Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

RealNano: Ολοκληρώθηκε το project που μειώνει το κόστος της βιομηχανικής παραγωγής – Leader η Ελλάδα

η συμμετοχή της Ελλάδας στο project ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς στο RealNano συμμετείχαν 4 φορείς, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, οι ελληνικές εταιρείες OET, BLNanobiomed και ο Σύνδεσμος HOPE-A.

Ολοκληρώθηκε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα RealNano το οποίο πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια βιομηχανία των Οργανικών Ηλεκτρονικών, μια βιομηχανία δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Το RealNano εξελίσσει την παγκόσμια βιομηχανία δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, ενσωματώνοντας πρωτοποριακές τεχνολογίες έξυπνων τεχνικών νανο-χαρακτηρισμού και μεθοδολογίες  Τεχνητής Νοημοσύνης για τη βελτίωση σε πραγματικό χρόνο των
ιδιοτήτων, της ποιότητας και λειτουργίας των παραγόμενων Οργανικών Ηλεκτρονικών διατάξεων.

Βελτίωση απόδοσης της παραγωγής 90%

Το H2020 RealNano (http://www.realnano-project.eu), ανέπτυξε καινοτόμα, αποτελεσματικά και γρήγορα εργαλεία νανο-χαρακτηρισμού και μεθοδολογίες ανάλυσης σε πραγματικό χρόνο, και τα ενσωμάτωσε σε παραγωγικές διαδικασίες και πιλοτικές γραμμές. Με τα νέα αυτά εργαλεία η απόδοση της παραγωγής βελτιώνεται έως και 90%, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι απαιτήσεις σε ενέργεια, τα απόβλητα και οι ανάγκες σε πρώτες ύλες κατά 30% .

Τα προϊόντα και οι εφαρμογές που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια του project φέρνουν «επανάσταση» στη Βιομηχανία εκτύπωσης μεγάλης κλίμακας οργανικών ηλεκτρονικών όπως τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά και OLEDs, αλλά και στους εκτυπωμένους βιοαισθητήρες. Το RealNano αναπτύσσει και εξελίσσει την αγορά των Οργανικών Ηλεκτρονικών, η οποία σε παγκόσμιο επίπεδο αναπτύσσεται ραγδαία.

Στη διάρκεια του project δημιουργήθηκαν εφαρμογές που συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαδικασία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας και αναπτύχθηκαν εφαρμογές που αφορούν στην ενέργεια, τις μεταφορές, την αυτοκίνηση και την Αγροδιατροφή (agrivoltaics). Ενδεικτικά αναφέρεται η χρήση φωτοβολταϊκών 3 ης γενιάς σε θερμοκήπια και η δημιουργία αυτόνομων ενεργειακά μεσογειακών θερμοκηπίων .

To RealNano έχει άμεσο αντίκτυπο και όφελος στην κοινωνία καθώς ανοίγει τον δρόμο για την αποδοτική παραγωγή των οργανικών φωτοβολταϊκών και την ενσωμάτωσή τους σε πληθώρα προϊόντων όπως στην αυτοκίνηση και τις μεταφορές με την ενσωμάτωση ημιδιάφανων κυρτών ηλιακών οροφών στα αυτοκίνητα και σε άλλα μέσα μεταφοράς.

Το RealNano υπήρξε από τα πρωτοπόρα έργα, τα οποία με την έναρξη της πανδημίας προσάρμοσαν τις δράσεις τους για την ανάπτυξη των βιοαισθητήρων για COVID-19, αλλά και για την ανίχνευση καρδιοαγγειακών νοσημάτων, και αυτό αναγνωρίστηκε και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το RealNano χρηματοδοτήθηκε από το HORIZON 2020 είχε διάρκεια 42 μήνες (1 η Μαρτίου 2020-31 Αυγούστου 2023) και συμμετείχαν σ’αυτό 12 εταιρείες και ερευνητικά κέντρα από 6 χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία και Ηνωμένο Βασίλειο). Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο project ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς στο RealNano συμμετείχαν 4 φορείς, το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, οι ελληνικές εταιρείες OET, BLNanobiomed και ο Σύνδεσμος HOPE-A.

Επικεφαλής του project ήταν το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ το οποίο αξιοποιώντας την εμπειρία τεσσάρων δεκαετιών στο πεδίο της Νανοτεχνολογίας, των Νανοεπιστημών και των Οργανικών Ηλεκτρονικών, μαζί με την εταιρεία ΟΕΤ ξεκινά την μαζική παραγωγή των Οργανικών Φωτοβολταϊκών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις