες επιδόσεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και καταγραφή λεπτομερειών. Ωστόσο, μόνο το ακριβότερο 15 Pro Max θα αποκτήσει μια νέα τηλεφακό κάμερα 12MP με οπτικό ζουμ 5x για να κλείσει ουσιαστικά το κενό σε μακρινά αντικείμενα.
Το iPhone 15 Pro θα κοστίζει 999 δολάρια και το 15 Pro Max 1.199 δολάρια.

Νέα smartwaches

Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Apple ανακοίνωσε τη νέα -δεύτερη- γενιά του Watch Ultra, το οποίο αποτελεί το κορυφαίο έξυπνο ρολόι του αμερικανικού κολοσσού, αλλά και το Watch Series 9. Στα νέα μοντέλα, αυτό που ξεχωρίζει είναι η λειτουργία «διπλού πατήματος» που επιτρέπει στους χρήστες να εκτελούν ενέργειες όπως να απαντάνε ή να απορρίπτουν τηλεφωνικές κλήσεις πατώντας μαζί το δείκτη και τον αντίχειρα. Επιπλέον, μία νέα δυνατότητα είναι η πλοήγηση στα μενού, χωρίς ο χρήστης να ακουμπάει την οθόνη ή το digital crown.
Όσον αφορά στις τιμές, το νέο Ultra θα ξεκινά από τα 909 ευρώ, ενώ τα Watch Series 9 θα ξεκινά από τα 459 ευρώ.

Όλα τα μοντέλα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου, την ίδια ημερομηνία θα κυκλοφορήσουν και στην Ελλάδα, η οποία είναι στο πρώτο κύμα λανσαρίσματος.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις